Wyniki 1 do 7 z 7

Temat: czy możliwe jest za pomocją jednego joomla prowadzenie kilku stron na tym serwerze?

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    10-02-2008
    Wpisy
    1
    Punkty
    10

    Domyślny czy możliwe jest za pomocją jednego joomla prowadzenie kilku stron na tym serwerze?

    instalacja poprawna (ale nie odbyła się do końca

    Witam,
    mam serwer w nazwa.pl i kilka domen (również w nazwa.pl) przekierowanych na odpowiednie katalogi na tym serwerze (czyli na jednym serwerze kilka witryn www). Chciałbym prowadzić 2 odrębne witryny przy użyciu joomla! (są w odrębnych katalogach). Czy muszę:
    a) w każdym z tych katalogów instalować joomla!,
    b) zainstalować w katalogu wyższego poziomu (z którego będę miał dostęp do podkatalogów z witrynami)?

    Pozdrawiam

    Igor

    PS. Artykuły, które przejrzałem na stronie pomoc.joomla.pl i innych stronach pomocnych przy instalacji opisują instalację tylko w wersji: jeden serwer = jedna strona internetowa.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus
    Dołączył
    20-11-2007
    Wpisy
    2 924
    Punkty
    51

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez igor1111 Zobacz wiadomość
    a) w każdym z tych katalogów instalować joomla!,
    Najprościej zrobić właśnie tak jeśli te witryny są niezależne od siebie. Największy minus takiego rozwiązania - masz kilka paneli do których musisz się logować niezależnie. Plus masz kilka niezależnych stron opartych o niezależne bazy danych. Jak sie coś stanie jednej to inne serwisy są bezpieczne.
    Cytat Wysłane przez igor1111 Zobacz wiadomość
    b) zainstalować w katalogu wyższego poziomu (z którego będę miał dostęp do podkatalogów z witrynami)?
    Jedna Joomla obsługująca kilka domen i serwisów to już wyższa szkoła jazdy. ;) Jeśli jesteś początkujacy to sobie odpuść ten temat. Musisz poszukać na forum.joomla.org jak dobrze pamiętam był tam wątek na taki temat. Niestety teksty na ten temat jakie kiedyś przeglądałem były tylko po angielsku.

  4. #3
    kurtz
    Gość

    Domyślny

    [...]
    Ostanio edytowane przez kurtz : 18-02-2008 11:31

  5. #4
    Przeglądacz
    Dołączył
    18-10-2007
    Wpisy
    73
    Punkty
    11

    Domyślny

    zawsze możesz mieć w różnych katalogach instalacje joomli - pamiętać tylko musisz o tym żeby przy instalowaniu joomli, w momencie zapisu do bazy danych (jeżeli masz tylko 1) pamiętać o zmianie przedrostka - docelowy jest jos_ - jeżeli postawisz 2 joomle z tego nie zmienisz to tak jakbyś miał 1 joomle

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    25-10-2008
    Wpisy
    5
    Punkty
    10

    Domyślny

    a co zrobic zeby dwie joomle korzystaly z dwóch różnych baz danych a nie z jednej z różnymi prefixami ?
    Dzięki za odpoweidz

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    25-10-2008
    Wpisy
    5
    Punkty
    10

    Domyślny

    Gdy masz dwóch joomla w dwóch różnych katalogach i chcesz aby korzystały z dwóch róznych baz to przy instalacji drugiego joomla, trzeba w nazwie użytkownika wpisac to samo co w nazwie bazy danych.
    Np.
    a) Joomla1 dla niej użytkownik abc i baza danych abc (abc to nazwa bazy)
    b) Joomla2 dla niej użytkownik abc2 i baza danych abc2 (abc2 to nazwa bazy)
    A więc nazwa użytkownika musi byc taka sama jak nazwa bazy danych

  8. #7
    Wyjadacz
    Dołączył
    11-08-2006
    Wpisy
    733
    Punkty
    75

    Domyślny

    Witam
    mfi zapomniałeś dodać, że 2 bazę danych należy wpierw utworzyć w panelu active.admin i ustawić odpowiednie kodowanie tej bazy poprzez phpmyadmin.
    Pozdrawiam

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •