Jak wstawić do komponentu Kontakty mapkę Google?
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 16

Temat: Jak wstawić do komponentu Kontakty mapkę Google?

  1. #1
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 181
    Punkty
    380

    Jak wstawić do komponentu Kontakty mapkę Google?

    Chcemy na stronie pokazującej dane teleadresowe (korzystającej ze standardowego komponentu Kontakty) umieścić mapkę Google. Jak to zrobić?
    1. Zainstalować wybrany dodatek np. Plugin Googlemaps.
    2. Skonfigurować go, wpisać wymagany Google API key i włączyć.
    3. Wyedytować plik: components/com_contact/views/contact/tmpl/default.php
    Zaraz pod wpisem:
    Kod PHP:
    defined'_JEXEC' ) or die( 'Restricted access' ); 
    dodać:
    Kod PHP:
    $params =& $GLOBALS['mainframe']->getParams('com_content');
    $dispatcher       =& JDispatcher::getInstance();
    JPluginHelper::importPlugin('content');
    $row = new stdClass();
    $row->text "{mosmap width='500'|height='400'|lat='52.052312'|lon='4.447141'|zoom='3'| zoomType='Large'|zoomNew='0'|mapType='Satellite'| showMaptype='1'|overview='0'|text='sv DWO'|lang='pl'}";
    $row->title "";
    $dispatcher->trigger('onPrepareContent', array (&$row, & $params)); 
    gdzie "{mosmap width='500'|height='400'|lat='52.052312'|lon='4.44 7141'|zoom='3'| zoomType='Large'|zoomNew='0'|mapType='Satellite'| showMaptype='1'|overview='0'|text='sv DWO'|lang='pl'}" jest przykładowym kodem wywołującym mapkę w artykule.
    Pozostaje decyzja w którym miejscu wyświetlić naszą mapę, ja wybrałam miejsce, gdzie pokazywany jest obrazek kontaktu (zamiast niego - w konfiguracji powinno być zaznaczone - pokaż). I tak
    Kod PHP:
    <?php if ( $this->contact->image && $this->contact->params->get'show_image' ) ) : ?>
    <div style="float: right;">
    <?php 
    //echo JHTML::_('image', 'images/stories' . '/'.$this->contact->image, JText::_( 'Contact' ), array('align' => 'middle')); 
    echo $row->text;
    ?>
     </div>
    <?php endif; ?>
    gdzie $row->text; jest naszą mapką (wyświetlanie obrazka zostało zakomentowane).
    4. Pozostaje tylko tak zmieniony plik zapisać - korzystając z techniki nadpisywania szablonów - jako templates/nasz_szablon/html/com_contact/contact/default.php
    5. I już
    Pozdrawiam

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec sunpietro awatar
    Dołączył
    03-03-2008
    Skąd
    Sosnowiec
    Wpisy
    379
    Punkty
    15

    Domyślny

    świetna sprawa sprawa Jolu
    wielkie dzięki


    • blog.piotrnalepa.pl - Blog webmasterski | Artykuły o jQuery, CSS i PHP
    • www.piotrnalepa.pl - Projektowanie stron WWW | Wdrażanie rozwiązań e-commerce
    • www.nalepa.com.pl - Sprzedaż podkładów kolejowych i części do wagonów


  4. #3
    Wyga trzepiz awatar
    Dołączył
    06-01-2006
    Skąd
    SH | SC
    Wpisy
    3 525
    Punkty
    252

    Domyślny

    Przydatne rozwiązanie ..

    PS: może dodać również na wiki ?

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    20-07-2009
    Wpisy
    4
    Punkty
    10

    Domyślny

    A możesz napisać jak wyglądał by kod żeby obraz mapy wyświetlał się na samym spodzie kontaktów? Próbuje i próbuje i nie mogę sobie dać rady.

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    20-07-2009
    Wpisy
    4
    Punkty
    10

    Domyślny

    Może by kolega jolaass napisal jeszcze jak zrobic, żeby mapka wyświetlała się na samym dole dodatku kontakty. Będę wdzięczny z aodpowiedz, bo męczę się i męczę...

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    20-07-2009
    Wpisy
    4
    Punkty
    10

    Domyślny

    Może by kolega jolaass napisał jeszcze jak zrobić, żeby mapka wyświetlała sięna samym dole dodatku. Męczę się i męczę... Będę wdzięczny

  8. #7
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    479

    Domyślny

    Mam problem, bo chciałem zastosować opisany sposób w szablonie JA Purity, w którym nie ma pliku: templates/ja_purity/html/com_contact/contact/default.php
    W folderze templates/ja_purity/html są tylko 3 katalogi: com_content, mod_banners i mod_login.
    Czy to oznacza, że w tym szablonie nie da sie umieścić mapki Google w komponencie Kontakty?

  9. #8
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    479

    Domyślny

    Próbowałem zastosować podany sposób na stronie z szablonem JA_Purity, ale nie znalazłem w nim pliku z podanej ścieżki:
    templates/ja_purity/html/com_contact/contact/default.php
    W folderze templates/ja_purity/html/ są tylko 3 katalogi, wśród których nie ma katalogu com_contact.

    Czy to oznacza, że w tym szablonie nie da się umieścić mapki Google w komponencie Kontakty?

  10. #9
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 181
    Punkty
    380

    Domyślny

    Witam,
    @alex51 - jak nie masz to po prostu utwórz sobie takie katalogi i wrzuć przerobiony plik default.php
    Będzie działać.
    @lukas4ws - nie jestem kolegą - raczej koleżanką. Wybacz, że nie odzywałam się, ale nie miałam pojęcia o wpisach do tego wątku.
    Jeśli sprawa nadal aktualna coś dorobię - ale nie dzisiaj.;)

  11. #10
    Bywalec malkowitch awatar
    Dołączył
    26-02-2008
    Skąd
    Warszawa
    Wpisy
    493
    Punkty
    89

    Domyślny

    Jak nie masz w katalogu HTML to stwórz lub skopiuj go z:
    /components/com_contact/views/contact/tmpl/default.php

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •