Problem z ustawianiem modułów
Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Problem z ustawianiem modułów

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    24-11-2006
    Wpisy
    66
    Punkty
    10

    Domyślny Problem z ustawianiem modułów

    Witam,

    Mam następujący problem. Załóżmy że mam pewne moduły po lewej stronie, chciałbym jeden umieścić wyżej od drugiego, a dokładnie chcialbym umieścić Reklama Góra Lewa nad Menu Główne (patrz link ze zdjęciem poniżej).
    http://img252.imageshack.us/img252/6682/testob1.jpg

    W menu zarządzanie modułami klikam strzałkę, aby przesunąc moduł reklama do góry (po klika -kilkanaście razy) i... nic. Owszem, mogę zjechać modułem Reklama Góra Lewa na sam dół (przeskok o jedną pozycję), tak samo modułem Menu Główne, ale już na samej górze nic nie mogę zmienić. Jak zjadę tymi dwoma modułami niżej i na samej górze są dwa inne modułu, też nie mogę ich zmieniać ich kolejności wobec siebie. :mad:

    Widze że dwa górne moduły mają order 0, ale jak to zmienić i co zrobić żeby to działało poprawnie. Na innych stronach mam to samo, zarówno pod Joomla 1.5.1 jak i 1.5.2 - na starej Joomli nie miałem wczesniej takich problemów.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Przeglądacz
    Dołączył
    03-02-2008
    Wpisy
    52
    Punkty
    12

    Domyślny

    Ja również miałem problem z ustaleniem kolejności wyświetlania modułów na stronie. Nie pomagało klikanie w zielone strzałki.
    Udało mi się zmienić kolejność wchodząc w moduły (klikając w ich nazwę) i zmieniając kolejność na rozwijanej liście Kolejność (Order)
    Ostanio edytowane przez lucyver : 29-03-2008 12:02

  4. #3
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 280
    Punkty
    1130

    Domyślny

    Klikanie w strzałki powinno pomóc. Jeśli nie pomaga - trzeba wyedytować. Kliknąć nazwę modułu przed którym chcemy umieścić edytowany
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  5. #4
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    6 056
    Punkty
    188

    Domyślny

    Wejdź na Menu Główne Z listy Kolejność (Order) musisz wybrać pozycje oznaczoną 1 lub 2 (obojętnie co tam pisze).
    Webdeveloper do usług ;)

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    24-11-2006
    Wpisy
    66
    Punkty
    10

    Domyślny

    Próbawałem już wszystko co powiedzieliście i... nie pomagało.

    ale

    ...przypadkiem wcisnąłem ikonke dyskietki (te malutką obok order) - i dzieki temu uporządkowało mi cała listę od 1 do 7 (wczesniej było 0,0,3,5,6,7,8) - i wszystko działa bez zarzutu!!!

    Zauważyłem, że powyzszy problem może wyniknąć, gdy np. przenoszę moduł z lewej do prawej - wtedy może się zdublować order (i w wyniku tego będzie problem jaki miałem na początku) - rozwiązaniem jest kliknięcie dyskietki.

    Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc!

  7. #6
    Przeglądacz
    Dołączył
    15-03-2008
    Skąd
    Gdansk
    Wpisy
    49
    Punkty
    10

    Domyślny

    Równie dobrze (i skutecznie oraz z pełną kontrolą) możesz to sformatować na DIV-ach, konfigurując sobie <positions></positions> w pliku templateDetails.xml przed instalacją templatki.
    Wpisujesz sobie np:
    <position>Reklama_Gora_Lewa</position>
    <position>Menu_Glowne</position>
    a następnie w konfiguracji moda wskazujesz położenie (te dodane będą dostępne) no i w kodzie położenie.

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •