Spójniki - Strona 3
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Wyniki 21 do 26 z 26

Temat: Spójniki

  1. #21
    Nowicjusz
    Dołączył
    22-10-2020
    Wpisy
    14
    Punkty
    2

    Domyślny

    nie jestem do końca przekonana argumentem inności medium.. może ze zbyt starej szkoły wyszłam. No i jakoś moja estetyka ubolewa

    ok, pytanie z innej strony. Treść do wpisania jest za każdym razem już gotowa, więc pisanie na bieżąco nie wchodzi w grę. Jeśli, załóżmy wrzucę sobie w dokumencie Word pod przyciskiem dla całej aplikacji małą operację zamiany kodem vba, żeby we wszystkich przypadkach "jeżeli (..), to zamień na twardą spację". I jeśli wtedy skopiuję wszystko do artykułu. To czy twarde spacje będą zachowane?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #22
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 445
    Punkty
    250

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez katih Zobacz wiadomość
    To czy twarde spacje będą zachowane?
    Zachowane... z całą masą syfiastego kodu. Pierwsza zasada jakiej uczę obsługujących Joomlę: nigdy nie wklejać treści bezpośrednio z Word do edytora WYSIWYG.
    Zrób eksperyment i skopiuj jakiś dokument Word, najlepiej taki z dużą ilością formatowania (listy etc) i obrazkiem Zapisz z taką treścią artykuł w Joomli i zobacz czy uruchomi się na froncie. Jeśli masz farta to się uruchomi ale zobacz potem kod tego artykułu... zrozumiesz o czym mówię

    No ale pomyśl w ten sposób: przeglądam stronę na kompie, mam rozdzielczość 1920px szerokości a strona rozwija się na maksymalną szerokość 1200px. No i spójniki wypadają tuż przy prawej krawędzi tekstu. Czy te spójniki będą w tym samym miejscu gdy stronę będzie przeglądać się na komórce gdzie szerokość ekranu ma około 360px?
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #23
    Nowicjusz
    Dołączył
    22-10-2020
    Wpisy
    14
    Punkty
    2

    Domyślny

    Co do wklejania to wiem, mam od dawna nawyk sprawdzania kodu. Kiedyś pracowałam na bazie danych, gdzie część funkcji była tylko przez edycję zapisów sql. Tutaj wczytuję czystą treść, formatowanie wrzucam przez atrybuty akapitu czy strony, obrazki czy załączniki przez przyciski. Z tym luz

    Co do rozdzielczości: tak, mobilność, responsywność, itede, itepe No problem. Myślałam o takim małym kodziku podpiętym w Wordzie, który wstawiałby we wszystkich przypadkach spację twardą, jeżeli znajdzie jakikolwiek spójnik czy przyimek ze wskazanej listy. Chodzi tylko o to, czy jest opcja, żeby wklejając czysty tekst zapamiętał te twarde spacje..

  5. #24
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 445
    Punkty
    250

    Domyślny

    Tekst ze wszystkimi spacjami twardymi? Nie wiem... nie brzmi to zbyt semantycznie jeśli idzie o kod. A zrób eksperyment:

    1. Wkleić tekst - czy utrzyma spacje
    2. Jak tekst się będzie zachowywać.

    Nigdy tego nie próbowałem... (nie miałem potrzeby).
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #25
    Nowicjusz
    Dołączył
    22-10-2020
    Wpisy
    14
    Punkty
    2

    Domyślny

    Już jak pisałam tamtego posta przyjęłam, że odpowiedź i tak jest na nie. Znaczy, przy wklejeniu czystego tekstu jest tylko tekst, bez żadnych więcej, jak mawiał znajomy, wodotrysków=P znaczy, twardych spacji nie przejmuje. Sprawdziłam.
    Przydałby się taki plugin w samej Joomli, żeby móc uruchomić w trakcie edycji artykułu. No ale z tym już sama nie wymyślę..

  7. #26
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 308
    Punkty
    1136

    Domyślny

    Dodatek istnieje. Zajrzyj na http://all4web.pro
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •