przenoszenie joomla z serwera na localhost
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: przenoszenie joomla z serwera na localhost

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    02-11-2009
    Wpisy
    99
    Punkty
    2

    Domyślny przenoszenie joomla z serwera na localhost

    witam, mam joomla zainstalowaną na serwerze i chciałbym przenieść ją by działała na localhoście.
    W których plikach trzeba pozamieniać ustawienia serwera na localhost? czy tylko w pliku configuration.php czy w jakichś jeszcze innych plikach trzeba coś zamieniać zeby wszystko działało?
    oraz jeszcze jedno pytanie, gdzie jest zapisywane ustawienie modułów menu itp. w bazie danych, czy tez w jakichs plikach?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyjadacz ekumi awatar
    Dołączył
    10-11-2008
    Skąd
    Białystok
    Wpisy
    514
    Punkty
    48

    Domyślny

    Miany musisz nanieść w configuration.php, aby dostosować zawarte tam wartości zmiennych do ustawień Twojego serwera lokalnego. Pliki zainstalowanych modułów, komponentów i dodatków znajdują się w odpowiadającycg im katalogach. W bazie danych również są zapisy dotyczące zainstalowanych przez Ciebie dodatków, które zresztą często podczas instalacji dodają swoje tabele do bazu. Zatem przenosiny, to: wierna kopia plików strony + wierna kopia bazy + zmiany w configuration.php

    Pozdrawiam

  4. #3
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 359
    Punkty
    481

    Domyślny

    Możesz zastosować się do wskazówki @ekumi, ale do prawidłowego działania na localhoście będziesz musiał jeszcze poprawić niektóre fragmenty bazy danych. W rekordach bazy z serwera są wpisy informujące o ścieżkach zawierających adres http serwera. Należy zmienić wszystkie adresy z http://nazwa_twojej_domeny/ na http://localhost/.
    Dla ułatwienia operacji przenoszenia strony z serwera na localhost można posłużyć się MOV'ampem, który w momencie jego zastosowania (użyłem słowa "zastosowania", ponieważ nie ma w nim tradycyjnej procedury instalacji) ma już przygotowaną pokazową prezentację Joomla wraz z poprawnym plikiem configuration.php. Ta prezentacja będzie stanowić gotowy "szkielet" do budowy na nim kopii strony z serwera. Wystarczy więc dodać do katalogu z plikami systemowymi Joomla wszystkie pliki z serwera, bez nadpisywania tych, co już są na localhoście, co znacznie skraca czas wgrywania plików, a następnie usunąć wszystkie tabele bazy danych localhostu i w to miejsce zaimportować poprawioną wcześniej bazę z serwera.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 296
    Punkty
    1135

    Domyślny

    Drobna korekta: w rekordach bazy danych mogą być ścieżki bezwzględne, ale nie muszą. Jeśli są, lepszym rozwiązaniem jest z zasady zastąpienie ich ścieżkami względnymi, czyli zwykle pominięcie protokołu i nazwy domenowej.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    23-01-2012
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    Domyślny

    Mam podobny problem nie mogę odtworzyć prawidłowo strony z serwera na localhoscie. (działa strona z częścią /administrator) ale strona frontowa się nie wyświetla prawidłowo tylko z błędem:
    Błąd serwera
    W witrynie wystąpił błąd podczas pobierania strony http://localhost/movA01/. Może być ona wyłączona na potrzeby konserwacji lub nieprawidłowo skonfigurowana.
    ...
    Błąd HTTP 500 (Internal Server Error): Napotkano nieoczekiwaną sytuację przy próbie zrealizowania żądania przez serwer.


    Dodam że chodzi o joomla 1.5.25 i oczywiście ustawiłem wył. proste linki i .htaccess nie ma ustawionych przekierowań.


    Możesz zastosować się do wskazówki @ekumi, ale do prawidłowego działania na localhoście będziesz musiał jeszcze poprawić niektóre fragmenty bazy danych. W rekordach bazy z serwera są wpisy informujące o ścieżkach zawierających adres http serwera. Należy zmienić wszystkie adresy z http://nazwa_twojej_domeny/ na http://localhost/.
    W których tabelach powinienem szukać ewentualnych wpisów w bazie danych informujących o ścieżkach zawierających adres http serwera?

    Z góry dziękuję za pomoc i każda podpowiedź

  7. #6
    Wyjadacz ekumi awatar
    Dołączył
    10-11-2008
    Skąd
    Białystok
    Wpisy
    514
    Punkty
    48

    Domyślny

    Czy nie będzie lepiej przy przenoszeniu strony z serwera na localhost skorzystać z Akeeba Backup? Przy jego wykorzystaniu nie trzeba łamać sobie głowy tym, gdzie należy dokonać zmian konfiguracyjnych, ponieważ Akeeba zrobi to sam.

  8. #7
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    Ekumi - temat kotlecik który nie tylko ostygł ale i zamarzał :-)
    Pzdr

  9. #8
    Wyjadacz ekumi awatar
    Dołączył
    10-11-2008
    Skąd
    Białystok
    Wpisy
    514
    Punkty
    48

    Domyślny

    Sorry Gall Anonim, ale wczoraj o 16:20 otrzymałem mail o treści:

    Kod:
    Witaj ekumi,
    
    Szafarek odpowiedział na wiadomość w subskrybowanym  przez Ciebie wątku: " przenoszenie joomla z serwera na localhost" - na  forum Aktualizacje, migracje z Joomla! Polskie forum użytkowników.
    
    Aby zapoznać się z treścią wiadomości, naciśnij poniższy odnośnik:
    http://forum.joomla.pl/showthread.ph...0&goto=newpost
    
    -------------------------------------
    Dodano następującą wiadomość
    -------------------------------------
    Nie mogę wejść nawet na zaplecze , czy jest ktoś w stanie powiedzieć co mam zrobić ???
    Wyskakuje taka informacja - Error displaying the error page: Application Instantiation Error: Could not connect to MySQL.
    szafi1234@gmail.com
    
    Temat może zawierać więcej odpowiedzi, ale nie otrzymasz ponownie takiego powiadomienia, jeśli nie odwiedzisz forum.
    
    Z poważaniem,
    Joomla! Polskie forum użytkowników
    i dlatego odpowiedziałem na tę wiadomość. Zatem nie ja odgrzałem ten temat.

  10. #9
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    ekumi - nie musisz mi nic udowadniać - ja ci wierzę - tyle że osoba która napisała ten post który cytujesz wrzuciła go w kilku różnych miejscach jednocześnie i dlatego został usunięty bo był nie związany z tematem, natomiast to ja przepraszam bo nie skojarzyłem tych dwóch kwestii.
    Pzdr

Podobne tematy

  1. backup z serwera na localhost
    przez polandmet na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 27-02-2009, 14:16
  2. Przenoszenie z serwera na serwera
    przez Ukryty_Samuraj na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 21-11-2008, 21:28
  3. przenoszenie joomla z serwera na serwer
    przez 106 na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 02-07-2008, 20:40
  4. skopiowanie joomli z serwera na localhost
    przez alex51 na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post/autor: 05-06-2008, 13:18
  5. Przenoszenie serwera
    przez Miq97 na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 08-05-2008, 17:49

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •