Nazwa witryny i tytuł strony w title
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 15

Temat: Nazwa witryny i tytuł strony w title

  1. #1
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 189
    Punkty
    1126

    Domyślny Nazwa witryny i tytuł strony w title

    W Joomla 1.5 nie umieszczono w znaczniku title nazwy witryny. Jeśli chcesz umieścić w znaczniku title zarówno nazwę witryny, jaki tytuł umieszczonego na stronie materiału, uzupełnij kod pliku index.php w szablonie Twojej strony następującym kodem:
    Kod:
    <?php
    $document =& JFactory::getDocument();
    $document->setTitle($mainframe->getCfg('sitename') . " - " . $document->title);
    ?>
    Sprawdź efekt: na pasku tytułowym przeglądarki i w historii powinien się pojawić tytuł: Nazwa witryny - Tytuł dokumentu
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Debiutant
    Dołączył
    07-02-2009
    Wpisy
    2
    Punkty
    10

    Domyślny

    W taki sposób dostajemy podwójny tytuł na stronie głównej - najpierw wypadałoby sprawdzić, czy nie jesteśmy na głównej i dopiero po potwierdzeniu zmodyfikować tytuł na pasku.

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    21-01-2009
    Wpisy
    50
    Punkty
    10

    Domyślny

    A co zrobic wtedy, kiedy w title chcialbym nie tylko nazwe dokumentu?
    Czasem ona jest niewystarczajaca, chcialbym, aby poza nazwa firmy, i nazwa dokumentu byla tez inna tresc?
    Chcialbym cos takiego:

    Nazwa firmy : Oferta : Produkt : Informacje ogólne
    a dotychczas mam tylko

    Nazwa firmy : Informacje ogolne

    co jest przeklamaniem, bo nie sa to informacje ogolne o firmie, a informacje o produkcie w ofercie.

  5. #4
    Przeglądacz
    Dołączył
    04-07-2006
    Wpisy
    56
    Punkty
    131

    Domyślny

    Korzystam i cieszę się. Dzięki.

    To przeoczenie czy świadome działanie twórców 1.5?

  6. #5

    Domyślny Problem ze znakiem &

    Dziękuję. Działa, ale jest problem ze znakiem &, jeśli znajduje się w tytule to robi z niego &amp; Jak się z tym uporać?

    Pozdrawiam,

    Tomek

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    19-05-2010
    Wpisy
    1
    Punkty
    10

    Domyślny

    Pytanie - co zrobić gdy tytuł strony ładuje mi się do skórki - np. na samym środku (ja planuję tytuł umieścić w grafice na górze portalu) ? Jak go usunąć stamtąd?

  8. #7
    Przeglądacz
    Dołączył
    04-07-2006
    Wpisy
    56
    Punkty
    131

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez KsinDax Zobacz wiadomość
    Pytanie - co zrobić gdy tytuł strony ładuje mi się do skórki - np. na samym środku (ja planuję tytuł umieścić w grafice na górze portalu) ? Jak go usunąć stamtąd?
    Niezbyt jasno się wyrażasz ale chyba rozumiem.
    W menu głównym wybierasz Przegląd - strona startowa (domyslam sie ze przy tej pozycji jest żóta gwiazdka [w Joomli 1.5]). Potem parametry systemu i pokaż tytuł strony ustaw na NIE.

  9. #8
    Senior PeFik awatar
    Dołączył
    18-02-2007
    Skąd
    Miasto Stu Mostów
    Wpisy
    5 465
    Punkty
    241

    Domyślny

    Jeśli ładuje ci się - nawet mimo wyłączenia - w szablonie oznacza to, że musisz ten fragment kodu usunąć z pliku index.php szablonu.

    Nie wiem jaki szablon używasz więc ci dokładnie nie podpowiem, zapodaj linka
    Współautor bloga o systemie Joomla! -> blog.elimu.pl < oraz kilku książek i artykułów o tym CMS.

  10. #9
    Bywalec palabra awatar
    Dołączył
    29-03-2010
    Wpisy
    110
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    W Joomla 1.5 nie umieszczono w znaczniku title nazwy witryny. Jeśli chcesz umieścić w znaczniku title zarówno nazwę witryny, jaki tytuł umieszczonego na stronie materiału, uzupełnij kod pliku index.php w szablonie Twojej strony następującym kodem:
    Kod:
    <?php
    $document =& JFactory::getDocument();
    $document->setTitle($mainframe->getCfg('sitename') . " - " . $document->title);
    ?>
    Sprawdź efekt: na pasku tytułowym przeglądarki i w historii powinien się pojawić tytuł: Nazwa witryny - Tytuł dokumentu
    Z przyjemnością powiem, że działa pierwszorzędnie

    Jednakże, nie rozwiązuje problemu, o którym piszę na http://forum.joomla.pl/showthread.ph...un%C4%85%C4%87 - w tym sensie, że pojawia się najpierw w <title> nazwa strony, jednakże w drugiej części - gdzie powinien być tytuł danego artykułu/dokumentu - nadal widnieje "witaj na stronie startowej"...

  11. #10
    Debiutant
    Dołączył
    18-06-2010
    Wpisy
    2
    Punkty
    10

    Domyślny &amp;

    Problem rozwiązałem poprzez dodanie na górze szablonu:
    <?php
    $document =& JFactory::getDocument();
    $document->setTitle(str_replace('&amp;','&', $mainframe->getCfg('sitename')) . " - " .$document->title);
    ?>
    będę dobry i dla leniwych dam wersję bez tytułu strony
    <?php
    $document =& JFactory::getDocument();
    $document->setTitle(str_replace('&amp;','&', $mainframe->getCfg('sitename')));
    ?>

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •