Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 15

Temat: SMO Ajax Shoutbox

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    10-12-2005
    Wpisy
    2
    Punkty
    10

    Domyślny SMO Ajax Shoutbox

    mam pewnien problem z tym shoutboxem, a mianowicie w configuracji mam do wyboru tylko dwa rodzaje kodowania iso-8859-1 oraz utf-8, a swoja strone mam pod iso-8859-2 - no i jak się pewnie nie jeden domyśli nie wyświetlają się znaczki z polskimi ogonkami

    czy ma ktoś może jakiś pomysł jak to naprawić ?, oczywiście bez potrzeby zmiany kodowania na utf-8

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 812
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Spróbuj przekonwertować moduł.

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    10-12-2005
    Wpisy
    2
    Punkty
    10

    Domyślny

    czy chodzi k przekonwertowanie plików .php modułu na kodowanie iso-8859-2 ??

    prubowałem na sztywno zmienić w plikach modułu i komponentu wszystkie linie gdzie znalazłem wzmianke o iso-8859-1 i utf-8 na iso-8859-2 to tez nic nie mi nie pomogło :mad:

    i jeszcze zauwarzyłem dziwną rzecz - kiedy wpisze do shoutboxa np. ś ł ć, to po przesłaniu moduł wyświetla je poprawnie , jednak już po odświerzeniu strony wszystkie ś ł ć itp. zmieniają się na dziwne krzaczki

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 812
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Sama zmiana wpisów oczywiście nie wystarczy, trzeba jeszcze zapisac w wybranym kodowaniu skrypty z polskimi tekstami.

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    10-12-2005
    Wpisy
    15
    Punkty
    10

    Domyślny shoutbox c.d.

    A jak wgrac takie skrypty?
    Dzięki

  7. #6
    Przeglądacz
    Dołączył
    15-02-2006
    Wpisy
    32
    Punkty
    15

    Domyślny

    znalazłem rozwiązanie jeśli by ktoś potrzebował jeszcze... moduł jest bardzo fajny dlatego trochę się zawziąłem ale powiodło się

    Oczywiście najpierw gdzie się da w plikach modułu zmieniamy kodowanie z 8859-1 na 8859-2, nie musimy natomiast ich konwertować w żaden sposób (?)

    w pliku mod_smo_ajax_shoutbox.php jest użyta funkcja utf8_decode, która działa tylko w odniesieniu do iso-8859-1. W komentarzach pod opisem tej funkcji (http://pl.php.net/utf8_decode) jest prawie gotowe rozwiązanie, wystarczy zmienić nieco wyżej wymieniony plik modules/mod_smo_ajax_shoutbox.php

    PRZED następującymi liniami:

    Kod:
    // Why doesn't htmlentities() figure this one out? who knows
    function jal_special_chars ($s) {
    Wstawimy poniższy kod - nową funkcję, ale UWAGA

    UWAGA - musicie pousuwać spacje po znakach & i # - musiałem je dodać żeby forum nie wzięło tych ciągów jako encje i nie zamieniło ich na znaczki polskie

    zatem wklejamy

    Kod:
    function utf82iso88592($tekscik) {
         $tekscik = str_replace("\xC4\x85", '& # 261;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC4\x84", '& # 260;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC4\x87", '& # 263;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC4\x86", '& # 262;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC4\x99", '& # 281;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC4\x98", '& # 280;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC5\x82", '& # 322;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC5\x81", '& # 321;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC5\x84", '& # 324;', $tekscik);   
         $tekscik = str_replace("\xC5\x83", '& # 323;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC3\xB3", '& # 243;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC3\x93", '& # 211;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC5\x9B", '& # 347;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC5\x9A", '& # 346;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC5\xBC", '& # 380;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC5\xBB", '& # 379;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC5\xBA", '& # 378;', $tekscik);
         $tekscik = str_replace("\xC5\xB9", '& # 377;', $tekscik);
         return $tekscik;
    } // utf82iso88592
    pamiętacie o usunięciu spacji? no!


    No a teraz jeszcze zamieniamy taką linię (kilka linijek niżej):
    Kod:
           $s = utf8_decode ( $s );
    na taką:

    Kod:
        $s = utf82iso88592 ( $s );
    wrzucamy plik na serwer, odświeżamy i sprawdzamy czy wpisane znaczki będą już się pojawiać. Poprzednie błędne wpisy trzeba będzie niestety skasować

    na dowód że nie ściemniam - na stronie shadowrun-polska właśnie skończyłem instalację modułu (lewa kolumna, pod forum)

    Pozdrówki
    Ostanio edytowane przez palik : 01-03-2006 23:39

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    10-12-2005
    Wpisy
    15
    Punkty
    10

    Domyślny Dzięki

    Dzięki, działa

  9. #8
    Debiutant
    Dołączył
    12-03-2006
    Wpisy
    1
    Punkty
    10
    Coś chyba źle robię, po wysłaniu posta w okienku ukazuje sie "żźćśąęń", natomiast po odświeżeniu strony "Ä�źşĹ�Ä�Ä�Ĺ�" :confused:

    Po wpisaniu wiadomości w okienku ukazuje soię tekst z poprewnie napisanymi polskimi znakami lecz po odświeżeniu strony w miejscu tekstu ukazują się "krzaczki". Czy wie ktoś może czym to jest spowodowane :confused:

    Po napisaniu wiadomości wyświetlana je st poprawnie, ale po odświeżeniu strony wychodzą "krzaczki". Czy wie ktoś może jak to naprawić ?
    Ostanio edytowane przez Viking : 29-07-2007 13:21

  10. #9
    Bywalec
    Dołączył
    19-10-2005
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    223
    Punkty
    11

    Domyślny

    nie wiem zgupiałem.
    robiłem dokladnie tak samo jak w powyzszej instrukcji i ciągle mam na głownej tekst: Fatal error: Cannot redeclare utf82iso88592()

    nie wiem zgupiałem
    robilem wsio zgodnie z instrukcją i ciągle mam to samo...

    Kod PHP:
    Fatal error:  Cannot redeclare utf82iso88592() 
    ciagle wyskakuje mi Fatal error: Cannot redeclare utf82iso88592() in

    testffff
    Ostanio edytowane przez Viking : 29-07-2007 13:22
    kobiety mogą uczynić milionerem tylko takiego mężczyznę, który jest miliarderem.

  11. #10
    Debiutant
    Dołączył
    29-09-2006
    Wpisy
    5
    Punkty
    10

    Domyślny

    mi dziala jednak jest jedno ale po odswiezeniu strony przestaje dzialac i wpisy z polskimi literkami nie są juz takie jak byc powinny. Dlaczego? Co z tym zrobić?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •