Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Długo otwierająca się strona w IE6 i IE7 - pozostałem dobrze

  1. #1
    Bywalec
    Dołączył
    16-03-2007
    Skąd
    Żyrardów
    Wpisy
    115
    Punkty
    10

    Domyślny Długo otwierająca się strona w IE6 i IE7 - pozostałem dobrze

    Witam.

    Mam trudności z rozgryzieniem problemu z długo otwierającą się stroną główną w przeglądarce Internet Expolorer wer 6 wer 7.

    Strona oparta o joomla 1.015 PE i szablon ja_avian.

    Pozostałe podstrony tej strony otwierają się już w miarę prawidłowo.

    Wskakuje najpierw pasek z menu na samej górze, a potem trzeba czekać sporo na pokazanie treści strony.

    Dodam, że strona główna i pozostałe pięknie się otwierają w Firefoxie.

    Jak rozgryźć, co powoduje ten błąd. Czy to wina templatki czy wina jakiegoś komponentu lub modułu.

    tu strona główna z problem w IE.

    Z góry dziękuję za wskazówki..
    ciesz się rzeczami małymi, bo z czasem staną się dużymi

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus idek awatar
    Dołączył
    29-04-2007
    Skąd
    Tychy / Chorzów
    Wpisy
    1 382
    Punkty
    54

    Domyślny

    pierwsze przypuszczenia w kierunku Ajax headera ... ae ogólnie widzę, ze chyba masz jakiś woooooollny derwer, bo ja już mam dość, żadna strona nie wczytała mi sie do konca... weźmy choćby taki obrazek:
    http://www.zebranomeble.eu/images/header/binar1.jpg
    niby wazy niewiele ale mnie wczytywał sie strasznie długo.. ;/
    i nie zalezy to od przeglądarki (w moim przypadku)
    www.gr4.pl - agencja reklamowa group4

  4. #3
    Bywalec
    Dołączył
    16-03-2007
    Skąd
    Żyrardów
    Wpisy
    115
    Punkty
    10

    Domyślny

    Strona stoi na serwerze webd i trochę mam z nimi problemu to fakt (nie raz potrafią n a kilka minut wyłączyć dostęp do strony bez uprzedzenia, w ramach prac konserwacyjnych ).

    Obecnie wyłączyłem moduł: Ajax Header Rotator i trochę się "bujnęło" jest szybciej ale nadal jednak wolniutko niż w FF.
    Ostanio edytowane przez jokrasa : 18-05-2009 11:25
    ciesz się rzeczami małymi, bo z czasem staną się dużymi

  5. #4
    Wiarus idek awatar
    Dołączył
    29-04-2007
    Skąd
    Tychy / Chorzów
    Wpisy
    1 382
    Punkty
    54

    Domyślny

    faktycznie masz racje... stronka nieco ruszyła pod FF...

    ale teraz dopiero widzę, ze faktycznie coś nieciekawego jest pod IE... polecam dodatek do FF o nazwie Fision (o ile nie masz Visty - dodatek pokazuje w pasku adresu wczytywanie strony... no i widac na nim, że najpierw sie coś wczyta, potem od poczatku, troszke wiecej i znowu od poczatku i tak kilkanaście razy... AHA.. do tego jeszcze dodatek IE Tab (żeby ogladać pod FF na silniku IE)

    jak temu zaradzić, to nie wiem.. ja bym wyłączył wszystko i zostawił czystą treść + podstawowy szablon (bez żadnych modułów i wodotrysków) i sprawdzić, czy chodzi lepiej..

    kopie i szukam, ale nie widze co to moze być...
    www.gr4.pl - agencja reklamowa group4

  6. #5
    Bywalec
    Dołączył
    16-03-2007
    Skąd
    Żyrardów
    Wpisy
    115
    Punkty
    10

    Domyślny

    No zainstaluje sobie tą wtyczkę - dzięki.

    A czy możliwe jest to opóźnienie w IE przez to , że menu boczne zrobione z komponentu swmenufree ma kod zagnieżdżony bezpośrednio w głównym kodzie strony, a nie oddzielnie w innym pliku i dopiero zainkludowany do index.php?

    Komponent ajax header rotation zastąpiłem jsn image show. Ale jak nawet wyłącze pokaz to nadal to samo.


    Chciałbym zapytać, czy jest możliwe, że opóźnienia w IE w otwieraniu strony są spowodowane wolno działającą bazą danych lub tym, że ta baza obsługuje 2 strony joomla (strona właściwa plus sklep ) z odpowiednimi innymi przedrostkami (skl_) ?

    Dziś wszedłem do PhpMyAdmin celem zrobienia kopi bezp. i panel baz danych otwierał się bardzo długo, kiedyś też chciałem wejść zrobić kopię, ale długo czekałem i zrezygnowałem.

    Dziś kopię bazy o objętości 1,16 Mb ściągałem jakies 10 minut na Neo 1024, więc trochę chyba zbyt długo.
    Ostanio edytowane przez jokrasa : 18-05-2009 15:35
    ciesz się rzeczami małymi, bo z czasem staną się dużymi

  7. #6
    Bywalec
    Dołączył
    16-03-2007
    Skąd
    Żyrardów
    Wpisy
    115
    Punkty
    10

    Domyślny

    Problem nadal istnieje, wyeliminowałem zbędne bajery i było tak samo - wolno.
    Dodatkowo na innej witrynie w innym katalogu tego samego serwera, z subdomeną sklep. , kóry to tworzący się dopiero sklep oparty jest na joomla 1.5.8 i zainstalowanej "Jarzębinie" i też otwiera się bardzo wolno.
    Testowałem szybkość otwierania się stron za pomocą witryny http://www.ember.pl/speed_test.php - ale w niej pokazuje, że jest wszystko dobrze czasy to poniżej 7 i 6 sekund . Nie wiem czy to miaro dajne.
    Pisałem do adminów serwera webd, a oni odpisali, że storny wczytują się normalnie.
    Chciałbym przetestować obie strony jakimś programem (tylko jakim?) jak ładują się poszczególne elementy (grafiki) tych szablonów.
    Przez pewien czas myślałem, że wina może leżeć po stronie bazy danych, do której są przypisane dwie instalacaj joomla, ale wyszedłem z tego tropu po tym jak na forum, pełno jest pozytywnych opini co do takich zabiegów, gdzie mamy tylko jedną bazę danych.
    Już nie wiem w czym szukać aby to przyspieszyć.
    Jakby ktoś miał pomysły to proszę pisać - będę je brał pod uwagę.
    ciesz się rzeczami małymi, bo z czasem staną się dużymi

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •