Wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Rozmiar czcionki sam się zmienia.

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    25-04-2009
    Wpisy
    6
    Punkty
    10

    Domyślny Rozmiar czcionki sam się zmienia.

    Witam,

    Mam problem. Gdy napiszę artykuł z akapitami, zaznaczam cały tekst i ustawiam na czcionkę Verdanę, to każdy akapit zmienia mi się pod względem wielkości czcionki i odległości między literami. Jest to irytujące... Probowałem już pisać w Wordzie, a potem kopiować na Joomlę, lecz ciągle dzieje się to samo. Jak zrobić, aby tekst był jednolitej wielkości i odleglości między literami?

    Pozdrawiam serdecznie.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 805
    Punkty
    1096

    Domyślny

    To - najkrócej mówiąc - przestań się zachowywać jak laik. Bo to jest akurat opcja dla wytrawnych webmajstrów, którzy wiedzą, co robią i jak zrobić, by było dobrze. Na nieszczęście dostępna też dla lamerów, którzy myślą, że witryna to choinka.

  4. #3
    Wiarus stasio awatar
    Dołączył
    09-01-2007
    Skąd
    Na zesłaniu na Wyspie Świętej Heleny
    Wpisy
    1 100
    Punkty
    37

    Domyślny

    Probowałem już pisać w Wordzie
    szkoda klawiatury.... moze kiedyś wpadniesz na to ze do joomli najlepiej filtrować teksty przez notatnik... wyzbędziesz się formatowania oraz krzaczków...

    są asy co robią całe strony www w Wordzie... starczy popatrzeć na źródło htmla zeby docenić potęgę tego programu...

  5. #4
    Nowicjusz
    Dołączył
    23-01-2011
    Skąd
    Tarnów
    Wpisy
    27
    Punkty
    11

    Domyślny

    Witam

    Odkopałem ten temat ponieważ mam podobny problem z którym sobie nie umie poradzić otóż zmienił mi się rozmiar czcionki po zainstalowaniu joomla w wersji 3.2 i nowego szablonu. Na początku wszystko było okey, kiedy wrzuciłem szablon i dodałem artykuł nie wiem dlaczego zmieniła się również wielkość czcionki. Najdziwniejsze jest to że nie tylko w artykule ale również w stopce. dotyczy to strony http://eg-met.pl wiem że to jest bardzo prymitywne pytanie ale proszę o pomoc, nie wklejałem tekstu z żadnego edytora, ponownie zainstalowałem joomle jest przykładowy tekst z szablonu a problem pozostał.

  6. #5
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 805
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Czego dotyczy problem. Na stronie, która przedstawiłeś, trudno wnioskować, o jaki rozmiar czcionki chodzi, co jest nie tak.

  7. #6
    Nowicjusz
    Dołączył
    23-01-2011
    Skąd
    Tarnów
    Wpisy
    27
    Punkty
    11

    Domyślny

    Wielkie przepraszam otóż pierwotnie tekst na stronie powinien wyglądać jak na szablonie http://demo7.joomla2you.com/?template=ju_otan Zainstalowałem system Joomla 3.2 wgrałem szablon i z podstawowego edytora sprawdzałem czcionki później kiedy wymazałem wszystkie ustawienia z formatowaniem i już niestety nie powróciłem do ustawień takich jak w przykładzie. Tekst zmienił się nie tylko w artykule ale również w stopce co jest dla mnie bardzo dziwne.
    Kiedy nie mogłem sobie poradzić usunąłem całą instalację z serwera, wykasowałem całą bazę danych, ponownie zainstalowałem system Joomla wgrałem szablon i problem się powtórzył. Czcionka jest zdecydowanie za duża. Wykasowałem również zawartość przeglądarki pliki cooki. Nie kopiowałem żadnego tekstu z edytorów nie przestawiałem stylów css.

  8. #7
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 805
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Nadal nie widać, w czym problem. Wielkość czcionki na jeden (Twojej) i drugiej (demo) stronie jest taka sama - 13px/1.5 'Helvetica Neue',Arial,'Liberation Sans',FreeSans,sans-serif. Na różnych komputerach może wyglądać różnie, bo to zależy od czcionek zainstalowanych w systemie, ale na konretnym komputerze obie te strony powinny wyglądać (i chyba wyglądają tak samo).
    Może zamieść obrazki z porównaniem?

  9. #8
    Wyjadacz mac awatar
    Dołączył
    09-10-2011
    Skąd
    Warszawa
    Wpisy
    879
    Punkty
    115

    Domyślny

    Sprawdź czy przypadkiem nie powiększyłeś (pomniejszyłeś) sobie widoku w samej przeglądarce + lub -, przeglądarka zapisuje te informacje oddzielnie dla każdej strony, bo u mnie tez nie ma żadnych różnic

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    23-01-2011
    Skąd
    Tarnów
    Wpisy
    27
    Punkty
    11

    Domyślny

    Chodzi mi o wielkość czcionki i jej kolor - bez żadnej ingerencji w arkusze stylów u mnie na ekranie komputera (w pracy też próbowałem i też jest różnica) to wygląda następująco...
    Załącznik 7466
    a orginał wygląda tak:
    Załącznik 7467
    Nagle cała czcionka na mojej stronie powiększyła się i zmieniła kolor na czarny. Kiedy nawet próbuje zmienić ją na czcionkę wielkości np. 8 to mam bardzo duże odstępy pomiędzy wierszami. Wszystko było by okey gdyby to się tyczyło np. artykułu, może nie robił bym zamieszania ale czcionka została powiększona również w stopce.

  11. #10
    Nowicjusz
    Dołączył
    23-01-2011
    Skąd
    Tarnów
    Wpisy
    27
    Punkty
    11

    Domyślny

    Okey w akcie rozpaczy jeszcze raz uruchomiłem ccleaner, wyczyściłem wszystkie przeglądarki od A do Z otworzyłem stronę i jest okey, ale na telefonie nadal mam ten sam problem cały czas wyświetlają mi się gigantyczne litery podobnie jak na komputerach na których wcześniej otwierałem stronę, U was rozumie jest wszystko okey ? Czyli nie macie na ekranie liter rzędu 24px ?

    Ogólnie chciałem za pierwszym razem zmienić kolor czcionki na czarny, wchodziłem na template.css i w linijce
    Kod:
    body				{color:#808080;
    				background-color:#f2f2f2;
    				font:13px/1.5 'Helvetica Neue',Arial,'Liberation Sans',FreeSans,sans-serif}
    color: #000000;
    milion razy odświeżałem stronę i nic, rozumie że jest to spowodowane plikami cookies które wcześniej zostały zapisane w mojej przeglądarce ?

    PS: Przepraszam że mój problem był tych średnio mądrych ale tak jak napisałem wcześniej odświeżałem stronę z milion razy i nic to nie dawało tak więc już straciłem głowę...

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •