Jak przywrócić hasło administratora?
Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 56

Temat: Jak przywrócić hasło administratora?

  1. #1
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 846
    Punkty
    1096

    Domyślny Jak przywrócić hasło administratora?

    Jeśli znasz skojarzony z kontem adres e-mail, a na witrynie udostępniona jest opcja "Nie pamiętam hasła", to najprostszym sposobem odzyskania hasła jest skorzystanie z tej funkcji.
    W przeciwnym przypadku niezbędny będzie dostęp do bazy danych. Masz dwie możliwości:
    • albo dodajesz nowe konto głównego administratora,
    • albo zmieniasz hasło dla istniejącego konta.
    Zaloguj się do swojego programu obsługi bazy danych (np. phpMyAdmin). Najpierw, na wszelki wypadek, sporządź pełną kopię zapasową bazy danych.
    Wykonaj poniższą kwerendę, która stworzy nowe konto głównego administratora nazwane admin2.
    Kod:
    INSERT INTO `jos_users` VALUES   (62, 'Administrator2', 'admin2', 'your-email@email.com', '21232f297a57a5a743894a0e4a801fc3',  
        'Super Administrator', 0, 1, 25, '2005-09-28 00:00:00', '2005-09-28 00:00:00', '', '');
    INSERT INTO `jos_core_acl_aro` VALUES (10,'users','62',0,'Administrator2',0);
    INSERT INTO `jos_core_acl_groups_aro_map` VALUES (25,'',10);
    Hasłem będzie słowo admin. Natychmiast zaloguj się do panelu administracyjnego i zmień to hasło na bezpieczniejsze oraz dokonaj innych potrzebnych zmian.

    Uwaga: jeśli istnieje rekord z id=62, próba założenia nowego konta nie powiedzie się. Skorzystaj wówczas z drugiej, opisanej poniżej opcji.

    Druga możliwość to zmiana hasła głównego administratora w tabeli użytkowników. Hasło przechowywane jest w tabeli jos_users w kolumnie password (w Twojej bazie może być inny przedrostek w nazwie tabeli).
    Otwórz tabelę, znajdź rekord z danymi głównego administratora i wyedytuj go. Hasło musi być zaszyfrowane. Nie możesz więc jedynie wpisać nowego hasła w przeznaczonym na nie polu tekstowym.
    Użyj jednego z trzech poniższych już zaszyfrowanych haseł:
    - password = "hasła szyfrowane kluczem MD5"
    ------------------------------------------------------
    - admin = 21232f297a57a5a743894a0e4a801fc3
    - secret = 5ebe2294ecd0e0f08eab7690d2a6ee69
    - OU812 = 7441de5382cf4fecbaa9a8c538e76783
    Wklej wybrane z haseł w polu password, zapisz zmianę, a następnie zaloguj się na zaplecze witryny i zmień ustalone przed chwilą hasło na własne, niepowtarzalne, bezpieczne.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec
    Dołączył
    04-02-2007
    Skąd
    Kraków
    Wpisy
    163
    Punkty
    10

    Domyślny

    Zwiastun wybawco a jeśli an jedno ani drugie nie daje rady ...
    Niech Moc Będzie z Wami
    ==================

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    21-01-2009
    Skąd
    Warszawa
    Wpisy
    12
    Punkty
    10

    Domyślny Mi nie zadziałało.

    wyszedl komuniktat:
    to nowa Joomla inaczej kodowa.....
    coo co



    INSERT INTO `jos_users`
    VALUES ( 62, 'Administrator2', 'admin2', 'your-email@email.com', '21232f297a57a5a743894a0e4a801fc3', 'Super Administrator', 0, 1, 25, '2005-09-28 00:00:00', '2005-09-28 00:00:00', '', '' )

    MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
    #1062 - Duplicate entry '62' for key 1

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 846
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Trudno, żeby zadziałało. Zapytanie należy wykonać, gdy nie istnieje konto/rekord. A skoro istnieje, to trzeba trochę ruszyć głową.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    24-03-2009
    Wpisy
    2
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witajcie!!

    Mam problem z Mambo. Chciałem zapytać na forum mambo ale tam nie mozna sie rejestrowac...
    Chodzi o to, ze loguje sie na mambo, a nastepnie klikam Administrator, pojawia sie logowanie do Panelu Admina, wpisuje ponownie ten sam login i haslo co przed chwila i mnie nie loguje :confused: nie rozumiem o co chodzi...

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    21-05-2009
    Wpisy
    1
    Punkty
    10
    Niesamowite, po zerknięciu na Twój wpis doznałam olśnienia, dzięki niemu uzmysłowiłam sobie, czemu od ponad trzech miesięcy nie mogłam się załogować do panelu administratora, jakiś czas temu przed tym zaczęłam robić stronę w joomla, niestety po jakimś czasie i chwilowej przerwie okazało się ze w ogóle nie mogę załogować się do panelu administratora i jak dotąd wydawało mi się ze jest to wina od strony cmsu joomla. Już nawet myślałam ze to co udało mi się zrobić to jest już stracone. Okazuje się jednak ze przez cały ten czas logując się podawałam zły login (nazwę użytkownika, jaką podaje się przy logowaniu do panelu serwera) jednak jak okazuje się pamięć czasem może być zawodna. Cieszę się ze szukając odpowiedzi na nurtujący mnie problem trafiłam na Twój artykuł, I chociaż nie musiałam stosować się do zawartych w nim porad to i tak bardzo mi pomogłeś. Serdeczne dzięki))

  8. #7
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 181
    Punkty
    380

    Domyślny Skrypt do zmiany hasła Administratora

    Witam,
    przygotowałam skrypt php ułatwiający zmianę hasła dla wersji Joomla 1.5.*.
    - Pozwala zmienić login i hasło Super Administratora lub utworzyć jego konto.
    - Plik RatujAdmina.php (po rozpakowaniu) należy umieścić w głównym katalogu Joomla (np. wgrać przez ftp)
    - W pasku przeglądarki wpisujemy adres http://twoja_witryna/RatujAdmina.php
    - Skrypt rozpoznaje czy istnieje konto Super Administratora i w zależności od wyniku umożliwia:
    - zmianę loginu i hasła (konto istnieje)
    - założenie nowego konta (konto nie istnieje)
    - Po zmianie hasła lub założeniu konta należy BEZWZGLĘDNIE USUNĄĆ plik RatujAdmina.php z serwera (ktos inny mógłby z niego skorzystać)
    - Zalogować się do panelu administratora (po założeniu konta login: admin_new), zmienić hasło Super Administratora (login) i zapisać zmiany.

    Powinnam napisać tu serię mądrości o konieczności stosowania odpowiednio długich i skomplikowanych haseł.
    Wystarczy przejrzeć posty użytkowników zaczynające się od słów: włamanie, ratunku, ktoś zmienił mi hasło, itd.
    Nie będę moralizować tylko podam link do programy generującego hasła, z którego sama korzystam.
    Atory Password Generator - mały i prosty w użytkowaniu (działa na XP, Vista - podobno kłopot).
    Ps.
    Wprowadziłam małe poprawki do skryptu - obecna wersja jest nowa.
    Załączone pliki Załączone pliki

  9. #8
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 264
    Punkty
    183

    Domyślny

    @jolass - jestem pełen podziwu. Wesołych Świąt
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

  10. #9
    Wyga trzepiz awatar
    Dołączył
    06-01-2006
    Skąd
    SH | SC
    Wpisy
    3 525
    Punkty
    252

    Domyślny

    @jolaass - brawo ;) ..

  11. #10
    Wiarus
    Dołączył
    08-01-2007
    Wpisy
    1 228
    Punkty
    70

    Domyślny

    super @ jolaass...:-)...
    skrypt dziala...:-)

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •