Jak dodać dodatkową pozycję modułu do szablonu?
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 12

Temat: Jak dodać dodatkową pozycję modułu do szablonu?

  1. #1

    Jak dodać dodatkową pozycję modułu do szablonu?

    Chodzi mi o takie dodawanie modułu jak we wcześniejszych Joomlach :-)
    Witryna/Szablony/Pozycje modułów, do podstawowego szablonu Joomla 1.5 RHUK Milkyway.
    Pozdrawiam Elfiszcze
    serialdexter.pl Najlepsza strona w sieci o serialu DEXTER

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2

    Domyślny

    Problem rozwiązany. Nie udało mi się znaleźć tej funkcji w PA. A oto rozwiązanie:

    Oczywiście po odpowiedniej konfiguracji szablonu - dodaniu w odpowiednim miejscu pliku index.php szablonu, kodu:

    Kod:
    <?php if ($this->countModules('custom')) : ?>
        <div>
            <jdoc:include type="modules" name="custom" style="xhtml" />
        </div>
    <?php endif; ?>
    gdzie custom to nazwa Twojej nowej pozycji modułu (można ją zmienić).

    Później w pliku templateDetails.xml tegoż szablonu dodajemy linijkę:
    Kod:
    <position>custom</position>
    pomiędzy znacznikami:

    Kod:
    <positions>
    ...
    </positions>
    Czyli kod będzie wyglądał np. tak:
    Kod:
    <positions>
      <position>breadcrumbs</position> 
      <position>left</position> 
      <position>right</position> 
      <position>top</position> 
      <position>user1</position> 
      <position>user2</position> 
      <position>user3</position> 
      <position>user4</position> 
      <position>footer</position> 
      <position>debug</position> 
      <position>syndicate</position> 
      <position>custom</position> 
    </positions>
    Później oczywiście przypisujemy moduł do nowej pozycji, publikujemy i wszystko jest OK :-)
    Mam nadzieję, że komuś sie przyda :-)
    Pozdrawiam Elfiszcze
    serialdexter.pl Najlepsza strona w sieci o serialu DEXTER

  4. #3
    canonier
    Gość

    Domyślny

    No właśnie to jest jedna z rewelacyjnych zmian w Joomli, że pozycje są definiowane w templatce a nie w konfiguracji Joomli.
    Kiedyś autor templatek musiał pisać elaboraty na temat jak dodać pozycje, a i tak pewnie był zalewany mailami.

  5. #4
    Bywalec
    Dołączył
    22-03-2009
    Skąd
    Pomorskie
    Wpisy
    101
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam.
    Odgrzewając stary topic chciałem zapytać:
    co znaczą dokładnie słowa
    Oczywiście po odpowiedniej konfiguracji szablonu - dodaniu w odpowiednim miejscu pliku index.php szablonu, kodu:
    gdzie w pliku index.php jest to odpowiednie miejsce?

    jeśli chce dodać kilka nowych pozycji po prostu kopiuję cały ten kod tak?

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    19-03-2009
    Wpisy
    25
    Punkty
    10

    Domyślny

    przyłączam sie do tego zapytania

  7. #6
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 419
    Punkty
    549

    Domyślny

    Polecam temat dodany dziś. Troszkę niżej. Istna skarbnica wiedzy.

    Dziwię się, że nie ma żadnego odzewu:eek::eek::eek:

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    26-07-2011
    Wpisy
    2
    Punkty
    10

    Domyślny ?

    Świetnie...
    A wystarczyło podać tu link zamiast odsyłać innych do "tematu dodanego dzisiaj". Teraz mam ten sam problem i nie mogę znaleźć odpowiedzi. A jak zapytam w nowym temacie to znowu mnie odeślecie.

  9. #8

  10. #9
    Debiutant
    Dołączył
    26-07-2011
    Wpisy
    2
    Punkty
    10
    Cytat Wysłane przez bazyl Zobacz wiadomość
    Witaj,

    Proszę: pozycje modułów.


    Bazyl
    dziękuję za odpowiedź i przepraszam, że nie byłam zbyt miła ale to często tak jest, że gdy czegoś się szuka to okazuje się, że wszyscy inni rozwiązali problem a Ty dalej siedzisz w tym i mimo, że robisz co możesz ciągle coś jest nie tak.

    Bardzo mi pomogłeś

    Dziękuję i pozdrawiam

  11. #10
    Bywalec
    Dołączył
    30-12-2010
    Wpisy
    186
    Punkty
    11

    Domyślny

    W drugim poście kolega dodał instrukcję if ($this->countModules('custom'))

    Co ona wnosi?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •