Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Wyniki 11 do 20 z 30

Temat: mam problem z modułem aiContactSafe

  1. #11
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 170
    Punkty
    378

    Domyślny

    @kimosek - możesz mi powiedzieć co to za wynalazek w twoim szablonie (plik index.php sekcja head)):
    Kod PHP:
    <jdoc:include type="head"/> 
    powinno być:
    Kod PHP:
    <jdoc:include type="head" /> 

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Debiutant
    Dołączył
    17-01-2011
    Wpisy
    8
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez jolaass Zobacz wiadomość
    @kimosek - możesz mi powiedzieć co to za wynalazek w twoim szablonie (plik index.php sekcja head)):
    Kod PHP:
    <jdoc:include type="head"/> 
    powinno być:
    Kod PHP:
    <jdoc:include type="head" /> 

    dziękuje za pomoc jak to poprawiłem ten błąd co znalazłeś to wszystko zaczęło chodzić ... co dopiero zacząłem zabawę z joomla.. więc dziękuje ... mogę prosić o jakiś komentarz do tej zamiany...będę wdzięczny..

  4. #13
    Wyga Jola awatar
    Dołączył
    08-01-2008
    Skąd
    Wrocław
    Wpisy
    3 170
    Punkty
    378

    Domyślny

    Może zacznę od tego, że znalazłam .
    Komenda
    Kod PHP:
    <jdoc:include type="head"/> 
    nie jest niestety prawidłowa (jak widać spacja ma znaczenie).
    Joomla jej nie rozumie i zamiast dołączyć do sekcji head odpowiednie skrypty js i pliki css wypisuje tylko komendę.
    Komponent
    aiContactSafe korzysta z java scriptu, który powinien zostać dołączony do sekcji head za pomocą prawidłowego kodu:
    Kod PHP:
    <jdoc:include type="head" /> 
    , tak się nie stało - stąd tylko trzy kropki.
    Mogę tylko dodać, że to jedna z wielu niespodzianek, które mogły Cię zaskoczyć przy tak małym błędzie jednej spacji.

  5. #14
    Debiutant
    Dołączył
    17-01-2011
    Wpisy
    8
    Punkty
    10

    Domyślny

    dziękuje Jolaass... za pomoc... i zamykam temat.. Pozdrawiam
    Ostanio edytowane przez alex51 : 19-01-2011 11:08 Powód: błąd w loginie Joli

  6. #15
    Wyjadacz ekumi awatar
    Dołączył
    10-11-2008
    Skąd
    Białystok
    Wpisy
    514
    Punkty
    48

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez jolaass Zobacz wiadomość
    Ja podejrzewam konflikt javascriptów. Formularz w artykułach (plugin) jest wywoływany z użyciem js, a tu jest mowa o zakładkach (tez js)
    @jolaass - dzięki za podpowiedż, która nadała prawidłowy kierunek dla poszukiwania rozwiązania problemu.
    A był on na mojej stronie trochę bardziej złożony, niż na stronie @kimosek. Mam na stronie menu, które dla prawidłowego działania wymaga wczytania biblioteki jquery. I właśnie jej wczytywanie w tradycyjny sposób zakłócało działanie aicontactsafe (konflikt bibliotek).
    Rozwiązaniem problemu jest umieszczenie w sekcji <head> szablonu kodu:

    Kod:
    <script type=”text/javascript”>var $j = jQuery.noConflict();</script>
    Kod ten należało wstawić przed:

    Kod:
    <jdoc:include type="head" />
    a całość najlepiej bezpośrednio przed znacznikiem zamykającym sekcję </head>.

    Następnie w skrypcie js, który jest odpowiedzialny za tworzenie menu należało wszystkie znaki $ zamienić na jQuery. Oczywiście samą bibliotekę jquery trzeba również wczytać.

    Zatem w skrócie:
    Końcówka sekcji head wygląda tak:

    Kod:
    <script src="http://code.jquery.com/jquery-1.4.4.js"></script>
    <script type=”text/javascript”>var $j = jQuery.noConflict();</script>
    <jdoc:include type="head" />
    </head>
    a znaki $ zamieniamy na jQuery.

    Przynajmniej u mnie wszystko zaczęło działać.

  7. #16
    Przeglądacz
    Dołączył
    09-02-2011
    Wpisy
    58
    Punkty
    10

    Domyślny

    Odświeżam problem.

    Mam podobną sytuacje kiedy za pomocą module anywhere wstawiam moduł kontaktowy do moduły z własnym kodem html. Chciałem połączyć ze sobą 2 moduły, jednak okazało się, że pojawiają się same kropki. Sam moduł działa.

    Sprawdzałem czy w szablonie nie mam pomyłki i jest ok.

    Rozwiązania ekumi nie wiem jak wcielić przy module html ponieważ nie widzę tam żadnego pliku javascript.

  8. #17
    Wyjadacz ekumi awatar
    Dołączył
    10-11-2008
    Skąd
    Białystok
    Wpisy
    514
    Punkty
    48

    Domyślny

    Poszukaj w kodzie pliku intex.php swojego szablonu, czy nie ma tam wywołania biblioteki jquery. Jeżeli jest, to znajdź kod javascript. Będzie objęty znacznikami
    Kod:
    <script type=”text/javascript”>...</script>
    i zastosuj dla niego metodę .noConflict(); w sposób opisany wyżej. Jeżeli takiego kodu nie będzie w index.php, to poszukaj go w modułach (własny HTML) zastosowanych na stronie.
    Jeżeli to nie pomoże, to spróbuj kolejno wyłączać moduły do momentu, aż działanie stanie się prawidłowe. W ten sposób stwierdzisz, który moduł jest w konflikcie z
    formularzem kontaktu. Tyle na szybko.

  9. #18
    Przeglądacz
    Dołączył
    09-02-2011
    Wpisy
    58
    Punkty
    10

    Domyślny

    Mam jedynie coś takiego:

    Kod:
     <script type="text/javascript" src="<?php echo $templateUrl; ?>/script.js"></script>
    Za bardzo nie wiem w jaki sposób dodać ten dopisek no.conflict

    Wyłączanie modułów też nie pomogło
    Ostanio edytowane przez djnypel : 23-08-2011 12:57

  10. #19
    Debiutant
    Dołączył
    09-01-2009
    Wpisy
    1
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam wszystkich :]

    skorzystałem również z tego dodatku i mam ten sam problem... po wielu próbach rozwiązania tego problemu, zauważyłem to, iż formularz wyświetla się wtedy jak poda się dokładnie taki sam adres jak w pliku konfiguracyjnym portalu (jesli ma się np. 2 domeny, to wyświetlając stronę za pomoca tej drugiej formularza nie widać, a widać 3 kropki, to samo się dzieje, gdy wpiszemy adres poprzedając nazwę domeny skrótem www).

    Wie ktoś może jak można sobie z tym poradzić?
    Na drugiej domenie (roboczej) teoretycznie mogę zrobić przekierowanie na te pierszą, ale nie jest to chyba najszczęśliwsze rozwiązanie. A co zrobić z tym "www"??


    moja wersja joomla to 2.5, piszę tu aby nie zakładać nowego wątku.

  11. #20
    Debiutant
    Dołączył
    22-02-2012
    Wpisy
    5
    Punkty
    2

    Domyślny

    Ja również mam ten sam problem po zainstalowaniu tego szablonu nie wyświetla mi obrazku captcha tylko trzy kropki ... może ktoś pomoże?
    http://www.globalmedia.pl/index.php/en/kontakt

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Mam problem z modułami przy SEF
    przez arqs na forum Wydajność, optymalizacja
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 24-01-2011, 14:37
  2. moduł aiContactSafe - problem z generowaniem wiadomosci
    przez wkiler na forum Instalacja rozszerzeń
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 14-07-2010, 19:19
  3. moduł aicontactsafe - problem z generowaniem wiadomosci
    przez wkiler na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 14-07-2010, 19:14
  4. moduł aicontactsafe
    przez headu na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 27-01-2010, 11:56
  5. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 10-03-2009, 10:54

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •