Poprawne aliasy
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 27

Temat: Poprawne aliasy

  1. #1
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 045
    Punkty
    1117

    Domyślny Poprawne aliasy

    Aby polskie znaki w aliasach były automatycznie zamieniane na a, e, c, itd.,
    należy zmodyfikować plik libraries/joomla/filter/filteroutput.php.
    Odszukaj funkcję stringURLSafe (ok. linii 82) i zamienić ją na:
    Kod:
    function stringURLSafe($string)
        {
            $from = array('ą','ć','ę','ł','ń','ó','ś','ź','ż','Ą','Ć','Ę','Ł','Ń','Ó','Ś','Ź','Ż');
            $to   = array('a','c','e','l','n','o','s','z','z','A','C','E','L','N','O','S','Z','Z');
            $string = str_replace($from, $to, $string);
            $string = preg_replace('/[^a-zA-Z0-9_]/', ' ', $string);
            $string = trim($string);
            $string = preg_replace('/\s+/', '-', $string);
            return strtolower($string);
    Porada zaczerpnięta z Polskie znaki w adresach w Joomla 1.5. Polscy użytkownicy Joomla! zapewne się nie tylko ucieszą, ale i odwiedzą czasem stronę Poradnika webmastera.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec
    Dołączył
    01-09-2007
    Skąd
    Chełm
    Wpisy
    143
    Punkty
    11

    Domyślny

    Zwiastunie testowałeś już to rozwiązanie? Jestem ciekaw czy jeśli tak to czy po tejz mianie wszystko u Ciebie działa jak poprzednio? Oczywiście poza tym że aliasy zmieniają się tak jak tego oczekujemy po zmienie w/w funkcji. Ja zauwazyłem jedną niewygodną rzecz, ale nie jestem w 100% pewny czy dobrze zrobiłem to co zrobić powinienem U mnie po dokonaniu zmian narobiło się coś takiego, że w każdej liście komponentów, modułów jak i dodatków, a także artykułów gdy wybiorę opcję pokaż wszystkie na liście a następnie wejdę w któryś art, moduł, dodatek itp to po wyjściu ponownie pokazuje mi tylko wynik 20 natomiast w artykułach jak chcę żeby pokazało mi artykuły z kategorii np z regionu to po zapisaniu arta wyrzuca mnie do wszystkich artów trochę to niewygodne ale nie do końca wiem jak to ma być zmienione rozumiem że od function stringURLSafe($string) do function ampReplace( $text ) ? Proszę o podpowiedź czy dobrze to zrozumiałem

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    01-02-2007
    Skąd
    Warszawa
    Wpisy
    49
    Punkty
    10

    Domyślny

    hmm zamknęłam funkcje nawiasem, zakomentowałam stare i wstawiłam to, nie działa przynajmniej u mnie joomla 1.5.9 nowa instalka standardowy plik htaccess

    Kod PHP:
    function stringURLSafe($string)
        {
            
    $from = array('ą','ć','ę','ł','ń','ó','ś','ź','ż','Ą','Ć','Ę','Ł','Ń','Ó','Ś','Ź','Ż');
            
    $to   = array('a','c','e','l','n','o','s','z','z','A','C','E','L','N','O','S','Z','Z');
            
    $string str_replace($from$to$string);
            
    $string preg_replace('/[^a-zA-Z0-9_]/'' '$string);
            
    $string trim($string);
            
    $string preg_replace('/\s+/''-'$string);
            return 
    strtolower($string);
            } 

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    13-01-2009
    Wpisy
    10
    Punkty
    10

    Domyślny Poprawne aliasy - polskie znaki / ogonki

    Jeżeli nie chcecie ruszać kodu swojej Joomli! zapraszam do pobrania plugin'u, który tą "dolegliwość" naprawia.

    PLUGIN DLA JOOMLA 1.5 PL/UTF-8!!


    Pozwala też poprawić istniejące już aliasy w bazie danych, które Joomla! źle wpisała lub zostawiła puste. Sprawdza też czy alias został zmieniony przez użytkownika - jeżeli tak - nie rusza go.

    Instrukcja naprawiania istniejących (niepoprawnych) aliasów:
    • Zaloguj się jako Super Administrator
    • Włącz opcje Napraw Stare w ustawieniach pluginu
    • Utwórz nowy artykuł
    • Wpisz w aliasie "naprawaliasy" (bez cudzysłowów, tytuł i sekcja - obojętnie)
    • Zapisz artykuł
    • Później możesz usunąć artykuł - jest on podsumowaniem operacji
    Plugin przetestowany informatologicznie na www.nowepodhale.pl, działa w 100%.

    Do pobrania na http://www.nowepodhale.pl/hobby/40-w...liasy-w-joomla

    Pytania proszę kierować na webmaster at nowepodhale dot pl

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    13-01-2009
    Wpisy
    10
    Punkty
    10

    Domyślny

    Jeżeli nie chcecie ruszać kodu swojej Joomli! zapraszam do pobrania plugin’u, który tą “dolegliwość” naprawia.

    PLUGIN DLA JOOMLA 1.5 PL/UTF-8!!


    Pozwala też poprawić istniejące już aliasy w bazie danych, które Joomla! źle wpisała lub zostawiła puste. Sprawdza też czy alias został zmieniony przez użytkownika - jeżeli tak - nie rusza go.


    Instrukcja naprawiania istniejących (niepoprawnych) aliasów:
    • Zaloguj się jako Super Administrator
    • Włącz opcje Napraw Stare w ustawieniach pluginu
    • Utwórz nowy artykuł
    • Wpisz w aliasie "naprawaliasy" (bez cudzysłowów, tytuł i sekcja - obojętnie)
    • Zapisz artykuł
    • Później możesz usunąć artykuł - jest on podsumowaniem operacji

    Plugin przetestowany informatologicznie na http://www.nowepodhale.pl, działa w 100%.
    Do pobrania na http://www.nowepodhale.pl/hobby/40-w...liasy-w-joomla

    Pytania proszę kierować na webmaster at nowepodhale dot pl

  7. #6
    Przeglądacz
    Dołączył
    02-01-2009
    Skąd
    Zakopane
    Wpisy
    68
    Punkty
    10

    Domyślny

    Zrobiliśmy do tego plugin, można go pobrać stąd: http://www.nowepodhale.pl/hobby/40-w...liasy-w-joomla

    Pozdrawiam

  8. #7
    Przeglądacz
    Dołączył
    24-04-2006
    Wpisy
    44
    Punkty
    10

    Domyślny

    W Joomla 1.5.10 działa poniższy sposób:

    Otworzyć filteroutput.php i znaleźć frazę:
    Kod PHP:
    function stringURLSafe($string)
        {
            
    //remove any '-' from the string they will be used as concatonater
            
    $str str_replace('-'' '$string); 
    dodać:

    Kod PHP:
    $from = array('ą','ć','ę','ł','ń','ó','ś','ź','ż','Ą','Ć','Ę','Ł','Ń','Ó','Ś','Ź','Ż');
            
    $to   = array('a','c','e','l','n','o','s','z','z','A','C','E','L','N','O','S','Z','Z');
            
    $string str_replace($from$to$string); 
    I teraz najważniejsze: plik filteroutput.php nie jest kodowany w UTF-8. Dlatego musicie przekonwertować plik do UTF-8 bez BOM, wysłać na serva i translacja aliasów działa jak marzenie

    Właśnie działam na sh404SEF, który korzysta z aliasów i działa jak ta lala

  9. #8
    Przeglądacz
    Dołączył
    24-04-2006
    Wpisy
    44
    Punkty
    10

    Domyślny

    Do ZWIASTUNA: Poprawiona wersja, ponieważ w poprzednim poście machnąłem się o 2 linijki i skrypt nie działał. Teraz wszystko jest ok.


    Sposób działa też w Joomla 1.5.10.

    Okazało się, że wystarczy zrobić tak:

    Otworzyć filteroutput.php i znaleźć frazę:
    Kod PHP:
    function stringURLSafe($string)
        { 
    dodać po niej:

    Kod PHP:
    $from = array('ą','ć','ę','ł','ń','ó','ś','ź','ż','Ą','Ć','Ę','Ł','Ń','Ó','Ś','Ź','Ż');
            
    $to   = array('a','c','e','l','n','o','s','z','z','A','C','E','L','N','O','S','Z','Z');
            
    $string str_replace($from$to$string); 
    I teraz najważniejsze: plik filteroutput.php nie jest kodowany w UTF-8. Dlatego musicie przekonwertować plik do UTF-8 bez BOM, wysłać na serva i translacja aliasów działa jak marzenie

    Właśnie działam na sh404SEF, który korzysta z aliasów i działa jak ta lala

  10. #9
    Debiutant
    Dołączył
    26-07-2009
    Wpisy
    4
    Punkty
    10

    Domyślny

    a ja mam dalej problem jak wpisuje w menu Strona Główna to mam Strona G?ówna i nic nie pomaga to co wyżej napisane

  11. #10
    Debiutant
    Dołączył
    26-07-2009
    Wpisy
    4
    Punkty
    10

    Domyślny

    mam wersje 1.5.11 i mam dalej ten sam problem z znakami ? np. wpisuje w menu Strona Główna to mam Strona G?ówna

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •