Aktualizacja 1.0.11 do 1.0.13
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Aktualizacja 1.0.11 do 1.0.13

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    30-09-2006
    Skąd
    Kraków
    Wpisy
    48
    Punkty
    10

    Domyślny Aktualizacja 1.0.11 do 1.0.13

    Cześć,

    Mam problem po próbie aktualizacji jak w temacie, poniżej opis problemu:

    Jakieś 1,5 roku temu zainstalowałem na serwerze (Active24) wersję 1.0.11 stable + admin PL. Ponieważ były problemy z kodowaniem znaków (Active24 generalnie pracuje na utf-8), musiałem dokonać zmian w plikach xml (kodowanie iso na utf). Po tej zmianie problemy ustąpiły i wszystko zaczęło pracować poprawnie.

    Wczoraj postanowiłem zaktualizować system do wersji .13. Zacząłem od backupu plików i bazy oraz zapoznania się z informacjami m.in ze stron:
    http://www.joomla.pl/index.php/content/view/336/2/
    http://www.pomoc.joomla.pl/content/view/616/51/
    i innych z www.pomoc.joomla.pl

    Następnie nadpisałem pliki serwisu wersją Joomla! IE 1.0.13-utf.

    Po wejściu na stronę logowania PA pojawił się błąd php o braku jakiegoś includowanego pliku, bodajże admin_english.php. Zauważyłem, że w pliku administrator/index.php jest niewłaściwa ścieżka, względem tego co mam na dysku: było tam bodajże 'language/english/admin.english.php', ja miałem 'language/admin_english.php'. Zmieniłem to ręcznie w edytorze i wysłałem na serwer aby zobaczyć jakie efekty. Tym razem okno logowania już się pojawiło, ale bez polskich liter. Zalogowałem sie na konto super admina. Panel administracyjny nie załadował się poprawnie, "wycięło" wszystkie opisy z interfejsu (puste miejsca obok ikonek, itp.). DOdam, że sam serwis wtedy wyświetlał się z krzakami w miejsce polskich literek (tylko zawartość head, czyli np. title, description...)

    Na czuja wszedłem do konfiguracji, dałem opcję 'zapisz'. Niestety nie zmieniło to nic w wyświetlaniu ani serwisu (krzaki w head), jak i panelu administracyjnego (brak jakichkolwiek liter w interfejsie).

    OK, koniec tych eksperymentów, postanowiłem przywrócić poprzednią wersję z backupu. Przegrałem więc z powrotem na serwer zmieniane pliki tymi z wersji 1.0.11, polskie litery w serwisie wróciły, ale...
    ...próbowałem się zalogować do panelu na super admina, a tu zonk - wywala mi javascritptowe okienko "Niepoprawny login lub hasło. Zmień i spróbuj ponownie."

    I na tym utkąłem na amen :-(

    Mam wielką prośbę o wskazówki jak:
    - odzyskać dostęp do panelu administracyjnego
    - jak w takim razie zaktualizować serwis do nowszej wersji, docelowo do 1.0.15.

    Będę baaardzo wdzięczny za jakieś wskazówki.

    Aha - serwis to www.e-gory.pl

    Pozdrawiam,
    Brzoza
    Ostanio edytowane przez brzoza : 11-06-2008 22:03
    Paweł Brzozowski - Brzoza

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus
    Dołączył
    20-11-2007
    Wpisy
    2 924
    Punkty
    51

    Domyślny

    Odtworz z backupu wszystkie pliki i zawartość bazy aby wrocic do stanu sprzed aktualizacji i miec dostep do panelu.

  4. #3
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 307
    Punkty
    1136

    Domyślny

    Podaj tu dokładniejsze info o kodowaniu bazy danych (charset, metoda porównywania znaków)
    generalnie powinieneś aktualizować do JIE, ale nie na pewno
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  5. #4
    Przeglądacz
    Dołączył
    30-09-2006
    Skąd
    Kraków
    Wpisy
    48
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    Podaj tu dokładniejsze info o kodowaniu bazy danych (charset, metoda porównywania znaków)
    OK, baza przywrócona, wszystko działa w porządku... za wyjątkiem tego, że nadal jedzie na 1.0.11.

    Mam bazę:
    System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
    System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci

    I mam pytania:
    1. Czy mogę zaktualizować od razu do .15?
    2. Niezależnie od numerka, jaką wersją powinienem zaktualizować?

    Pozdr.
    Paweł Brzozowski - Brzoza

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    06-05-2008
    Wpisy
    19
    Punkty
    10

    Domyślny

    JAK POPRAWNIE ZAKTUALIZOWAĆ 1.0.11 PL do 1.0.13 z polskim panelem administratora?

    Mam na serwerach OVH stronkę w 1.0.11. Ściągnąłem wersje 1.0.13-iso oraz utf. Próbowałem nadpisać istniejące pliki tymi wersjami w obydwóch pojawiają się krzaki na stronie - tyle tylko że w każdej inne krzaki.

    Jak mogę zaktualizować?

  7. #6
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 307
    Punkty
    1136

    Domyślny

    ad. brzoza: możesz od razu do JIE 1.0.15
    ad: biszkopt: czytaj o tym tam, skąd pobierałeś najnowszy plik
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    06-05-2008
    Wpisy
    19
    Punkty
    10

    Domyślny

    plik pobierałem z joomla.pl i tam pisało że wystarczy napisać pliki w takim samym kodowaniu

  9. #8
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 307
    Punkty
    1136

    Domyślny

    Nie, Panie Dziejku! Na www.joomla.pl jest precyzyjna informacja o tym, co i jak aktualizować! I wybacz, ale nie będę jej tutaj powtarzać.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    06-05-2008
    Wpisy
    19
    Punkty
    10

    Domyślny

    wielkie dzieki za pomoc

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •