DJ-Catalog2 - nowa przebudowana wersja katalogu. Zapraszam do testowania - Strona 2
Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Wyniki 11 do 20 z 63

Temat: DJ-Catalog2 - nowa przebudowana wersja katalogu. Zapraszam do testowania

  1. #11

    Domyślny

    Nie, nie można, choć rozważamy wprowadzanie takiej opcji.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Przeglądacz
    Dołączył
    13-06-2010
    Skąd
    Podhale
    Wpisy
    37
    Punkty
    10

    Domyślny

    Aha. W znacznym stopniu urozmaiciłoby to komponent. Czy można wgrać 2 razy DJ Catalog2, żeby były dwiema oddzielnymi bazami?

  4. #13

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez piotrekduraj Zobacz wiadomość
    Aha. W znacznym stopniu urozmaiciłoby to komponent. Czy można wgrać 2 razy DJ Catalog2, żeby były dwiema oddzielnymi bazami?
    heh, no nie ukrywam, że robiliśmy kiedyś podobny manewr ze starą wersją Catalog'a (5 instalacji) na jednej joomli, ale wymaga to przemianowania całego komponentu - zmiany nazwy komponentu tabel, klas, niektórych funkcji itd.... w sumie nic trudnego, tyle że sporo żmudnej roboty. Z drugiej strony nie widzę szczerze mówiąc powodu by coś takiego robić, skoro możesz kategoryzować produkty, a każdą kategorię (o ile przypiszesz ją do jakiegoś menu... a powinieneś jeśli zależy ci na poprawnym funkcjonowaniu choćby pathway'a i linków SEF) możesz oddzielnie konfigurować parametrami w menu. Jedyny minus jest taki, że producentów nie można przypisywać do kategorii i jeśli stworzyłbyś zupełnie nie związane ze sobą kategorie produktów (np. Samochody, Meble, Elektronika) to w widoku produktów z kategorii Meble, w filtrze producentów miałbyś do wyboru np. Audi, Mercedes, itd.
    Ostanio edytowane przez michalo : 29-08-2010 19:12

  5. #14
    Przeglądacz
    Dołączył
    13-06-2010
    Skąd
    Podhale
    Wpisy
    37
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez michalo Zobacz wiadomość
    Jedyny minus jest taki, że producentów nie można przypisywać do kategorii i jeśli stworzyłbyś zupełnie nie związane ze sobą kategorie produktów (np. Samochody, Meble, Elektronika) to w widoku produktów z kategorii Meble, w filtrze producentów miałbyś do wyboru np. Audi, Mercedes, itd.
    Własnie dlatego myślałem o rozbiciu katalogu na kilka. Ale tak jak jest to mi wystarcza. Pozdrawiam

  6. #15
    Przeglądacz
    Dołączył
    15-03-2009
    Wpisy
    61
    Punkty
    11

    Domyślny

    Witam

    Czy istnieje możliwość dodawania obrazków z zewnętrznego serwera, czyli, by nie było konieczne pobieranie obrazka z kompa i zapisywania go w strukturze Joomli, a żeby w bazie był przechowywany jedynie link do zdalnego serwera. Buduję stronę opartą na serwisie partnerskim i takie rozwiązanie było by bardzo pomocne.

    Druga rzecz, podobna - dodawanie do rekordu linku do konkretnego miejsca w serwisie partnera. Oczywiście mogę wpisywać taki link dla każdego rekordu w tekście ręcznie jako href...
    Znacznie wygodniejsze było by osobne pole w bazie...

    Można to zrobić w możliwie prosty sposób, czy mam czekać na nową wersję komponentu?

  7. #16

    Domyślny

    Jeśli masz na myśli obrazek produktu, który jest wyświetlany w widokach tabeli, bloga, produktu - to raczej nie ma takiej możliwości (da się zrobić, ale odradzam; poza tym sporo mieszania w kodzie).

    Możesz jednak (to samo tyczy się zapisywania adresu linku) rozszerzyć szczegóły produktu od dodatkowe parametry. Wystarczy odrobina chęci i znajomości PHP.

    1. Utwórz plik /administrator/components/com_djcatalog2/models/items.xml który pozwoli ci na dodawanie parametrów do produktu. Strukturę pliku możesz podejrzeć w komponencie com_weblinks (models/weblink.xml)
    2. Parametrów możesz tworzyć ile dusza zapragnie. Pamiętaj jedynie aby ich nazwy nie pokrywały się z nazwami istniejących już (patrz plik config.xml w /administrator/com_djcatalog2/)
    Tutaj: http://docs.joomla.org/Standard_parameter_types masz listę typów parametrów jakich możesz użyć (patrz tylko na te dostępne w Joomla 1.5)

    Przykład:
    Kod:
    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
    <model>
        <params>
            <param name="moj_adres_url" type="text" default="" label="Link partnerski" description="Wklej adres dla linku partnerskiego">
           <param name="moj_adres_obrazka" type="text" default="" label="Linkdo obrazka " description="Wklej adres obrazka">
        </params>
    </model>
    3. Po utworzeniu parametrów musisz zadbać o ich obsłużenie na froncie w plikach szablonów. (np. plikiem szablonu widoku pojedynczego produktu jest /components/com_djcatalog2/item/tmpl/default.php
    Kod:
    <?php
    // zbudowanie obiektu JParameter
    $itemParams = new JParameter($item->params);
    
    // pobranie wartościu konkretnego parametru, np. moj_adres_url
    $itemURL = $itemParams->get('moj_adres_url','');
    
    // dla obrazka będzie to
    $itemImage = $itemParams->get('moj_adres_obrazka','');
    
    // wykorzystanie zmiennej $itemURL od wyswietlenia linku:
    if ($itemURL != '') : ?>
    <a href="<?php echo $itemURL ?>">Kliknij tutaj</a>
    <?php endif; ?>
    Ostanio edytowane przez michalo : 30-09-2010 12:47

  8. #17
    Przeglądacz
    Dołączył
    20-08-2006
    Wpisy
    92
    Punkty
    10

    Domyślny

    Po zainstalowaniu nie mogę wejść w PREFERENCJE pojawia mi siękomunikat:

    500 - nieznany błąd
    View not found [name, type, prefix]: config,html,configView

    O co kaman?

  9. #18

    Domyślny

    Preferencje są widokiem natywnym Joomli - niezależnym od DJ-Catalog. Przejdź do np. komponentu Zakładki (Weblinks) i zobacz czy po kliknięciu "Preferencje" występuje ten sam problem. Jeśli tak, prawdopodobnie brakuje plików komponentu com_config.

  10. #19
    Przeglądacz
    Dołączył
    20-08-2006
    Wpisy
    92
    Punkty
    10

    Domyślny

    Ok udało się,wgrałem reczni plik component.php z tego folderu i jest git
    Ostanio edytowane przez radexon : 25-10-2010 11:49

  11. #20
    Bywalec tomsson awatar
    Dołączył
    01-02-2009
    Wpisy
    407
    Punkty
    11

    Domyślny

    przydałoby się w module djCatalog2 frontpage wyświetlnie wpisów LOSOWO
    I LOVE JOOMLA

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Szukam strony do testowania wyglądu witryny
    przez arekk na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 11-04-2010, 20:54
  2. seyret nowa wersja
    przez kargulo na forum Różne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 29-05-2008, 11:38
  3. Nowa wersja SOBI2 (RC 2.8.5) została wydana
    przez neo_fox na forum Ogłoszenia i komunikaty
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 19-03-2008, 14:47
  4. Nowa wersja?
    przez tom na forum Joomla Power Edition
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 24-01-2007, 00:00

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •