Jak przywrócić hasło administratora? - Strona 2
Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Wyniki 11 do 20 z 56

Temat: Jak przywrócić hasło administratora?

  1. #11
    Bywalec
    Dołączył
    09-12-2006
    Skąd
    Lubliniec
    Wpisy
    302
    Punkty
    14

    Domyślny

    Może i przydatne ale hasło można odzyskać również modułem logowania z dostępnych w nim linków ew. bez modułu jeśli nie jest opublikowany ale znając adres linka do odzyskiwania:

    -> twoja_domena/index.php?option=com_user&view=reset

    lub użytkownika:

    -> twoja_domena/index.php?option=com_user&view=remind

    sprawa się komplikuje jeśli włączony jest jakiś sef.
    Pozdrawiam Keran
    ________________________
    • webwizard.pl - projektowanie stron i sklepów internetowych.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Wiarus
    Dołączył
    08-01-2007
    Wpisy
    1 228
    Punkty
    70

    Domyślny

    mam nieskromne pytanie...:-)

    czy skrypt dziala w j 1.0 ?

    przetestowalem w 1.5 na nazwa.pl i jest ok...
    ale w 1.0...na ovh..niestety...:-(

  4. #13
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 238
    Punkty
    386

    Domyślny

    Dodaję skrypt RatujAdmina1.0.php dostosowany dla Joomla 1.0.*
    Skrypt poprawiony i dostosowany do wersji php 4 (<5.0)
    Informuję przy okazji, że skrypt do wersji 1.5.* został poprawiony (okazało się, ze w pewnej sytuacji - popsucia konta admina - nie działał poprawnie)
    Załączone pliki Załączone pliki

  5. #14
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    6 056
    Punkty
    188

    Domyślny

    Dodałem małą modyfikację od siebie, teraz trzeba podać jeszcze tajny szyfr aby było można wprowadzić jakiekolwiek zmiany.

    Dla Joomla 1.5.*

    Opis:
    1. Pozwala zmienić login i hasło Super Administratora lub utworzyć jego konto.
    2. Plik RatujAdmina.php (po rozpakowaniu) należy umieścić w głównym katalogu Joomla (np. wgrać przez ftp).
    3. W pasku przeglądarki wpisujemy adres: http://{twoja_witryna}/RatujAdmina.php??sc=XXXXXXXXXXXXXXXX
      • w miejsce {twoja_witryna} należy wstawić adres swojej witryny
      • w miejsce XXXXXXXXXXXXXXXX należy wstawić tajny szyfr
      • w przypadku braku lub niepoprawności szyfru jakiekolwiek zmiany nie będą możliwe
    4. Skrypt rozpoznaje czy istnieje konto Super Administratora i w zależności od wyniku umożliwia:
      • zmianę loginu i hasła (jeśli konto istnieje)
      • założenie nowego konta (jeśli konto nie istnieje)
    5. Po zmianie hasła lub założeniu konta należy BEZWZGLĘDNIE USUNĄĆ plik RatujAdmina.php z serwera (ktoś inny mógłby z niego skorzystać)
    6. Zalogować się do panelu administratora (po założeniu konta login: admin_new), zmienić hasło Super Administratora (login) i zapisać zmiany.


    Do pobrania:
    http://www.przeklej.pl/download/0007...mina-v-1-1-zip
    ---
    Niestety tak, bo nie mam możliwości dodania pliku w tym temacie. Proszę moderatora/administratora o wstawienie pliku na forum.
    Webdeveloper do usług ;)

  6. #15
    Debiutant
    Dołączył
    29-03-2010
    Wpisy
    5
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witajcie! Ktoś włamał mi się na stronę www.gargulec.org. Hasło w panelu administratora zostało zmienione. Niestety przez ftp też nie mogę się dostać. Strona jest na home.pl. Zacytowane tu rady nie rozwiązują problemu. Czy może ktoś pomóc? Czy powinienem zacząć budować sronę jeszcze raz?

  7. #16
    Wiarus
    Dołączył
    08-01-2007
    Wpisy
    1 228
    Punkty
    70

    Domyślny

    witaj!
    strone mogl ci ktos shaczyc...ale dostep do ftp-a?, musialby miec hasla do homa...

    w panelu administracyjnym hostingu ustaw nowe haslo i postepuj jak przy wlamaniu na strone...
    jesli nie masz kopii bazy danych sprzed wlamu, popros administracje o przywrocenie jej...
    Pozdrawiam Krzysiek ...:-)

  8. #17
    Debiutant
    Dołączył
    03-06-2010
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam,
    pobrałem skrypt, ale: u mnie w polu password w tabeli jos_users KAŻDA instalacja nie wpisuje md5(hasło) ale jakąś inną wartość, łańcuch dłuższy niż 32 znaki. Wypełnienie pola wartością md5(hasło) ręcznie, via phpMyAdmin bądź za pomocą skryptu powoduje niemożliwość zalogowania się tymże hasłem, we wszystkich instalacjach młodszych od 1.5.0.
    Proszę o pomoc - naprawdę nie mam pojęcia gdzie leży problem

  9. #18
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 238
    Punkty
    386

    Domyślny

    Witam,
    "w polu password w tabeli jos_users KAŻDA instalacja nie wpisuje ....... łańcuch dłuższy niż 32 znaki." - tak ma być i tak robi Joomla.
    Po co zmieniasz hasło ręcznie albo za pomocą skryptu (którego?)?

  10. #19
    Debiutant
    Dołączył
    03-06-2010
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    Domyślny

    Po to, by się zalogować do admina. Hasło podane przy instalacji nie działało. Problem dotknął kilku użytkowników Waszego forum, ale zostali zbyci odpowiedziami typu "chłopie, jak wpisałeś hasło, to ono musi być, itp"

    Niestety, nie zawsze. Na forum szukałem najpierw informacji jak zahashowane jest hasło admina. Wyczytałem, że MD5. Z Twojego tekstu wynika, że przy instalacji - nie. "łańcuch dłuższy niż 32 znaki - tak ma być" - a więc nie MD5.

    Wpisywanie hasha do tabeli ręcznie lub nie(Twoje pytanie o skrypt nie ma nic do rzeczy - wszystkie działają tak samo)nic nie dało.

    Wiedziałem, że tak czy inaczej uporam się z problemem - w końcu dość długo zajmuję się softem i u mnie działa, ale ciekaw byłem i jestem
    DLACZEGO TAK SIĘ dzieje.

    I to by by było na tyle. Jak ktoś potrafi wyjaśnić problem, będę wdzięczny ale za odpowiedzi odsyłające do dokumentacji dziękuję.

    Renak

  11. #20
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 238
    Punkty
    386

    Domyślny

    Sprawa ma się tak: wyjaśniać skąd się biorą te dodatkowe znaki (ponad 32) to jakby podać jak się włamać do mercedesa.
    Ważne jest to, że jeśli zapiszesz hasło do bazy zakodowane md5('hasło') to Joomla nie będzie miała nic przeciwko temu.
    Czyli standardowo dopisuje dłuższe hasło, ale na 32-znakowe też się godzi.
    Nie podałeś z jaką wersją Joomla masz ten problem.
    "Wielu użytkowników zgłaszało podobny problem" - ci, którzy otrzymali pomoc nie raczyli napisać co było powodem, z mojego doświadczenia wynika, że za każdym razem była inna przyczyna.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •