Aktualizacja Joomla
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 15

Temat: Aktualizacja Joomla

  1. #1
    Wiarus
    Dołączył
    14-12-2007
    Wpisy
    2 025
    Punkty
    66

    Domyślny Aktualizacja Joomla

    Projekt Joomla jest cały czas rozwijany, praktycznie codziennie zespół Joomla Core eliminuje, naprawia jakieś funkcje w Joomla, co jakiś czas wydając nowa wersję oprogramowania.
    Poniżej przedstawię krótki przewodnik jak należy wykonywać aktualizację Joomla do najnowszych wersji

    Joomla z lini 1.0.x
    1. Należy wykonać backup danych zgromadzonych na naszej stronie ( pomocny przy tym może być ten artykuł http://www.joomla.pl/index.php/content/view/404/2/ )
    2. Musimy wiedzieć dokładnie jaką wersję Joomla! posiadamy. Polskie Centrum Joomla wydało dwie wersje, które są modyfikacjami głównych wydań Joomla. Możemy więc mieć:
    2.1. wersję kodowaną w standardzie ISO-8859-2:
    2.1. a. wersję oryginalną, przetłumaczona jedynie od strony frontowej z polskimi tekstami demo.
    2.1. b. wersja J+AL, która posiada także przetłumaczone zaplecze.
    2.2. wersję JIE kodowaną w standardzie UTF-8, która podobnie jak J+AL posiada przetłumaczone zaplecze.

    Więc tak:
    1. jeśli mamy już zainstalowaną wersję z ISO, możemy wykonać aktualizację korzystając z któregoś z tych wydań:
    1.1. Joomla! oryginalny - jeśli nie mamy tłumaczonego zaplecza,
    1.2 Joomla + Admin Language - jeśli mamy tłumaczone zaplecze,
    2. jeśli mamy wersję kodowaną w standardzie UTF-8 - MUSIMY wybrać wersję Joomla International Edition

    Jak sprawdzić jaką mamy wersję kodową? najłatwiej poprzez podejrzenie źródła naszej strony ( klikamy prawym przyciskiem strony na naszą stronę ( np na stronę logowania do zaplecza i klikamy przycisk 'pokaż źródło')) - tam w pierwszych paru liniach powinna być deklaracja tego typu
    Kod:
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
    Ostatnie znaki wskazują nam że mamy wersję utf-8, w związku z czym aktualizację możemy wykonać tylko poprzez wersję JIE.

    Gdy już wiemy czego szukamy możemy się udać tutaj http://www.joomla.pl/index.php/index...,49/Itemid,58/ i pobrać interesujące nas wydanie

    3. Pobraną paczkę należy rozpakować do jakiegoś folderu u nas na komputerze. Z tegoż folderu usuwamy katalog installation oraz plik configuration.php (jeśli jest).

    4. korzystając z dowolnego menedżera FTP wgrywamy wszystkie pliki z rozpakowanego folderu na nasz serwer (nadpisując wszystkie pliki)

    5. po wgraniu plików wchodzimy do konfiguracji globalnej naszej strony i sprawdzamy czy wszystkie opcje są takie, jakie były i czy wszystko jest na swoim miejscu

    6.
    sprawdzamy, czy wszystkie komponenty, moduły i tak dalej działają poprawnie

    7. Jeśli aktualizujemy jakąś starszą wersję Joomla! do najnowszej, koniecznie musimy zapisać nowe ustawienia konfiguracyjne. Nawet jeśli nic nie zmienialiśmy w konfiguracji!

    Koniec

    Joomla z lini 1.5.x

    1. Należy wykonać backup danych zgromadzonych na naszej stronie ( pomocny przy tym może być ten artykuł http://www.joomla.pl/index.php/content/view/404/2/ )
    2. Pobieramy ze strony JoomlaCode najnowsze wydanie Joomla (adres na joomla.pl)
    3. Rozpakowujemy pobrany plik do jakiegoś folderu na dysku. Z rozpakowanego archiwum usuwamy katalog installation oraz plik configuration.php (jeśli istnieje, ale raczej nie istnieje).
    4. Za pomocą dowolnego menadżera FTP wgrywamy wszystkie pliki z folderu na nasz serwer, nadpisując wszystkie pliki.
    5. Logujemy się na naszą stronę i sprawdzamy w konfiguracji witryny, czy wszystko jest na swoim miejscu i czy wszystko działa. Warto sprawdzić, czy wszystkie komponenty działają

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Debiutant
    Dołączył
    24-02-2008
    Wpisy
    9
    Punkty
    10

    Joomla_1.6.0-Alpha2

    Witam!
    Prośba do Admina o założenie nowego tematu (ja niestety nie mogę?) - tj. Joomla 1.6.0.
    Może już ktoś ćwiczy wersję Alpha i miałby jakieś ciekawe newsy?
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    13-06-2007
    Wpisy
    31
    Punkty
    10

    Domyślny

    Link http://www.joomla.pl/index.php/content/view/404/2/ niestety nie działa .
    PS Po uaktualnieniu linku proszę o kasacje posta. Pozdrawiam.
    ...to co mnie nie zabije czyni mnie silniejszym

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    20-08-2010
    Wpisy
    4
    Punkty
    10

    Domyślny

    Ponawiam prośbę o aktualizację linku...

  6. #5
    Bywalec
    Dołączył
    29-04-2008
    Skąd
    www.itcent.pl
    Wpisy
    353
    Punkty
    38

    Domyślny

    Witam, ze swojej strony gorąco polecam: Joomla Update Manager!
    Dla mnie jest to idealny komponent, zainstalowany na 5 różnych stronach joomla, zawsze wszystko jest ok.
    Bardzo pomaga w aktualizacji.

  7. #6
    Nowicjusz
    Dołączył
    25-02-2011
    Wpisy
    15
    Punkty
    10

    Domyślny

    Szybkie pytanko. W pakiecie aktualizacyjnym joomli są foldery typu :modules itd. Aktualizacja polega na nadpisaniu plików. Ja w swojej joomli mam wiele dodatkowych modułów instalowanych przez jakiś czas. Czy nadpisując pliki stracę te moduły czy zostaną nadpisane tylko te, które są w łatce aktualizacyjnej? Bo przecież zamieniając ten przykładowy folder funkcją nadpisz, na logikę, program zamieni mi foldery modules.

  8. #7
    Przeglądacz
    Dołączył
    02-04-2009
    Wpisy
    33
    Punkty
    10

    Domyślny

    też bym prosił o aktualizację linku

  9. #8
    Bywalec palabra awatar
    Dołączył
    29-03-2010
    Wpisy
    110
    Punkty
    10

    Domyślny

    Też szukam tak o aktualizacji z 1.5 do 1.6. Nie ma nigdzie opisanego?

  10. #9

  11. #10
    Przeglądacz
    Dołączył
    30-09-2011
    Wpisy
    35
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam.Mam wersję 1.5.13 czy mogę ją odrazu aktualizować do najnowszej wersji?Mam ściągnięte różne wersje ale zawsze wyskakuje mi:Błąd. Nie znalazłem pliku instalacyjnego (XML) we wskazanym pakiecie. Być może pakiet jest podwójnie skompresowany.
    Rozpakowałem plik ale nie mogę znaleść drugiego skompresowanego pliku.Proszę o pomoc.Pozdrawiam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •