Kilka instalacji joomla - logowanie do zaplecza
Wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Kilka instalacji joomla - logowanie do zaplecza

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    09-11-2009
    Wpisy
    28
    Punkty
    10

    Domyślny Kilka instalacji joomla - logowanie do zaplecza

    Cześć wszystkim,
    Mam taki drobny problem. Mam kilka instalacji joomla.
    Korzystam z firefoxa. Problem polega na tym (może to śmieszne), że gdy zpamiętuje hasło do któregoś z zaplecza to firefox zapamiętuje je automatycznie do innej instalacji. Wygląda to tak że, za każdym razem muszę podawać hasło na nowo.
    Wcześniej tak nie miałem. Nie rozumiem skąd to się bierze.
    Dodam tylko, że wszystkie strony sa na tym samym serwerze i może tutaj gdzieś leży problem? Da się to jakoś ustawić w firefoxie?
    Pozdrawiam,
    Dyniak

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus mjmartino awatar
    Dołączył
    03-12-2007
    Skąd
    Będzin /k Katowic
    Wpisy
    2 753
    Punkty
    211

    Domyślny

    Nie używam FF
    Wyczyść zapamiętane hasła i po kolei je dodaj na nowo.
    A tak btw. jak wyglądają adresy do tych twoich instalacji ?
    W Operze jest to rozwiązane w ten sposób że możesz zaznaczyć zapamiętaj wybór tylko dla tej strony (czyli określonego adresu).
    Ja osobiście z takim problemem się nie spotkałem użytkując Opere oczywiście od kilkunastu lat.
    ================================
    Administracja Joomla, Nowości, Artykuły Pomocne Administratorom, Usługi
    >>> https://joomlaguru.pl <<<
    Szkoła Joomla Guru (Kursy Online)
    >>> https://szkola.joomlaguru.pl <<<
    ================================

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    09-11-2009
    Wpisy
    28
    Punkty
    10

    Domyślny

    Strony stoją na jednym serwerze, także podejrzewam, że tutaj może być problem. Każda strona ma swój katalog. Np: www.domena.pl/strona1 i www.domena.pl/strona2. Też nie miałem wcześniej tego problemu. Może po jakiejś aktualizacji tak się stało. Czyściłem już hasła. Efekt ten sam. Podaje do jednego zaplecza i zapamiętuje do wszystkich stron jedno hasło. ;/

  5. #4
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 264
    Punkty
    183

    Domyślny

    FF sam nie zapamiętuje haseł. Usuń te dotychczasowe i loguj się do każdego panelu administracyjnego i dopiero wtedy kliknij buttom z opcją zapamiętania hasła.
    Ostatnia wersja FF to 3.6.15
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    09-11-2009
    Wpisy
    28
    Punkty
    10

    Domyślny

    Problem wciąż występuje. Usunąłem jeszcze raz wszystkie hasła. Teraz przy każdej stronie ponownie pyta mnie czy ma zapamiętać hasło. Wpisuje i zapamiętuje, ale dalej to samo. Pamięta jedno hasło do kilku zaplecz. :/

  7. #6
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 264
    Punkty
    183

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Dynia Zobacz wiadomość
    Problem wciąż występuje. Usunąłem jeszcze raz wszystkie hasła. Teraz przy każdej stronie ponownie pyta mnie czy ma zapamiętać hasło. Wpisuje i zapamiętuje, ale dalej to samo. Pamięta jedno hasło do kilku zaplecz. :/
    Kliknij na okienku loginu i wtedy zobaczysz kilka opcji do wyboru. Jeśli we wszystkich instalacjach masz taką samą nazwę loginu, to masz problem i galimatias.
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    24-02-2011
    Wpisy
    1
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam wszystkich,

    Wydaje mi się, że FF zapamiętuje hasła dla domeny czyli z punktu widzenia FF adres www.domena.pl/strona1 i www.domena.pl/strona2 to ten sam serwis www.domena.pl i to do niego jest przypisne haslo.
    Jest to logiczne bo w wiekszości przypadków "strona1" i "strona2" to tak naprade podstrony tego samego serwisu i w takim przypadku panel do logowania w serwisie
    powinien byc jeden np. "administracja".
    A że Ty postawiłeś sobie dwa serwisy (z 2 panelami logowania) w jednej domenie to już Twój problem bo tak się "nie robi" ;)

    Ustawienia są w Narzędzia->Opcje->zakładka Bezpieczeństwo. Obawiam się,że nie można w FF konfiguracją zapamiętywania haseł za bardzo sterować, choć nie wykluczone, że są jakieś hooki do tego ale ja ich nie znam.

  9. #8

    Domyślny

    Ponieważ FF zapamiętuje 1 hasło dla danego loginu dla jednej domeny, sprawdź -> narzędzia ->opcje -> bezpieczeństwo -> zapamiętane hasła - jeżeli chcesz na jednej domenie mieć zapamiętane hasło dla każdej strony osobno, musisz ustawić dla nich różne loginy do panelu administracyjnego.

    P.S. raydeal wyprzedził mnie

Podobne tematy

  1. Nie masz praw dostępu do zaplecza tej strony - logowanie
    przez CyberJunkie na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post/autor: 28-05-2012, 17:25
  2. Logowanie do Zaplecza
    przez sergiussek na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post/autor: 15-12-2010, 18:09
  3. Podwójne logowanie do zaplecza
    przez lesnica-wroclaw na forum Bezpieczeństwo
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 12-07-2010, 16:19
  4. Logowanie do zaplecza
    przez damian na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 04-11-2009, 12:50
  5. Błąd podczas instalacji, kilka stron w joomla na jednym serwerze, wersja 1,5,7
    przez Kubalapl na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 05-12-2008, 23:41

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •