Wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Import Bazy Danych

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    23-12-2005
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    Domyślny Import Bazy Danych

    Witam,
    mam problem z importem bazy danych wy'exportowanej z JPortal'a i umieszczeniem danych (artykulów, newsów, itp. itd.) w Joomla!
    Czekam na pomoc w rozwiązaniu.
    :confused:
    Pozdrowionka

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 812
    Punkty
    1096

    Domyślny

    A na czym polega problem?

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    30-10-2005
    Wpisy
    22
    Punkty
    10

    Domyślny

    To nie jest trudne. Ja przerzuciłem cały portal z phpnuke do joomla bez najmniejszych problemów (no może małe były po drodze, ale było to spowodowane nieznajomością układu tabel joomla). Musisz porównać sobie sposób przechowywania danych w jportal i joomla a później przerzucić je najlepiej za pomocą skłądni SQLowej INSER ... SELECT (tutaj więcej na ten temat http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/...t-select.html).

    Jak będą konkretne problemy to pisz, całości Ci przecież nie napiszemy ;-)

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    23-12-2005
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    Domyślny

    tzn... nie wiem jak artykul, ktory jest w jPortalu przegrac na Joomla! zeby zachowal autora i date. Jest inna struktura tabel w bazie danych!
    Czy trzeba wszystko po kolei zgrywac do panelu administracyjnego?

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    30-10-2005
    Wpisy
    22
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez keraj
    tzn... nie wiem jak artykul, ktory jest w jPortalu przegrac na Joomla! zeby zachowal autora i date. Jest inna struktura tabel w bazie danych!
    Czy trzeba wszystko po kolei zgrywac do panelu administracyjnego?
    Czytałeś co napisałem ??

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    23-12-2005
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    Domyślny

    Tak przeczytalem, dzieki... zaraz sie za to zapbieram i zobacze co wykombinuje

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    09-04-2006
    Wpisy
    2
    Punkty
    10

    Domyślny

    Czy jest mozliwość przejścia z phpnuke 7.01 na joomla? Chodzi mi w jaki sposób przekonwertować bazę danych!

    Pozdrawiam!

  9. #8
    Ten Niedobry Rybik awatar
    Dołączył
    26-09-2005
    Skąd
    Gliwice
    Wpisy
    2 180
    Punkty
    70
    W calu uniknięcia nieprzyjemnych rozmówek w przyszłości, zaznaczajcie zawsze swoj stan wiedzy. Jako Joomla Support Team staramy się pomagać w sprawach dotyczących głównie Joomla i okolic, natomiast: nie chce nam się, nie mamy czasu, nie umiemy (wybrać właściwe w zależności od admina) przeprowadzać gotowych rozwiązań dotyczących: konfiguracji serwerów appache, knifów w php, zapytań sql, haków dhtml (wybór jak wyżej).

    Chodzi głównie o to, zeby napisać zawsze coś w stylu:
    - "znam sql ale chcę uniknąć kłopotów, więc jak ktoś to robił to proszę o porady..."
    - "ratunku pomocy nie mam pojęcia o sql, oczekuję gotowych rozwiązań..."
    - "robiłem to juz na innych cmsach ale tutaj coś mi non stop nie wychodzi"
    - "jestem całkiem zielony, może powinienem sie za to jeszcze nie brać ..."

    W ten sposób uczciwie stawiacie sprawę i taki sobie skromny Ja na przykład wie, czy chce mu się wogóle odpisywać.

    Żeby było cos do tematu to na SQL sie znam tyle co nic, ale ogólna specyfika baz danych sugeruje, że jeżeli chcesz przenieść jedną tabelę do innej to trzeba poznać obie struktury, wiedzieć co gdzie i z jakimi parametrami jest umieszczane. Tabelę docelową najlepiej stworzyc programem, który będzie jej uzywał (tu Joomla). Napisać sobie na kartce co, z jakiego pola tabeli gdzie ma wylądować w docelowej, nastepnie stworzyć algorytm który będzie to przenosił (tu zapytanie SQL). Pomocnym faktem jest to, że phpMyAdmin przy eksporcie bazy danych tworzy nam gotowe zapytanie SQL wklejające właściwe pola we właściwe miejsca - więc na mój mały rozumek wystarczy wykonać eksport do pliku (bez kompresji) tabeli z Joomla i z JPortalu. Wyeksportowana tabela z Jportalu będzie naszym tworzywem, a tabela z Joomla posłuży do zgapiania :o co gdzie ma wylądować. W ten sposób, zupełnie jak na typowej klasówce tak zmieniamy tabelę Jportalu, żeby wypełniła interesujące nas pola w interesującej nas tabeli naszej ukochanej bazy danych w sposób, który nas usatysfakcjonuje czyli, tak żeby treść wylądowała w treści zamiast w polu autor.

    Po przerobieniu wyeksportowanej bazy Jportalowej stanie się ona gotowym, zapisanym w pliku poleceniem (fachowo "zapytaniem") SQL, które można wykonac z poziomu panelu phpMyAdmin.

    Oczywiście zdarzyć się może, że nasz gotowiec będzie za ubogi na dobrą ocenę, stąd warto dobrze przeanalizować strukturę obu tabel, żeby wiedzieć czy, gdzie i co trzeba będzie ewentualnie wyssać z palca. Na przykład tabela Jportalowa może wogóle nie zawierać jakichśtam pól a nasz wymagający nauczyciel Joomla, nie zadowoli się pustymi kratkami i trzeba będzie kombinować.

    Owocnych działań i smacznych paznokci życzy,

    Wasz Ulubiony DJ Punkfish :cool:

    p.s. Jeżeli ktoś ma praktykę z tego typu operacjami, lub jest jakiś artykuł którego nie chciało mi sie poszukać, dajcie znać - pokajam się publicznie albo dorobimy stosowny artykuł w portalu. Interesujące byłyby tutoriale precyzyjne typu "SiakiśCMS na Joomla - jak bezpiecznie migować" albo ogólne "Narzędzia do konwersji baz danych poradnik dla Joomlanautów"

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •