Jak dodawać banery w joomli ?
Wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Jak dodawać banery w joomli ?

  1. #1
    Nowicjusz smutny78 awatar
    Dołączył
    15-05-2010
    Skąd
    Mirsk/Poznań
    Wpisy
    24
    Punkty
    10

    Domyślny Jak dodawać banery w joomli ?

    Witam serdecznie. Żeby zbytnio się nie rozpisywać to podam linki:
    Działając według instrukcji: http://www.youtube.com/watch?v=CXxiKy_MaYI - banery nie wyświetlają się na mojej stronie, za to na tym: http://www.goldenline.pl/forum/68540...aniem-bannerow forum znalazłem rozwiązanie a raczej propozycję rozwiązania. Pytanie jest takie: czy jesteście mi wstanie wytłumaczyć z czym jest problem że te banery się nie wyświetlają i o co chodzi z tą zmianą ścieżek dostępu do bannerów w plikach w katalogu mod_baners. O które ścieżki chodzi?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    480

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez smutny78 Zobacz wiadomość
    (...) banery nie wyświetlają się na mojej stronie(...)
    Postępując według tej nieco przydługiej prezentacji powinieneś uzyskać zadowalający efekt. Procedura dodanie nowego bannera sprowadza się do kilku punków:
    1. Umieszczenie pliku bannera w specjalnym miejscu serwera, którym standardowo jest katalog images/banners. Wstawienie pliku nowego bannera może być drogą FTP lub przez Zaplecze=>Media
    2. Przygotowanie kategorii dla danego bannera, jeśli chcemy aby wyświetlał się jako pojedynczy banner we wskazanej pozycji. Można też go połączyć z już istniejącą jakąś kategorią. Zaplecze=>Reklama=>Kategorie.
    3. Utworzenie klienta dla nowego bannera. Zaplecze=>Reklama=>Klienci.
    4. Przygotowanie nowego bannera. Zaplecze=>Reklama=>Reklamy.
    5. Wskazanie nowego bannera do wyświetlania w wybranym miejscu (pozycji) za pomocą standardowego modułu mod_banners, lub innego dodatkowego modułu z dostępnymi efektami np. rotacji bannerów.
    (...) Pytanie jest takie: czy jesteście mi wstanie wytłumaczyć z czym jest problem że te banery się nie wyświetlają i o co chodzi z tą zmianą ścieżek dostępu do bannerów w plikach w katalogu mod_baners. O które ścieżki chodzi?
    Sens zamieszczonej tam wypowiedzi odnosi się do faktu blokowania wyświetlania bannerów przez niektóre programy antywirusowe np. Kaspersky. Stąd też sugestia umieszczania bannerów i innych podkatalogach katalogu images. Proponowane jest więc utworzenie jakiegoś katalogu w obrębie images, ale nie zawierającego w swojej nazwie słowa banner. Taka zmiana wymusza jednak dokonanie odpowiednich zmian w plikach komponentu reklamy aby móc pokazywać w nim pliki znajdujące się w innej, niż typowa lokalizacja. Nie sądzę, abyś musiał zajmować sie tym problemem, zacznij może od spokojnego przetestowania swoich umiejętności w tradycyjnym wstawianiu nowego bannera.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  4. #3
    Nowicjusz smutny78 awatar
    Dołączył
    15-05-2010
    Skąd
    Mirsk/Poznań
    Wpisy
    24
    Punkty
    10

    Domyślny

    Spokój w tej wypowiedzi mnie zaskoczył. I tak powinno być zawsze dziękuję za to z góry
    WIARUSIE masz rację, muszę zacząć jeszcze raz od początku. Dlatego zabieram się za lekturę: http://wiki.joomla.pl/index.php/Screen.banners.15 . Jeżeli będę miał takie same problemy to na pewno powrócę na forum z tym tematem. Proszę więc o niezamykanie tego tematu. Pozdrawiam, Michał.

  5. #4
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    480

    Domyślny

    Spokój to dewiza wiarusów. Chciałbym tylko Ci powiedzieć, że samo dodawanie kategorii, klienta i nowego bannera jest w rzeczy samej prostą sprawą. Małe komplikacje mogą się pojawiać jeśli niezbyt precyzyjnie zaplanuje się miejsce i sposób prezentacji tego bannera. Stąd najpierw procedura wstawiania pliku obrazka z bannerem i czynności wykonywane na komponencie Reklamy a następnie prezentacja bannera poprzez odpowiednie ustawienia w module mod_banners.
    Wątku nie zamykamy, czekając na Twoje relacje i wrażenia.
    Pozdrawiam, życząc sukcesów w odkrywaniu Joomla.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  6. #5
    Nowicjusz smutny78 awatar
    Dołączył
    15-05-2010
    Skąd
    Mirsk/Poznań
    Wpisy
    24
    Punkty
    10

    Domyślny

    No właśnie, może to jest problem z tym "niezbyt precyzyjnym miejscem i sposobem prezentacji banera" W jaki sposób mogę to zmienić i jak nad tym zapanować ?
    Czym więcej czytam tym mniej rozumiem już mi się wszystko miesza. Znając życie jest to na pewno jakaś błaha sprawa.

    ---------- Post dodany o 08:09 ---------- Poprzedni post był o 07:59 ----------

    Przepraszam za dziwne pytanie zapomniałem dodać nowy moduł. A teraz wyświetla się tytuł modułu a obrazek nadal nie I co z takim fantem uczynić ?

    ---------- Post dodany o 08:14 ---------- Poprzedni post był o 08:09 ----------

    I dodaję linka do strony: http://wyzej.pl/ na dole po lewej stronie pod galeriami
    Nasze skały i Fundacja Kukuczki

  7. #6
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    480

    Domyślny

    Widzę tam banner pt. "Nasze skały" z obrazkiem:
    http://wyzej.pl/images/banners/nasze-skaly.jpg o wymiarach 76px × 104px
    Pod spodem jest moduł zatytułowany Fundacja Kukuczki, czy tam też ma być banner?

    Dobrym rozwiązaniem może być użycie modułu Banner Slider, w którym można rotacyjnie pokazywać wszystkie bannery w jednej wybranej pozycji. Akurat w Ja Purity sugeruje się zastosować do tego celu pozycję o nazwie banner. Znajduje się ona zaraz pod środkową częścia witryny pokazującą treść artykułów strony startowej (tzw. coctent) i ma wystarczająco dużo miejsca by wyświetlać nawet typowe bannery o rozmiarach 468 px x 60 px.

    Nie sprawdzałem ostatnio, ale wcześniej Banner Slider wymagał drobnej korekty skryptu, by eksponować w nim bannery na środku zajmowanej przezeń pozycji. Zwykle były one po lewej stronie a by je wycentrować wystarczy dodać w kodzie mały dopisek.
    Ostanio edytowane przez alex51 : 13-06-2010 12:42
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  8. #7
    Nowicjusz smutny78 awatar
    Dołączył
    15-05-2010
    Skąd
    Mirsk/Poznań
    Wpisy
    24
    Punkty
    10

    Domyślny

    Już wszystko działa. Tylko teraz jeszcze muszę sobie wyśrodkować te obrazki i doprowadzić stronę do ogólnego ładu Akurat Ja Purity jest przejściową templatką i na razie nie ma się co nią przejmować. Super że się udało. Dziękuję ślicznie za pomoc i mam nadzieję że nie będę już zawracał głowy. Pozdrowienia.

  9. #8
    Debiutant
    Dołączył
    29-12-2017
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    w pewnym momencie zniknął mi banner w mojej Joomli3, i za "chiny" nie wiedziałem, o co chodzi, straciłem dwa dni na szukanie przyczyn, wystarczyło jedno wyjasnienie, że mój przeklęty program antywirusowy Kasperski, ktorego używam po prostu mi go usunął, dzieki!

Podobne tematy

  1. Jak dodawać linki?
    przez kosel07 na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 18-09-2009, 14:39
  2. Banery reklamowe flash w Joomli 1.5
    przez ncl na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 21-04-2008, 17:26
  3. Jak dodawać/usuwać panele na stronie głównej?
    przez noenn na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 01-02-2008, 17:54
  4. Jak dodawać artykuły,treści,itp. ??
    przez kardamonka na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 19-10-2007, 00:01
  5. Jak zrobić by użytkownicy mogli dodawać teksty
    przez kukunamuniu na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 08-01-2007, 20:38

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •