Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 15

Temat: [ PPA PRZECZYTAJ TO] Pomocnik pisania postów

  1. #1
    Wiarus
    Dołączył
    14-12-2007
    Wpisy
    2 025
    Punkty
    66

    Domyślny [ PPA PRZECZYTAJ TO] Pomocnik pisania postów

    Witam!
    jako że część z Was ma olbrzymie problemy z dokładnym opisem środowiska, w jakim znajduje się Wasz Joomla!, postanowiliśmy przetłumaczyć narzędzie używane na forum.joomla.org - JTS-post assistant.
    Jest to dość prosty skrypt php, który umożliwia po wgraniu go na serwer w miejscu, w którym znajduje się Joomla! zdiagnozowanie serwera oraz wygenerowanie ładnego, przejrzystego opisu problemu.

    Osoby z małym doświadczeniem w joomla lub/i technologiach internetowych będą sukcesywnie proszone o używanie tego generatora.

    Instrukcja użycia
    1. Plik jtspost_pl.php należy wgrać za pomocą ftp do folderu, w którym znajduje się joomla czyli np
    /public_html/joomla/jtspost_pl.php
    /public_html/jtspost_pl.php
    i tak dalej. Generalnie - plik musi znajdować się w tym samym folderze, w którym mamy plik configuration.php
    2. Należy uruchomić ten plik
    3. Należy wybrać jaki opis ma zostać przedstawiony (podstawowy czy rozszerzony). Można w odpowiednich polach opisać swój problem, wkleić jednolinijkowe fragmenty dziennika zdarzeń (np. apache log), lub też opisać, co już próbowało się zrobić w celu naprawy problemu

    Przykład (z mojego localhosta)

    Opis problemu:
    Strona główna ładuje się bardzo powoli

    Wiadomość z Log/Error:
    error 500 at index.php

    Podjęte działania w celu eliminacji problemu:

    Napisałem do administratora serwera, ale ten nie raczył odpisać!

    Wiadomość diagnostyczna
    Joomla! Wersja: Joomla! 1.5.3 Production/Stable [ Vahi ] 22-April-2008 22:00 GMT
    configuration.php: Zapisywalny (Tryb: 666 ) | RG_EMULATION: Niedostępne
    Architektura/Platforma: Windows NT 5.1 ( i586) | Strona Serwer: Apache/2.2.8 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.8 OpenSSL/0.9.8g mod_autoindex_color PHP/5.2.5 ( localhost ) | PHP Wersja: 5.2.5
    PHP Wymagania: register_globals: Wyłączone | magic_quotes_gpc: Włączone | safe_mode: Wyłączone | MySQL Wsparcie: Tak | XML Wsparcie: Tak | zlib Wsparcie: Tak
    mbstring Wsparcie (1.5): Tak | iconv Wsparcie (1.5): Tak | save.session_path: Zapisywalny | Max.Execution Time: 60 sekund | File Uploads: Włączone
    MySQL Wersja: 5.0.51a ( localhost via TCP/IP )

    Informacje rozszerzone:
    SEF: Wyłączone (bez mod_Rewrite) | FTP Layer: Wyłączone | htaccess: Nie zaimplementowano
    PHP/suExec: Użytkownicy ftp i php nie są identyczni (prawdopodobnie nie zainstalowano PHP/suExec)
    PHP Środowisko: API: apache2handler | MySQLi: Tak | Max. Memory: 32M | Max. Upload Size: 32M | Max. Post Size: 16M | Max. Input Time: 60 | Zend Wersja: 2.2.0
    Wyłączone Funkcje:
    MySQL Klient: 5.0.51a ( latin1 )

    Pomocnik w załączniku do tej wiadomości



    UWAGA:
    Skrypt nie działa z Joomla powyżej 1.5.x.
    Jeśli masz Joomla 2.5 i odesłano Cię do tego postu, to po to, by zobaczyć, jakie dane powinny się znaleźć w opisie Twojego problemu
    Załączone pliki Załączone pliki
    Ostanio edytowane przez crazyluki : 19-09-2008 14:05

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Nowicjusz
    Dołączył
    14-09-2009
    Wpisy
    16
    Punkty
    10

    Domyślny

    2. Należy uruchomić ten plik
    - jak go się uruchamia?

  4. #3
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    5 858
    Punkty
    175

    Domyślny

    Tak samo jak uruchamiasz stronę, czyli wpisujesz adres w przeglądarce - rzecz oczywista.
    Webdeveloper do usług ;)

    Program partnerski reklam dla Joomla.
    Affiliate web advertising program for Joomla.

  5. #4
    Nowicjusz
    Dołączył
    14-09-2009
    Wpisy
    16
    Punkty
    10

    Domyślny

    Pierwsze słyszę, że stronę internetową się uruchamia. Przegląda, otwiera, ale uruchamia?
    Poza tym, kiedy wprowadzę adres prowadzący do tego pliku (bo rozumiem, że mam podać adres do tego pliku jtspost_pl.php umieszczanego w folderze z katalogami i plikami joomli) pojawia sie czysta strona.

  6. #5
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    5 858
    Punkty
    175

    Domyślny

    Uruchamia się skrypt, czyli to co wyświetla stronę ;)

    Czyli jak wpiszesz http://{Twja domena z/ lub bez www na poącztku i np. .pl na końcu}/jtspost_pl.php w przeglądarkę, to jest pusto?

    A jesteś pewnie, że wszystko dobrze robisz? Masz odpowiednie uprawnienia do plików i na pewno jest to Joomla 1.5?
    Webdeveloper do usług ;)

    Program partnerski reklam dla Joomla.
    Affiliate web advertising program for Joomla.

  7. #6
    Blokowany
    Dołączył
    26-04-2010
    Wpisy
    28
    Punkty
    10

    Domyślny

    mi tez wyskakuje biala strona

  8. #7
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 350
    Punkty
    479

    Domyślny

    @Moje, sprawdziłeś działanie tego pliku? Obawiam się, że koledzy mogą mieć rację, informując o nieprawidłowym działaniu skryptu, bo faktycznie nic on nie uruchamia, a pamiętam, że pod J!1.0 działał poprawnie.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  9. #8
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    5 858
    Punkty
    175

    Domyślny

    U mnie działa ok, zaraz podam analizie porównawczej ten mój i ten w poście.
    Webdeveloper do usług ;)

    Program partnerski reklam dla Joomla.
    Affiliate web advertising program for Joomla.

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    14-09-2010
    Wpisy
    28
    Punkty
    11

    Domyślny

    I co z tą analizą? U mnie też biało

  11. #10
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    5 858
    Punkty
    175

    Domyślny

    Analiza w tym, co ja posiadam działa prawie dobrze, prawie, bo nie wyświetla wszystkich w/w informacji.

    Za to każdy ma takie narzędzie pod ręką : )

    Wystarczy w zapleczu wejść na Pomoc > Informacje o systemie i mamy tam pięć zakładek - link.
    Podajemy zawartość pierwszej, drugiej i ostatniej (Informacje o systemie, Ustawienia PHP, Informacje o PHP)

    Czasem może się okazać, że trzeba podać informacje z czwartej zakładki (Prawa do katalogów) czy trzeciej zakładki (Plik konfiguracyjny), z której podajemy wszystkie dane oprócz nazwy bazy danych, nazwy użytkownika bazy danych i hasła do bazy danych oraz przedrostka.

    Fajnie by było jakby ktoś przerobił tą pomoc z zaplecza na jednoplikowe zewnętrzne narzędzie.
    Ja, nie chce niczego obiecywać, bo nie wiem czy znajdę czas.

    EDIT:

    W Joomla 1.6 sprawa znalezienia tych informacji wygląda następująco, na zapleczu klikamy kolejno Witryna (Site) > Informacje o systemie (System Inormation), tam z kolei mamy zakładki Informacje o systemie (System Information), Ustawienia PHP (PHP Settings), Plik konfiguracyjny (Configuration File), Prawa do katalogów (Directory Permissions) i Informacje o PHP (PHP Information)

    Reszta jak powyżej. W nawiasach nazwy angielskie.
    Ostanio edytowane przez moje : 15-01-2011 22:06
    Webdeveloper do usług ;)

    Program partnerski reklam dla Joomla.
    Affiliate web advertising program for Joomla.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •