Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 21

Temat: przeniesienie zawartości portalu

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    25-03-2006
    Wpisy
    38
    Punkty
    10

    Domyślny przeniesienie zawartości portalu

    Witajcie. Chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób można przenieść serwis z jegnego serwera na drugi. Przykładowo - na lokalnym serwerze wykonam sobie portal a następnie będę chciał umieścić go na innym serwerze. Jak to zrobić ?
    -------------------------

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Ten Niedobry Rybik awatar
    Dołączył
    26-09-2005
    Skąd
    Gliwice
    Wpisy
    2 180
    Punkty
    70

    Domyślny

    1. Kopiowanie plikow
      1. albo .... skopiowac wszystkie pliki przez dysk (lub z local hosta) na serwer docelowy (minusy: dlugo trwa i moze pogubic pliki)
      2. albo .... zainstalowac na serwerze docelowym ta sama wersje joomla i po kolei zainstalowac tam te same skladniki (plusy: mozna w trakcie tej operacji upgradowac Joomla, nie ma ryzyka ze beda jakies niedokonczone pliki, od razu widac czy Joomla dziala i nie trzeba dumac czy to nie wina przenosin, +dostaniemy prawidlowy plik konfiguracyjny i nie trzeba bedzie sie z tym dziubac -> skopiowac sobie /configuration.php
    2. Przenosiny bazy - krok 1) EXPORT
      1. albo w administratorze bazy danych (phpMyAdmin) wejsc do bazy, wybrac export, zanaczyc wszystkie tabele, ustawic kompatybilnosc exportu na MYSQL40, zaznaczyc opcje "dodaj DROP TABLE", exportowac do zipa, zapisac na dysk
      2. albo ... zainstalowac myadmina jako komponent, jezeli serwer nie udostepnia i postepowac jak wyzej
      3. albo ... uzyc bota backupujacego baze (jest na forum link do pliku)
    3. Przenosiny bazy - krok 2) IMPORT - z pliku zip ktory sobie wyeksportowalismy,

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-07-2006
    Wpisy
    45
    Punkty
    13

    Domyślny

    czy można zmienić nazwę bazy danych ? jeśli tak to gdzie się ją zmienia.
    Nazwłem sobie bazę danych na swoim kompie np. babcia
    a gdy chcę ją przenieść na serwer dziadek.ovh.org tam mi wyskakuje nazwa bazy danych dziadek

  5. #4
    Ten Niedobry Rybik awatar
    Dołączył
    26-09-2005
    Skąd
    Gliwice
    Wpisy
    2 180
    Punkty
    70

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-07-2006
    Wpisy
    45
    Punkty
    13

    Domyślny

    W celu przeniesienia mojej strony z kompa na serwer ovh
    wgrałem pliki strony do katalogu www na serwerze. Wyeksportowałem bazę danych (która u mnie miała nazwę mysql)
    do pliku ble.sql
    Na serwerze dokonałem importu bazy przez phpMyadmina w czasie tego procesu wyskoczył błąd:
    --
    -- Create schema mysql
    --
    CREATE DATABASE /*!32312 IF NOT EXISTS*/mysql;

    MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
    #1044 - Access denied for user 'gimniepolomice'@'%' to database 'mysql'
    teraz widzę w phpMyadminie że w bazie gimniepolomice nie ma żadnych tabel

    w pliku configuration.php ustawiłem następujące wpisy:
    $mosConfig_absolute_path = 'http://gimniepolomice.ovh.org/';
    $mosConfig_cachepath = 'http://gimniepolomice.ovh.org/cache';
    $mosConfig_db = 'gimniepolomice';
    $mosConfig_live_site = 'http://gimniepolomice.ovh.org/';
    $mosConfig_sendmail = '/usr/sbin/sendmail';
    $mosConfig_smtphost = 'localhost';

    po wpisaniu adresu strony do firefoxa wyskakuje komunikat:
    Restricted accessRestricted accessRestricted accessRestricted access
    Fatal error: Class 'database' not found in /home/g/i/m/gimniepolomice/www/includes/joomla.php on line 79

    co robię źle? :o

  7. #6
    Ten Niedobry Rybik awatar
    Dołączył
    26-09-2005
    Skąd
    Gliwice
    Wpisy
    2 180
    Punkty
    70

    Domyślny

    a jak exportowales ? ma byc ustawione:
    export SQL
    kompatybilnosc exportu MYSQL40
    dodaj drop tables

    export moze byc do pliku zip

    tam chyba wlasny komentarz dodales i zaznaczyles if not exists

  8. #7
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-07-2006
    Wpisy
    45
    Punkty
    13

    Domyślny

    w załączniku jest zrzut ekranu
    Attached Images Attached Images

  9. #8
    Ten Niedobry Rybik awatar
    Dołączył
    26-09-2005
    Skąd
    Gliwice
    Wpisy
    2 180
    Punkty
    70

    Domyślny

    to jakas nieznan mi aplikacja, nie masz phpMyadmina ?

    jak nie masz to sprobuj zainstalowac MyAdmina pod Joomla nazywa sie to com_phpmyadmin262.zip i lezy gdzies w swiecie (za duze wiec nie podstawie pliku)

    klopot moze polegac w braku kompatybilnosci eksportu, automatycznemu dodawaniu komentarzy wewnatrz zapytan, automatycznej opcji IF NOT EXISTS, typie tabel InnoDB a na ovh bedzie pewnie domyslnie (i slusznie) MyISAM

  10. #9
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-07-2006
    Wpisy
    45
    Punkty
    13

    Domyślny

    Rybik jesteś po prostu The Best , ale dlaczego wgrało mi się tylko 7 tabel podczas gdy w mojej bazie jest 58 ?
    columns_priv, func, db, help_category, help_keyword, help_relation, help_topic

  11. #10
    Ten Niedobry Rybik awatar
    Dołączył
    26-09-2005
    Skąd
    Gliwice
    Wpisy
    2 180
    Punkty
    70

    Domyślny

    bo reszta pewnie istniala (te sa jakies malo mi na oko znane) musisz exportowac (zaznaczyc wszystkie do exportu) i wlaczyc opcje "dodaj drop table" i nie wlaczac zadnego if not exist

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •