Phoca Gallery jak zaktualizować?
Wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Phoca Gallery jak zaktualizować?

  1. #1
    Bywalec
    Dołączył
    27-03-2008
    Wpisy
    170
    Punkty
    10

    Domyślny Phoca Gallery jak zaktualizować?

    Mam Phoca Gallery w wersji 2.02 chciałbym ją zaktualizować do ostatniej wersji. Jak to zrobić?
    Mam Joomla 1.5.17

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 359
    Punkty
    481

    Domyślny

    Pewnie żartujesz, ale odpowiem poważnie - należy pobrać najnowszą wersję, może masz przycisk w galerii po stronie zaplecza =>Sprawdź wersję. Jeśli nie masz, to ze strony producenta pobierz najnowszą stabilną wersję 2.6.2, lub 2.7.0 Beta i ją zainstaluj, wskazując opcje aktualizacji - upgrade. Odinstalowanie starej wersji nie jest wymagane. Tylko po co ja to wszystko opisuję, skoro masz to podane też u producenta, nawet możesz sobie bezpośrednio na tej stronie wybrać język polski, więc zapraszam.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  4. #3
    Bywalec
    Dołączył
    27-03-2008
    Wpisy
    170
    Punkty
    10

    Domyślny

    Raczej nie żartuje bo usiłowałem już zaaktualizować ale po aktualizacji nie było już galerii tylko napis "nieznany błąd". Dobrze że miałem kopię plików. i po wgraniu ich znowu mam galerię ale w wersji 2.02.

    "wskazując opcje aktualizacji - upgrade" gdzie to się wybiera? Daje wczytaj plik i zainstaluj ale wyboru opcji nie widzę.
    Ostanio edytowane przez hizel : 02-05-2010 18:08

  5. #4
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 359
    Punkty
    481

    Domyślny

    Robiąc jakiekolwiek aktualizacje dobrze mieć wcześniej przygotowane kopie plików systemowych i kopie bazy danych. Skoro pojawił się problem z typową aktualizacją można zawsze odinstalować ten komponent i zainstalować najnowszą wersję, mając świadomość możliwości powrotu w razie ewentualnych problemów do wersji wcześniejszej.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  6. #5
    Bywalec
    Dołączył
    27-03-2008
    Wpisy
    170
    Punkty
    10

    Domyślny

    Może gdzieś robię błąd przy tej aktualizacji? Tylko nie wiem gdzie. Nie chciałbym odinstalowywać starej wersji i instalować nowej bo wiąże się to z wgrywaniem zawartości galerii na nowo a tego chciałbym uniknąć. Gzie niby ma się pojawić wybór instalacja czy upgrade?

  7. #6
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 359
    Punkty
    481

    Domyślny

    Nie wiem czy aktualizacja z tak starej wersji (napisałeś, że używasz wersji 2.02) będzie przebiegać w typowy sposób. Aktualizując z nieco nowszych wersji do ostatnio wydawanych (a wersja 2.7.0 już nie jest beta) spowoduje pokazanie się tego ekranu w pierwszym etapie instalacji komponentu.

    phoca_upgrade_01..jpg

    Klikając w przycisk Upgrade wgrywasz nową wersję bez usuwania istniejących tabel w bazie danych. Należy jeszcze później doinstalować plik języka polskiego.
    Ostanio edytowane przez alex51 : 03-05-2010 06:59
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  8. #7
    Bywalec
    Dołączył
    27-03-2008
    Wpisy
    170
    Punkty
    10

    Domyślny

    A czy z wersji 2,5 na 2,7 na pewno zadziała? Sprawdzał ktoś?

  9. #8
    Bywalec TLo awatar
    Dołączył
    15-02-2009
    Skąd
    Krosno
    Wpisy
    370
    Punkty
    42

    Domyślny

    Wczoraj aktualizowałem z wersji 2.5.8 do 2.7. I poszło bez najmniejszych problemów, co było dla mnie zaskoczeniem o tyle, że wcześniejsze aktualizacje - z 2.5.8. na 2.6.X - wywalały się jak jeden mąż... Myślę, że możesz próbować bez większych obaw. Ale backup zrób
    Pozdrawiam
    TLo

Podobne tematy

  1. Phoca gallery - Phoca Gallery Image Module i dodwanie przez userow
    przez Watt na forum Galerie, media, obsługa grafiki i innych mediów
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 25-01-2010, 18:31
  2. Jak Lightbox w Phoca Gallery
    przez Rafael_fEVO na forum Galerie, media, obsługa grafiki i innych mediów
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 28-12-2009, 17:02
  3. Phoca Gallery jak wstawić hurtowo zdjęcia?
    przez T.A. na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 09-11-2009, 19:01
  4. Phoca Gallery - jak ustawić rozmiar zdjęć ?
    przez marc1551 na forum Galerie, media, obsługa grafiki i innych mediów
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 22-07-2009, 00:56
  5. Phoca Gallery - Jak usunąć ramke
    przez Paweł001 na forum Galerie, media, obsługa grafiki i innych mediów
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 11-02-2009, 02:56

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •