Strona błędu 404 w głównej treści witryny
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 24

Temat: Strona błędu 404 w głównej treści witryny

  1. #1
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 499
    Punkty
    560

    Domyślny Strona błędu 404 w głównej treści witryny

    1. Tworzymy artykuł z dowolna zawartością (odnośnikiem do mapy witryny, strony głównej, wstawionym modułem, itd.), który będzie wyświetlał się w przypadku wystąpienia błędu.
    2. Tworzymy menu ukryte (nigdzie nie wyświetlane, nieopublikowane), a w nim nową pozycję, do której przypisujemy artykuł ze stroną błędów. W moim przykładzie utworzony alias pozycji menu to xxxxx.
    3. Do głównego folderu szablonu wgrywamy plik error.php z zawartością:
    4. Kod PHP:
      <?php
      defined
      '_JEXEC' ) or die( 'Restricted index access' );
      if ((
      $this->error->code) == '404') {
      header('Location: ' '/xxxxx');
      exit;
      }
      ?>
    5. Już.
    Artykuł ze stroną błędu powinien mieć ustawione noindex, follow - wujaszek go nie zindeksuje.
    Nie działa po zrobieniu literówki w rozszerzeniu: np. hhtml.

    //
    Zadziała po dopisaniu do pliku .htaccess:
    Kod HTML:
    ErrorDocument 404 /xxxxx.html
    Ostanio edytowane przez Bazyl : 15-11-2009 14:08 Powód: Uzupełnienie

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Przeglądacz laki992 awatar
    Dołączył
    09-11-2009
    Wpisy
    38
    Punkty
    10

    Domyślny

    ale co masz na mysli alias menu ? niewiem co źle robię ale to niedziała....
    utworzyłem artykuł nigdzie go nie przypisałem jest w nim pewna treść, stworzyłem nowe menu potem utworzyłem moduł menu i przypisałem na niewidoczna pozycję wgrałem plik error.php na serwer
    Kod:
    <?php
    defined( '_JEXEC' ) or die( 'Restricted index access' );
    if (($this->error->code) == '404') {
    header('Location: ' . '/index.php?option=com_content&view=article&id=13'); // (próbowałem takżę adresu xxxxxxx/error-404.html takżę nie działa )
    exit;
    }
    ?>
    Ja niewiem o co chodzi proszę o pomoc.

  4. #3
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    6 056
    Punkty
    188

    Domyślny

    Musisz pzeniść plik error.php w katalogu templates/system/ do katalogu templates/{nazwa używanego przez Ciebie szablonu}/ i zmodyfikować jego zawartość, żeby przypominała wyglądem stronę, wtedy Joomla automatycznie wyświetli stronę błędu dla błędów 403, 404 i 500.
    Ostanio edytowane przez moje : 14-08-2010 14:24
    Webdeveloper do usług ;)

  5. #4
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 499
    Punkty
    560

    Domyślny

    Podany w pierwszym poście sposób działa: wyświetla utworzoną wcześniej stronę błędu 404 (zwykły artykuł) w głównej treści witryny.
    Zrób wszystko po kolei zgodnie z tym, co napisałem.

    Alias to alias, ustawiasz go w szczegółach pozycji menu.

  6. #5
    Przeglądacz laki992 awatar
    Dołączył
    09-11-2009
    Wpisy
    38
    Punkty
    10

    Domyślny

    wielkie dzięki Panowie teraz wszystko działa Wiedziałem że pomożecie Wielkie dzięki!!

  7. #6
    Wiarus Jdwind awatar
    Dołączył
    21-08-2007
    Skąd
    Stalowa Wola
    Wpisy
    1 692
    Punkty
    132

    Domyślny

    xxxxx.html
    A jeżeli nie mam włączonych prostych adresów? Mogę wpisać np. "index.php?option=com_content&view=article&id= 51" w htaccess czy nie?
    Pzdr.
    wiki.joomla.pl - odpowiedzi na Twoje pytania!
    >> MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ << - dokonaj dowolnej (min. 50zł) wpłaty na rzecz PCJ i skontaktuj się ze mną w celu odebrania gratulacji!

  8. #7
    Senior moje awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Silesia
    Wpisy
    6 056
    Punkty
    188

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Jdwind Zobacz wiadomość
    A jeżeli nie mam włączonych prostych adresów? Mogę wpisać np. "index.php?option=com_content&view=article&id= 51" w htaccess czy nie?
    Pzdr.
    Nigdy nie korzystałem z tej metody własnych strona z błędami ale sposób podany przeze mnie działa niezależnie od tego czy korzysta się z normalnych czy z prostych adresów.
    Odpowiadając na Twoje pytanie, powinno to zadziałać - osobiście nie sprawdzałem.

    EDIT:

    Ewentualnie użyć dodatkowo JRoute tak dzast in kejs - szukajka na docs.joomla.org się kłania ; )
    Ostanio edytowane przez moje : 15-08-2010 00:10
    Webdeveloper do usług ;)

  9. #8
    Wiarus Jdwind awatar
    Dołączył
    21-08-2007
    Skąd
    Stalowa Wola
    Wpisy
    1 692
    Punkty
    132

    Domyślny

    Ewentualnie użyć dodatkowo JRoute tak dzast in kejs - szukajka na docs.joomla.org się kłania ; )
    Nie chcę dodatkowych narządziów do tego, aż tak mi nie zależy na prostych adresach
    wiki.joomla.pl - odpowiedzi na Twoje pytania!
    >> MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ << - dokonaj dowolnej (min. 50zł) wpłaty na rzecz PCJ i skontaktuj się ze mną w celu odebrania gratulacji!

  10. #9
    Przeglądacz
    Dołączył
    22-02-2010
    Wpisy
    90
    Punkty
    11

    Domyślny

    Dzięki za cenne wskazówki

    Spróbowałem ominąć pkt 2. ...
    Cytat Wysłane przez bazyl Zobacz wiadomość
    2. Tworzymy menu ukryte (nigdzie nie wyświetlane, nieopublikowane), a w nim nową pozycję, do której przypisujemy artykuł ze stroną błędów. W moim przykładzie utworzony alias pozycji menu to xxxxx.
    ... i mi się udało ;)
    Używam prostych adresów więc wystarczyło stworzyć nieprzypisany artykuł i w kodzie wstawić id artykułu
    Kod PHP:
     <?php
    defined
    '_JEXEC' ) or die( 'Restricted index access' );
    if ((
    $this->error->code) == '404') {
    header('Location: ' '/home/id_artykulu');
    exit;
    }
    ?>
    Może ktoś skorzysta z mojej podpowiedzi
    pzdr/joe

  11. #10
    Nowicjusz ZacnyUser awatar
    Dołączył
    19-02-2011
    Skąd
    Katowice, Los Angeles
    Wpisy
    14
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez bazyl Zobacz wiadomość
    Zadziała po dopisaniu do pliku .htaccess:
    Kod HTML:
    ErrorDocument 404 /xxxxx.html
    Nie mam praw do zmiany tego pliku, a chmodow też zmienić nie mogę.
    Bo mówimy oczywiście o pliku przed głównym katalogiem na serwerze, prawda?

    W ogóle ten plik jest pusty, muszę zmienić chyba firmę hostingową.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •