Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Szybki poradnik ustawiania języka polskiego

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    27-12-2005
    Wpisy
    3
    Punkty
    11

    szybki poradnik ustawiania języka polskiego

    witam wszystkich fanów joomla,

    krzaczki mogą być generowane w dwóch miejscach:

    :mad: źle skonfigurowany apacz, joomla, złe kodowanie pakietów językowych, zła deklaracja kodowania - poznać to po tym, że np tekst "Czytaj całość..." jest wykrzaczony

    :mad: źle ustawiona baza danych - Czytaj całość jest ok, ale np w menu zamiast Strona główna widzimy Strona g?ówna.

    opisze pokrótce jak skonfigurowałem sobie polski frontend. mam instalacje joomla 1.0.5 pod windowsem na pakiecie xampp 1.4.16:
    Apache 2.0.54, MySQL 4.1.14, PHP 4.4.0

    przy tworzeniu bazy danych pod phpmyadminem ustawiłem metodę porównywania napisów na latin2_general_ci

    po instalacji joomli ściągnąłem z joomla.pl pliki Joomla_1.0.0_Polish_ISO-2.zip i patch103_104_mix.zip

    z Joomla_1.0.0_Polish_ISO-2.zip wrzuciłem pliki polish.xml i polish.ignore.php do /languages, z patch103_104_mix.zip wrzuciłem plik polish.php do /languages

    w Site > Language Manager > Site Languages ustawiłem polish

    w Site > Global Configuration > Locale ustawiłem Language: polish i Country Locale: pl_PL

    w httpd.conf apacza:
    linia 733: AddLanguage pl .po
    linia 756: LanguagePriority pl en de.... itd
    linia 775: AddDefaultCharset ISO-8859-2

    w instalacji joomla w /includes/database.php:
    odkomentowałem linie 90 i zmieniłem na:
    @mysql_query("SET NAMES 'latin2'", $this->_resource);

    gotowe :cool:

    mam nadzieję że ten opis komuś pomoże

    pozdrawiam
    receptor

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Cytat Wysłane przez receptor

    w httpd.conf apacza:
    linia 733: AddLanguage pl .po
    linia 756: LanguagePriority pl en de.... itd
    linia 775: AddDefaultCharset ISO-8859-2

    w instalacji joomla w /includes/database.php:
    odkomentowałem linie 90 i zmieniłem na:
    @mysql_query("SET NAMES 'latin2'", $this->_resource);
    Same łatki mozna jeszcze ściągnąc ale jak dobrać się do apacza jak się nie ma swego serwera ..
    Coraz bardziej odechciewa mi się tego "wynalazku" i wiecie co chyba zabiorę się za rozbudowywanie swego prostego systemu portalowego ale -tekstowego .

    Może kiedyś jak już dopracują te "buble" będę w stanie spojrzeć łaskawszym okiem na to "coś" narazie mam chyba już dość tych kombinacji "alpejskich" zrozumiałych jedynie dla wtajemniczonych programistów php .

    Niby to proste ale ..skąd te krzaczki ??????

    Skoro ktoś pha się na nasz rynek z zewnątrz to niech wie o tym że " Polacy nie gęsi ..." i to On ma się dostosować do naszej pisowni a nie odwrotnie .

    Sorki że tak przynudzam to wynik tego ..."uszczęśliwiania mnie " przez twórców tych ..."wynalazków " rodem z "Hameryki"..

    :mad:..

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    29-10-2007
    Wpisy
    2
    Punkty
    10
    Dziękuje, to czego brakuje w instalatorze Joomla inforamcji o kodowaniu znakow.

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    25-12-2007
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    POMOCY!!!

    Witam!

    Chce zmienic ikone witryny i mimo ze zmienilem wpis w konfiguracji globalnej pod pozycja ikona witryny na swoj jpg to i tak wraca mi to tego standardowego z joomli po wczytaniu strony...

    Czy moze mi ktos napisac jak to zrobic zeby na stale byla moja ikona??

    Dzieki z gory.

    Pozdrawiam

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    05-04-2008
    Wpisy
    31
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dzieki wielkie, u mnie pomogło robienie tego co napisałes z pominięciem ostatniej czesci(konfiguracja apache w dół)

    ps. thx

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    24-06-2008
    Wpisy
    6
    Punkty
    10

    Domyślny

    O sorki, Mam klopocika z joomalem mam pod soba stronke radia i chce wpiac normalnego przyciska w prawym gornym rogu zeby ktos mogl sobie sciagnac plika i posluchac na zywo radyjka. Za nic nie moge znalesc zadnego modulu ani komponentu dla niego a w kodzie joomala nie bede grzebal bo to prawie jak samobujstwo. Przypuszczam ze jest jakies magiczne rozwiazanie zeby to rozwiaza. W jakims razie pomocy!!!!
    Jakby sie ktos pytal to moj adres salwek@yahoo.com pozdro.

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •