Szykowne narożniki
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 16

Temat: Szykowne narożniki

  1. #1
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 307
    Punkty
    1137

    Domyślny Szykowne narożniki

    Chcesz w prosty sposób, bez stosowania obrazków, uzyskać efekt zaokrąglonych narożników? Skorzystaj ze skryptu Alessandro Fulciniti: Nifty Corners. Artykuł znajdziesz w naszym serwisie:

    Szykowne narożniki, czyli Nifty Corners

    Tu możesz umieścić swoje opinie, sugestie, rady, propozycje rozwiązań
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2

    Dołączył
    11-11-2005
    Skąd
    Polska!
    Wpisy
    674
    Punkty
    -89

    Domyślny

    To jest świetne!
    Kilka znaczników, a jaki efekt!
    To niesamowite, co można uczynić dzięki JavaScript.
    Ten skrypt może zastosuję w moim wortalu, ale nie do modułów...
    Do artykułu...

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-04-2006
    Wpisy
    37
    Punkty
    10

    Domyślny

    to chyba nie bardzo działa w takiej wersja jak opsiane jest w pliku pomocy :/.
    Jak ktos ma niech podeśle mi na maila pliki js i css któe były tam wykorzystane bo adres na ostaniej stronie gdzie pisze możesz pobrać tutaj przenosi do strony z artykułem w wersji anagilekiej a tam wyczytałem że nie można zdefiniowac dowolnego narożnika tylko top i bottom a poza tym nawet te definicje nie bardzo chcą działać
    ;/
    no nic jak ktos to ma to niech mi podeśle.
    mlodyjopek@o2.pl

  5. #4
    Ten Niedobry Rybik awatar
    Dołączył
    26-09-2005
    Skąd
    Gliwice
    Wpisy
    2 180
    Punkty
    70

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-04-2006
    Wpisy
    37
    Punkty
    10

    Domyślny

    kto mi powie co źle zrobiłem bo już na 100 sposobów sprawdzałem i dalej nic sie nie zaokrągliło ;/

    Definicje w cześci <head>:

    <script type="text/javascript" src="nifty.js"></script>
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="niftyCorners.css">
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="niftyPrint.css">
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css.css">

    <script type="text/javascript">
    window.onload=function(){
    if(!NiftyCheck())
    return;
    Rounded("div#menu_top","top","#000000","#D4DDFF");
    }
    </script>


    przykładowy plik css: nazywa się css.css

    div#header{
    width: 900;
    height: 150;
    }
    div#logo_lewa{
    background-color: #e2a954;
    width: 250;
    height: 150;
    margin-right:10;
    float: left;
    }
    div#logo_prawa{
    background-color: #e2a954;
    width: 640;
    height: 150;
    float: right;
    }
    div#belka{
    background-color: #7c92ba;
    width: 900;
    height: 100;
    margin-top: 15;
    }
    div#tlo_menu{
    background-color: #ffffff;
    width: 700;
    height: 80;
    float: left;
    }
    div#menu_top{
    background-color: #5775a6;
    width: 690;
    height: 70;
    float: left;
    vertical-align: top;
    }


    no i struktura dokumentu:

    <!--header-->
    <div id="header">
    <!--logo-->
    <div id="logo_lewa"></div>
    <div id="logo_prawa"></div>
    <!--koniec logo-->
    </div>
    <!--belka-->
    <div id="belka">
    <div id="tlo_menu">
    <div id="menu_top">
    </div>
    </div>
    </div>
    <!--koniec_belka-->


    co powmieszałem przy tym wszytkim dalej wsyztko jest ze zwykłymi rogami.

  7. #6
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 307
    Punkty
    1137

    Domyślny

    Najlepiej to Ci odpowie krasno- albo ufoludek. Masz chyba bardzo cenną już opracowaną templatkę, której tajemnic nie chcesz przypadkiem zdradzic i dostarczasz jakiś wyciąg, co go można użyć po to, żeby sobie zapchac trochę miejsca na kompie.
    Ani tu co badać, ani wyjaśniać.
    Wrzuć w dowolny head pliku zapisanego jako .htm to co masz we wzorach, zrób sobie taki czy inny arkusik cssa i wrzuć przytoczone fragmenty przykładów.
    Filozofia w przeniesieniu tego później do templatki joomla w zasadzie żadna. Wymaga tylko DOBREJ znajomości KASKADOWYCH arkuszy stylów (czyli CSS)

    Wzory zastosowania są także w polskiej dystrybucji Joomla, w templatce EM!
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  8. #7
    Ten Niedobry Rybik awatar
    Dołączył
    26-09-2005
    Skąd
    Gliwice
    Wpisy
    2 180
    Punkty
    70

    Domyślny

    na pierwszy rzut oka widze tam brak ostatniego parametru w funkcji:
    Rounded("odniesienie do tagów","które ramki","kolor","kolor", "i tutaj jeszcze brak stylu");

    Nifty sa dla poczatkujacych kaprysne ale nie zniechecaj sie, przetestowalem twoj kod i rzeczywiscie nie dziala ale to bylo wynikiem tego co pisalem wyzej, po tej poprawce widac juz jego dzialalnoc jednak robi cos brzydkiego i trzeba poczytac troche jak to wszystko dziala, byc moze pomoze zastowanie dodatkowych divow nad i pod zaokraglanym (cos mi swita ale nie pamietam gdzie) generalnie nie kazdy tag sie da zaokraglic i chyba trzeba bylo wlasnie mocniej zagniezdzic strukture (wiem ze niekonkretnie pisze pokombinuj na jednym prostokacie wielokrotnie zagniezdzonym w <div> i probuj zaokraglac kolejne poziomy zagniezdzenia:
    <div id="a"><div><div></div></div></div>
    przez :
    Rounded("div#a" ...
    Rounded("div#a div" ...
    Rounded("div#a div div" ...

    Zwiastun, moze cos rozwiniesz na co nifty lubi kaprysic i kiedy ladnie zaokragla, chodzi glownie o wartosci marginesow, gdzie sa potrzebne a gdzie nie itp... wiem, temat szeroki

  9. #8
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-04-2006
    Wpisy
    37
    Punkty
    10

    Domyślny

    ok zaraz sprawdze.
    już sie bałem że css pomieszałem :]

  10. #9
    Ten Niedobry Rybik awatar
    Dołączył
    26-09-2005
    Skąd
    Gliwice
    Wpisy
    2 180
    Punkty
    70

    Domyślny

    poprzednim przykladem z zagniezdzaniem sie nie sugeruj, w artykule wskazanym przez Zwiastuna jest wszystko ladnie opisane, jedynie ten parametr pominales

  11. #10
    Przeglądacz
    Dołączył
    19-04-2006
    Wpisy
    37
    Punkty
    10

    Domyślny

    no i niestey dalej nie dziła
    dałem ostani 5 parametr bez którego według pliku w pomocy i tak powinno działać ale nic dalej wszytko kwadratowe ;/, nawet na serwer wysyłałem żeby sprawdzic czy nie chodzi czasem o ściezki do plików ale nic nie pomaga ;/ Szkoda posparawdzam jescze ale według mnie powinno działać ;/

    Juz weim o co chodziło nie o ostani parametr tylko o brak tego na końcu stylu do druku: media="print"
    teraz już działa i moge sobie kombinować.
    Ostanio edytowane przez MlodyJopek : 14-05-2006 22:48

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •