gzip na home.pl
Wyniki 1 do 7 z 7

Temat: gzip na home.pl

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    17-10-2006
    Skąd
    Choroszcz
    Wpisy
    66
    Punkty
    10

    Domyślny gzip na home.pl

    W konfiguracji Joomli mam ustawione kompresja stron czyli pewnie za pomocą GZIP. Jak sprawdzić czy gzip działa i jeż używany przez Joomlę. Robiłem testy np. FireFox + FireBug (PageSpeed) pokazuje że nie ma kompresji stron na stronei głownej ale nagle w którejś (bo nie w każdej) podkategorii sklepu (Virtuemart) pokazuje że jest kompresja drugi sposób to np. http://www.joomlaperformance.com/com...nce/Itemid,52/ pokazuje np. plik css w rozmiarze oryginalnym a jak miałem tą stronę na nazwa.pl (niedawno przeniosłem na home.pl z powodu wolnego ładowania nie czyli od kilku do kilkudziesięciu sekund) to pokazywał mi 4-5 kB rozmiar tego pliku czyli z wg mnie z kompresją.
    Porozmawiałem kilka razy z konsultantami (bo oczywiście raz nie wystarczy aby się czegoś dowiedzieć) na home.pl i pani stwierdziła że trzeba wstawić plik php.ini z wpisem "zlib.output_compression=1" w katalogu wykonywania skryptu (pewnie skryptu php który używa funkcji GZIPa). Mam pytania:
    1. Czy ktoś ma działającego GZIPa na home.pl - proszę o podpowiedź jak to zrobić
    2. Czy to prawda z tym plikiem php.ini i jaki jest katalog w/w skryptu czy to nie przypadkiem główny
    3. Jak sprawdzić faktycznie czy do przeglądarki są przysyłane pliki spakowane GZIPem

    Dzięki za pomoc
    tgrafstudio.pl - Agencja Reklamowa
    groomer.sklep.pl - Sklep dla groomerów, pielęgnacja zwierząt
    katalogfirm.tobiznes.pl - Darmowy Katalog Firm

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2

    Domyślny

    Witam.
    Zaciekawił mnie temat i sam postanowiłem sprawdzić jak to jest z ta kompresja i oto wynik:
    Przy włączonej kompresji stron w "konfiguracja - serwer" przy użyciu http://test.watchscript.com/ dostałem takowy wynik :

    Headings of web browser:
    Server:IdeaWebServer/v0.70
    X-Powered-By:PHP/5.2.6
    Content-Encoding:gzip
    Po wyłączeniu owej kompresji, jak można się domyślić zniknęła linia " Content-Encoding:gzip "
    AbDeN.pl

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    17-10-2006
    Skąd
    Choroszcz
    Wpisy
    66
    Punkty
    10

    Domyślny

    Fakt, taki test pokazuje że jest GZIP uruchomiony, ale zapomniałem że na nazwa.pl poprosiłem o włączenie akceleracji Eaccelerator który powoduje że pliki css i js pakowane i wysyłane do przeglądarki są np. o 75% mniejsze.
    Home.pl nie oferuje takiego akceleratora.
    tgrafstudio.pl - Agencja Reklamowa
    groomer.sklep.pl - Sklep dla groomerów, pielęgnacja zwierząt
    katalogfirm.tobiznes.pl - Darmowy Katalog Firm

  5. #4
    Przeglądacz
    Dołączył
    25-03-2006
    Wpisy
    63
    Punkty
    13

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez sake1 Zobacz wiadomość
    [...] który powoduje że pliki css i js pakowane i wysyłane do przeglądarki są np. o 75% mniejsze.
    Home.pl nie oferuje takiego akceleratora.
    Więc w tym przypadku skorzystaj z CssJsCompress

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    26-03-2014
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    1
    Punkty
    2

    Domyślny

    Jeśli ktoś szuka informacji jak włączyć GZip w home.pl to można się pozłużyć instrukcją z tej strony http://gzip-w-home-pl.blogspot.com/ Działa to bardzo dobrze.

  7. #6
    Nowicjusz home.pl awatar
    Dołączył
    13-09-2013
    Wpisy
    11
    Punkty
    2

    Domyślny

    Informujemy, że działa kompresja gzip w locie w home.pl.
    www.blog.home.pl - domeny, serwery, e-biznes, social media
    http://instagram.com/homepl zobacz, jak się u nas pracuje
    https://twitter.com/home_pl

  8. #7
    Przeglądacz
    Dołączył
    01-04-2014
    Wpisy
    97
    Punkty
    18

    Domyślny

    jako żywo - od dziś działa - wychodzi trochę lepiej niż wg opisu Bienia. (w PageSpeed Insights zyskałem 2 punkty)

Podobne tematy

  1. Przeniesienie z Endor.pl na Home.pl - ścieżki obrazków
    przez lasoczczyk na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 14-03-2014, 18:22
  2. chronoforms na home.pl nie dochodzą maile tylko na serwerze home
    przez hightower12 na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 09-11-2013, 10:18
  3. Przenosiny strony z nazwa.pl na home.pl JOOMLA 1.5.23
    przez Adee na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 04-05-2013, 22:36
  4. Problem po przeniesieniu joomla z nazwa.pl na home.pl
    przez gabi7 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 14-03-2012, 22:35
  5. Alberghi 2.1.x i PL pusta strona (tylko na home.pl)
    przez wrs na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 27-11-2006, 13:14

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •