pobieranie plików z joomla a okno pobierania
Wyniki 1 do 10 z 10

Temat: pobieranie plików z joomla a okno pobierania

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    01-10-2009
    Wpisy
    44
    Punkty
    10

    pobieranie plików z joomla a okno pobierania

    Witam, mam problem z udostępnieniem pliku (pdf) w treści artykułu. Chciałbym aby po kliknięciu w aktywny link wskazujący ścieżkę do pliku, pojawiało się okienko pobierania które zapyta czy otworzyć czy zapisać. Niestety takie okno nie wyskakuje, pdf po prostu otwiera się w oknie przeglądarki. Co jest źle?

    Teraz wygląda to tak:
    <p>Pobierz <a href="images/stories/nazwa_pliku.pdf" target="_blank">dokument</a>.</p>

    Dzięki

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 360
    Punkty
    482

    Domyślny

    A nie jest to przypadkiem uzależnione od ustawienia przeglądarki - czy ma otwierać, czy też zapisywać, a może pytać co robić? W FF tak jest w Narzędzia-->Opcje-->Aplikacje.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    01-10-2009
    Wpisy
    44
    Punkty
    10

    Domyślny

    Racja. Na to bym nie wpadł. To jest forumlarz aktywny i rzeczywiscie "adobe acrobat forms document" w FF ma domyślnie ustawione otwieranie w oknie przeglądarki. Zresztą Safari i IE robią to samo. Niestety nie rozwiązuje to mojego problemu. Plik ma prawie pół MB, a ja nie chcę aby użytkownicy witryny, szczególnie Ci z wolnymi łączami i/lub komputerami mieli problemy z powodu długo otwierającego się pliku. Czy jedynym rozwiązaniem aby plik był ściągany na komputer bez otwierania jest napisanie aby kliknąć w link prawym przyciskiem i wybrać "zapisz jako"?

  5. #4
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 360
    Punkty
    482

    Domyślny

    Sądziłem, że zdecydowana większość użytkowników komputerów (nawet takich dziadków jak ja ) jest zorientowana w sposobach ustawień pobierania plików. Zawsze można też dodać dodatkowy opis o zastosowaniu opcji PPM - "Zapisz element docelowy jako". Taką informację można dodać za pomocą dodatku csschmurka, dzięki czemu napis pojawi się po najechaniu na wybrany fragment tekstu, lub obrazka.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  6. #5
    Wiarus tomaszek83 awatar
    Dołączył
    19-05-2008
    Skąd
    Gorzów Wlkp.
    Wpisy
    2 191
    Punkty
    167

    Domyślny

    całe "pół" MB??? to nawet na łączu bardzo, bardzo wolnym otworzy się dość szybko...

  7. #6
    Przeglądacz
    Dołączył
    01-12-2010
    Skąd
    Kalisz
    Wpisy
    100
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dopisze sie do tego tematu ponieważ mam identyczny dylemat - jak zrobić, żeby pojawiało sie okno typu OTWÓRZ/ZAPISZ... Będę wdzięczny za każdą sugestję

  8. #7
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 300
    Punkty
    1136

    Domyślny

    A przeczytałeś, o czym mowa w tym wątku, czy zatrzymałeś się na tytule?
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  9. #8
    Przeglądacz
    Dołączył
    01-12-2010
    Skąd
    Kalisz
    Wpisy
    100
    Punkty
    10

    Domyślny

    Oczywiście, że przeczytalem i nic mi to nie dało najwidoczniej - kolega pomoże czy będzie krytykował?

  10. #9
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 300
    Punkty
    1136

    Domyślny

    A w czym Ci pomóc? To czy się pojawia okno Otwórz/Zapisz plik zależy od ustawień przeglądarki, co @alex51 napisał w drugim poście.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  11. #10
    Przeglądacz
    Dołączył
    01-12-2010
    Skąd
    Kalisz
    Wpisy
    100
    Punkty
    10

    Domyślny

    No kurde, właśnie nie - sprawdziłem na stronie BIP i na własnej z takim wynikiem, że BIP ma tak jak ja bym chciał, a mnie sie otwiera w przeglądarce - nie ogarniam więc piszę ;/

    - - - Updated - - -

    Dobra, przełączyłem w przeglądarce i mam co chciałem, ale kwestia jest taka, jak zrobić to w kodzie, bez kombinacji z przeglądarką - wiem, że sie da, ale nie wiem jak

Podobne tematy

  1. Szukam prostego komponentu do pobierania plików pdf
    przez darek002 na forum Szukam dodatku do Joomla
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 09-10-2010, 21:10
  2. Problem z modułem pobierania plików
    przez jaqin na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 23-10-2009, 11:21
  3. Potrzebny moduł pobierania plików ze strony
    przez piasio na forum Szukam dodatku do Joomla
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 29-10-2008, 11:06
  4. Dodatek pozawalający na pobieranie plików - Joomla
    przez pikus1982 na forum Szukam dodatku do Joomla
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 01-01-2008, 22:46
  5. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 13-06-2007, 11:04

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •