Multisite w Joomla
Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Multisite w Joomla

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    12-10-2005
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny Multisite w Joomla

    Czy istnieje gdzieś poradnik po polsku do multisite
    - lub innych narzędzi to tworzenia wielu serwisów na jednej Joomli?

    A może jest coś lepszego /łatwiejszego/?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Nowicjusz
    Dołączył
    12-10-2005
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny

    Widzę, że jest niewielkie zainteresowanie tym tematem.
    Sam kombinowałem
    - zainstalowałem joomle 1.1alfa i drugi raz w podfolderze w tej samej bazie
    niestety to co modyfikuje w jednej automatycznie wchodzi w drugą

    gdzie popelniłem błąd
    troche czytałem na forach -ale chyba potrzebuję łopatologicznie krok o kroku

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    12-10-2005
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny

    Prosze o usunięcie tego tematu - kto szuka ten znajdzie

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 301
    Punkty
    1136

    Domyślny

    ????
    Temat zły?
    Już jest odpowiedx?
    Nikogo to nie zainteresuje?
    Nie otrzymałeś odpowiedzi od innych, znalazłeś sam i uznałeś, że jak ktoś potrzebuje, to też niech sobie sam znajdzie?
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    12-10-2005
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witaj Zwiastunie

    przyznam - dobrze opisałeś to co sie ze mną działo
    znalazłem rozwiazanie doraźne - czyli istalacja 2 joomli w 2 folderach na jednej bazie.

    A chodziło mi o komponent Multisite - na ten temat niewiele znalazłem.

    Myślałem, że nikt się tym tematem nie zainteresował, ocena też wiele mówi!
    Więc albo ja jestem tak tępy a wszyscy wiedzą o co chodzi, albo nikomu to nie potrzebne.


    Może się trochę pośpieszyłem.

  7. #6
    Przeglądacz
    Dołączył
    27-10-2005
    Wpisy
    33
    Punkty
    18

    Domyślny

    Witam,
    a mi się wydaje że rozwiązanie multisite już trochę jest nie potrzebne,
    tak mi się wydaje bo...

    kiedyś wdrożyłem multisite na mambo (wersja chińska) dużo było z tym roboty,
    a dodatkowo jeszcze więcej zajmowało wprowadzanie do systemu newsów - osobne logowanie do każdej witryny.

    później się z tego powoli wycofywałem ponieważ mambo zaczeło się zmieniać na lepsze a i ja zdobywałem większą wiedzę i na jednym Mambo robiłem to samo co przedtem na multimambo.

    Również kiedyś był problem z bazami SQL - za każdą trzeba było płacić dodatkowe pieniądze - więc multimambo było rozwiązaniem ciekawym bo pozwalało wszystkie serwisy trzymać na jednej bazie.

    Ale teraz w ramach dobrego hostingu można mieć kilka albo kilkadziesiąt baz sql.
    Nawet osobne bazy to lepsze rozwiązanie przy większych serwisach - bo baza sql szybko pęcznieje.

    Jedynym aktualnie plusem multisite to to że użytkownik rejestruje się jeden raz na wybranej witrynie i może logować się od razu w całym systemie składającym się z kilku serwisów www.
    Ale to też można obejść.

    Jeśli ktoś ma inne zdanie o multisite to chętnie posłucham. Może teraz wprowadzono tam rewolucyjne zmiany i o czymś nie wiem.

    Pozdrawiam, Paweł
    Ostanio edytowane przez pawel : 25-11-2005 23:27

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •