Migracja z Joomla 1.5.26 do Joomla 3?
Wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Migracja z Joomla 1.5.26 do Joomla 3?

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    02-05-2020
    Wpisy
    9
    Punkty
    2

    Joomla! 1.5 Migracja z Joomla 1.5.26 do Joomla 3?

    Cześć...

    Nigdy nie spotkałem sie z przypadkiem, aby migrować tak dalece.
    Stąd zanim coś popsuję podpytam:

    1. Czy istnieje możliwośc migracji bezpośrednio z Joomla 1.5 do jakieś wersji 3?, Czy muszę przejść po drodze przez 1.6=>1,7=> 2 => 3?
    2. Generalnie zależy mi na treściach stron + Virtuemart + Kunena...

    Jakich przeszkód się spodziewać?

    - Stworzenie nowej templatki - jasna sprawa...
    - Virtuemart jeszcze sie rozwija, czy zapomnieć?
    - Kretyński i odstraszający wyglad nowej Kunena - no cóż...

    Coś jeszcze dodać do listy problemów na które warto sie przygotować?
    Szukałem nieco, ale nie znalazłem takiego przypadku by ktoś wskrzeszał trupa w tak dalece posuniętym stadium rozkładu

    Każda podpowiedź, link - mile widziane.
    Z góry dzieki!

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 403
    Punkty
    248

    Domyślny

    Uuuu, no to będzie jazda
    To Ci się przyda: https://docs.joomla.org/Joomla_1.5_t...Step_Migration
    Raczej zdałbym się na jakieś płatne migratory. Treści z Joomla pzrenieśc najłatwiej... ale do tego Kunena i VM... nie będzie łatwo.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    02-05-2020
    Wpisy
    9
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dzięki, zerknę na link...

    A wiesz coś więcej na temat potencjalnych problemów z VM?

  5. #4
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 403
    Punkty
    248

    Domyślny

    Migracja z Joomla 1.5 do 2.5 jest dość problematyczna sama w sobie. Nie zapewniono łagodnego przejścia.
    Niektóre migratory potrafią też zmigrować VM. Jak przeskoczysz ze wszystkim do 2.5 to już będzie z górki.

    https://docs.virtuemart.net/tutorial...tuemart-3.html
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

  6. #5

    Domyślny

    Nie wniosę wiele do dyskusji ale podziwiam Ciebie że jeszcze trafiłeś na wersję J1.5 z takimi dodatkami i chcesz to migrować. Z mojej perspektywy w czasach kiedy pojawiła się wersja 2.5 i były dokonywane migracje posiadałem mały sklepik na VM. Moje wspomnienia nie należą do przyjemnych. Od tamtego okresu zrezygnowałem z VM na rzecz platform typowo e-commerce.
    Dlatego proponuję tobie dużo cierpliwości i olbrzymiej ilości czasu, ewentualnie posłuchaj @siristru i skorzystaj z płatnych rozwiązań migracyjnych.

  7. #6
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 517
    Punkty
    561

    Domyślny

    Jeżeli w VM nie ma pól dodatkowych to migracja idzie całkiem dobrze.
    Kunena i reszta też - bez rozwiązań komercyjnych

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    02-05-2020
    Wpisy
    9
    Punkty
    2

    Domyślny

    Z pól dodatkowych sa tylko rozmiary.
    Ale jesli to zniknie, to odtworzenie tego to pikuś.

    No nic dużo pracy przede mna...
    Notes, ołówek, backupy i trzeba będzie się za to zabrać.

  9. #8
    Wiarus siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    2 403
    Punkty
    248

    Domyślny

    Jakbyś natrafił na problemy - pisz, wspólnie pomożemy rozwiązać.
    Na Forum pomagam bezpłatnie ad maiorem Joomla gloriam
    Mimo pomocy na forum nie dajesz rady? Potrzebujesz by ekspert "zrobił to" za Ciebie?
    Napisz do mnie na PW. Argentum et Aurum nie zawsze jest konieczne ;)

Podobne tematy

  1. MIGRACJA: migracja z 1.5.x na 3.x.x - problem z MENU
    przez Xyfka na forum Instalacja, aktualizacja
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 15-06-2014, 14:20
  2. Migracja z Joomla 1.5 do Joomla 1.6 :)
    przez orygano na forum Aktualizacje, migracje
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 11-01-2011, 12:11
  3. MIgracja y joomla 1.0.15 do joomla 1.5.15 nie działają szablony
    przez kacper1972 na forum Aktualizacje, migracje
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 22-04-2010, 10:55
  4. Migracja z Joomla na Joomla J+AL
    przez dar_o na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 18-09-2008, 19:30

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •