Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Wyniki 11 do 20 z 21

Temat: przeniesienie zawartości portalu

  1. #11
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-07-2006
    Wpisy
    45
    Punkty
    13

    Domyślny

    poddaje się, robię stronę od początku na hostcie . Mam dość wnikania co jest nie tak (może to wina ścieżki absolutnej w pliku configuration.php, która ma wyglądać tak : /home/g/i/m/gimniepolomice/www
    -teraz gdy wszystko przeinstalowałem to już wiem) Chyba mam zepsutą tą bazę bo sie nie chce poprawnie wyeksportować (ale dlaczego bez problemu wszystko chodzi na moim kompie) Już zainstalowałem bazę i joomlę na OVH (nawet z łatkami) teraz znowu będę tworzył wszystkie artykuły i menu, wgrywał moduły i komponenty (ech!) Może jakby ten mail, który przesyła OVH był bardziej szczegółowy oszczędziłoby to mnie i Wam wiele czasu. Ale jak się w tym dobrze podszkole to może moi uczniowie na informatyce bedą robić takie strony, więc nie ma tego złego.
    pozdro.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Ten Niedobry Rybik awatar
    Dołączył
    26-09-2005
    Skąd
    Gliwice
    Wpisy
    2 180
    Punkty
    70

    Domyślny

    tylko sie z tym "...wgrywal moduly ..." nie rozpedzaj tam safe mode jest wiec bedzie troche dlubania recznie

  4. #13
    Przeglądacz
    Dołączył
    27-04-2006
    Wpisy
    99
    Punkty
    11

    Domyślny

    chcialabym troche odswiezyc temat -
    umiem juz (tak mniej wiecej) skopiowac wszystkie dane jednoczesnie.

    jak jednak skopiowac wybrane rekordy? gdy nie chce kopiowac wszystkich danych do nowego potalu tylko wybrane fragmenty? kiedy zazanaczam je i robie export a potem w innej bazie robie import to i tak kopiuje mi wszystko...


    drugi problem dotyczy tego ze nie wszystko niestety potrafie znalezc:/ scislej mowiac mam problem z odnalezieniem wsyzstkich tabel dotyczacych komponentu i modulu Events calendar ale to zdaje sie juz na inny post sprawa

    zdaje sie ze skopiowanie calosci jest dla mnie prostszym rozwiazaniem( teraz tylko musze pousuwac to czego nie chce w nowym portalu. niestety duzo tego i gdyby mimo wszystko ktos potrafil podpowiedziec mi rozwiazanie problemu z poczatku posta bede wdzieczna
    Ostanio edytowane przez maj_ka : 21-10-2008 23:33

  5. #14
    Debiutant
    Dołączył
    15-01-2009
    Wpisy
    1
    Punkty
    10

    Domyślny Restricted access ...:(

    Witam. mam ogromny problem. Chcialem migrowac z Joomla 1.0x na Joomla 1.5.9.
    Nie udalo sie Zgralem instalke na serwer ale Nie chcial uruchomic sie instaler. Zglaszal jakies bledy. Wiec nie mogl zaingerowac w plik bazy...wogole sie nie odpalil.Wczesniej jednak wykonalem przy pomocy komponentu JoomlaPack kompletna kopie mojej witryny. Wiec przegralem pliki z tej kopii przez ftp spowrotem na serwer. Uruchamia sie mi zaplecze. Wszystko gra. JednaK NIE DA SIE WCZYTAC WITRYNY. Jesli klikam: "podglad witryny w nowym oknie" dostaje w nowej karcie komunikat: Restricted access.
    Podobnie gdy wpisze na pasku przegladarki moj adres komunikat niezmiennie brzmi: Restricted access.
    Czy jest na to jakis sposob ?
    Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam - Jurek

  6. #15
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 830
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Czytałeś artykuł o migracji?
    Każdy wierzy w cuda, że się uda.
    Masz problem z prawami dostępu, których źródłem może być 100 powodów. To albo wypisz, coś posprawdzał, sprawdzimy, coś pominął. Albo zabierz się za lekturę - tak na szybko ze 200 stron rozrzuconych w różnych miejscach po Sieci. Albo znajdź kumpla, co Ci tam zajrzy. Albo daj do działu zleceń.

  7. #16
    Debiutant
    Dołączył
    16-08-2009
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam Was, u mnie wgląda to tak :

    1. Przekopiowałem pliki na serwer z cba.pl do prv.pl
    2. Eksportowałem mysql do pliku zip
    3. Po imporcie na prv wszystkie tabele i wynik importu w mysql poprawny
    4. Zmieniłem configuration.php

    Strona się odpala, jednak nie widzi poprawnie wszystkich menu i artykułów

    Jeśli wszystko zaimportowało się poprawnie, to gdzie leży przyczyna błędnego wyświetlania strony ?

    Pozdrawiam...

  8. #17
    Przeglądacz
    Dołączył
    07-09-2011
    Wpisy
    67
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam

    Prosze tylko o potwierdzenie czy to musze zmienic w configuration.php tylko ze w 1.5

    Wszystko pogrubione to to co zmieniam ?

    <?php
    class JConfig {
    var $offline = '0';
    var $editor = 'tinymce';
    var $list_limit = '20';
    var $helpurl = 'http://help.joomla.org';
    var $debug = '0';
    var $debug_lang = '0';
    var $sef = '1';
    var $sef_rewrite = '1';
    var $sef_suffix = '0';
    var $feed_limit = '10';
    var $feed_email = 'author';
    var $secret = 'zqDrH3wcTSJm6Zby';
    var $gzip = '0';
    var $error_reporting = '-1';
    var $xmlrpc_server = '0';
    var $log_path = 'localhost\\moja baza\\logs';
    var $tmp_path = 'localhost\\moja baza\\tmp';
    var $live_site = '';
    var $force_ssl = '0';
    var $offset = '0';
    var $caching = '0';
    var $cachetime = '15';
    var $cache_handler = 'file';
    var $memcache_settings = array();
    var $ftp_enable = '0';
    var $ftp_host = '127.0.0.1';
    var $ftp_port = '21';
    var $ftp_user = '';
    var $ftp_pass = '';
    var $ftp_root = '';
    var $dbtype = 'mysql';
    var $host = 'localhost';
    var $user = 'root';
    var $db = 'moja baza';
    var $dbprefix = 'jos_';
    var $mailer = 'mail';
    var $mailfrom = 'root@root.pl';
    var $fromname = 'Cos tam tytuł i t p';
    var $sendmail = '/usr/sbin/sendmail';
    var $smtpauth = '0';
    var $smtpsecure = 'none';
    var $smtpport = '25';
    var $smtpuser = '';
    var $smtppass = '';
    var $smtphost = 'localhost';
    var $MetaAuthor = '1';
    var $MetaTitle = '1';
    var $lifetime = '15';
    var $session_handler = 'database';
    var $password = 'xxxxx';
    var $sitename = 'Cos tam tytuł i t p';
    var $MetaDesc = 'Joomla! - dynamiczny system portalowy i system zarządzania treścią';
    var $MetaKeys = 'joomla, pcj1x5y2z';
    var $offline_message = 'Witryna jest w trakcie prac konserwacyjnych. Zajrzyj później.';
    }
    ?>

  9. #18
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    479

    Domyślny

    Zgadza się, choć w tym temacie wielokrotnie było to już wyjaśniane, choćby wczoraj tutaj. Możesz jeszcze uzupełnić var $live_site = ''; o adres swojej witryny, bo zdarza się, że bez tego bywają kłopoty.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  10. #19
    Debiutant
    Dołączył
    28-02-2012
    Wpisy
    1
    Punkty
    2

    Domyślny

    Witam ja mam problem chciałbym przenieść bazę danych na inny serwer ale wyskakuje mi błąd
    BłądZapytanie SQL:-- phpMyAdmin SQL Dump-- version 2.11.4-- http://www.phpmyadmin.net---- Host: localhost-- Czas wygenerowania: 28 Lut 2012, 13:03-- Wersja serwera: 5.0.45-- Wersja PHP: 5.2.5---- Baza danych: `joomla`---- ------------------------------------------------------------ Struktura tabeli dla `edngz_assets`--DROP TABLE IF EXISTS `edngz_assets` ;MySQL zwrócił komunikat: #1046 - No database selected
    i nie wiem co zrobić przy eksporcie zaznaczyłem następujące rzeczy:Eksport to: SQLTryb Zgodności: MYSQL40Struktura:"Dodaj DROP TABLE/ DROP VIEW" na TAK"Dodaj IF NOT EXISTS" na TAK"Dodaj wartości AUTO_INCREMENT" na TAK"Użyj cudzysłowów z nazwali tabel i pól" na TAK"Dodaj CREATE PROCEDURE / FUNCTION" na NIEDane:"Pełne dodania" na TAK"Rozszerzone dodania" na TAK"Maksymalna długość utworzonego zapytania" na 50000"Użyj opóźnionych dodań" na NIE"Użyj ignorowanych dodań" na NIE"Use hexadecimal for BLOB" na TAK"Rodzaj eksportu" na INSERTZapisz jako plik: na TAK"Szablon nazwy" na __DB__ i "pamiętaj szablo" na TAK"Typ kompresji" na zipi to co widzę jak chcę importować opcja na serwer (opcje import w phpMyAdmin)adminpgp.jpg

    Proszę o pomoc

  11. #20
    Przeglądacz
    Dołączył
    15-03-2007
    Wpisy
    66
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam.

    Odświeżam temat ponieważ mam problem z 4-ma stronami. 1 jest na joomla 1.0.11, 3 na joomla 1.0.15. Joomla 1.0.11 i dwie 1.0.15 są oparte o ISO-8859-1 a jedna na utf-8. Przeniosłem bazy danych na nowy serwer. Połączyłem wszystkie strony z bazami danych na nowym serwerze zmieniając ustawienia do baz danych w configuration.php. Niby wszystko super działa, pozostaje tylko skopiować pliki, wgrać na nowy serwer i zmienić DNS-y. Nawet nazwy adresów internetowych się nie zmieniły. Po wgraniu pozostały zmiany w configuration.php i teoretycznie powinno wszystko działać. Z nowymi bazami danych połączyłem się jeszcze przed zmianami w dns-ach więc na starych serwerach połączenie z nowymi bazami danych przebiegło bezproblemowo.

    Jeddnak po zmianie dlegacji na dns-ach i wgraniu plików na nowym serwerze pozostało mi skonfigurować configuration.php i teoretycznie wszystko powinno działać tak jednak nie jest. Po pierwsze na stronach w ISO nie ma polskich znaków na stronie i w niektórych miejscach w panelu administracyjnym. Na stronie w utf-8 problemu ze znakami nie ma. Drugim problemem jest jednak zawartość strony

    We wszystkich configuration.php zmieniam ścieżki absolutne do:

    $mosConfig_absolute_path =
    $mosConfig_cachepath =

    Poza tym ustawienia do bazy danych ale jednak to nie jest istotne bo wcześniej problem połączenia z baza wyeliminowałem.

    Podsumowując:
    1. Przeniosłem bazy danych i poprawnie się z nimi łącze.
    2. Skopiowałem całe witryny i przeniosłem na nowy serwer, zmieniłem delegację dla domen dlatego adresy stron są takie same.
    3. W configuration.php zmieniam adresy ścieżek absolutnych

    Efekty:
    1. na starym serwerze i na nowej bazie danych strony działają
    2. na nowym serwerze, na nowej lub starej bazie danych strony nie działają poprawnie. W serwisach ISO brak polskich znaków i nie ma zawartości artykułów (chociaż w panelu admina sa widoczne). W serwisie UTF brak zawartości artykułów w serwisie (widoczne z poziomu admina).

    Dodam tylko że w taki sam sposób przeniosłem forum w kodowaniu ISO i nie mam tam wszystkich polskich znaków oraz przeniosłem tak serwis w joomla 1.6 utf i wszystko działa bez problemu. Mam wrażenie że jeszcze coś trzeba zmienić ale nie wiem co. Ścieżkę absolutną sprawdziłem przez zainstalowanie joomli 1.0.15 na nowym serwerze żeby sprawdzić co ma być wpisane więc tutaj się raczej nie pomyliłem.

    Poniżej przedstawiam obrazy wyglądu stron na starym serwerze i nowym.
    Załącznik 5335 Załącznik 5336
    Załącznik 5337 Załącznik 5338
    Załącznik 5339 Załącznik 5340
    Załącznik 5341 Załącznik 5342
    Załącznik 5343 Załącznik 5344

    Bardzo proszę o pomoc:
    1. Jak sobie poradzić z tym ISO
    2. Jak przywrócić zawartość artykułów na stronie.

    Pomimo książkowego przeniesienia (na joomla 1.6 zadziałało) brakuje kropki nad i.
    Pozdrawiam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •