Wyniki 1 do 7 z 7

Temat: google linkuje do " component/content/?view=featured"

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    21-09-2010
    Wpisy
    46
    Punkty
    10

    Domyślny google linkuje do " component/content/?view=featured"

    Witam
    Zrobiłam stronę która nie ma artykułów na stronie głównej.
    Tylko moduły, obrazki itd.
    A teraz google wynalazło sobie link , taki jak powyżej - w związku z tym strona wyświetla się pusta strona ( tylko nagłówek i stopka. Czy ktoś wie jak się tego problemu pozbyć?
    Czy można ta opcje wyłączyć? Albo przelinkować do strony głównej?
    Będę wdzięczna za pomoc

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    23 893
    Punkty
    884

    Domyślny

    Prawdopodobnie masz na tej stronie włączony moduł Kolporter RSS (syndicate)

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    21-09-2010
    Wpisy
    46
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dzięki za odpowiedź, ale nie mam tego modułu włączonego, więc to raczej nie to
    a może to jakiś dodatek? Dziwne nikt o tym problemie nie pisze, a mi się to dzieje na dwóch stronach.

    ---------- Post dodany o 22:38 ---------- Poprzedni post był o 22:33 ----------

    Zauważyłam że w joomli 1.6 jest komponent "doniesienia" i tam jest domyślnie jakaś kategoria "uncategorized" - może to przez to?

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    23 893
    Punkty
    884

    Domyślny

    Inne przypuszczenie: Google może linkować także do czegoś, co było a już nie ma.
    Daj lin do strony
    Problem na pewno leży w tym, że w Joomla! strona bez komponentu to strona bez treści.

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    21-09-2010
    Wpisy
    46
    Punkty
    10

    Domyślny

    Nigdy mi się tak nie działo w 1.5 . To musi być coś domyślnie włączonego. Tylko pytanie gdzie?

    ---------- Post dodany o 22:43 ---------- Poprzedni post był o 22:41 ----------

    http://www.protas-meble.pl/ - tu jest link
    http://www.protas-meble.pl/component...?view=featured - a tak wygląda, a raczej nie wygląda z tym dziwnym linkiem

    ---------- Post dodany o 22:45 ---------- Poprzedni post był o 22:43 ----------

    Wiem ale na innej stronie dzieje mi się to samo, tam mam treść - ale poprzez tego linka wyświetla się taka posypana, brzydka strona.

  7. #6
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    23 893
    Punkty
    884

    Domyślny

    1. Co znaczy, że na innej stronie (z treścią) dzieje się to samo?
    2. Goglowy link jest w indeksach Google. Droga do usunięcia -> mapa witryny, zgłoszenie do Google.
    W wynikach wyszukiwania nie ma takiej pozycji, co zatem znaczy, ze "Google linkuje.."?
    3. Komponent Doniesienia (dawniej: Spinacz RSS) służy do gromadzenia i prezentacji wiadomości z innych witryn, więc nie.

  8. #7
    Przeglądacz
    Dołączył
    21-09-2010
    Wpisy
    46
    Punkty
    10

    Domyślny

    1. O tutaj mam coś podobnego (też 1.6)
    taka jest strona http://www.kraina-malych-odkrywcow.pl/
    a linkuje mi do czegoś takiego http://www.kraina-malych-odkrywcow.pl/component/content/article/2-uncategorised/1-zapraszamy
    a może poprostu, joomla sobie tworzy jakieś linki nad którymi nie ma kontroli, ale 1.5 nie robiła takich numerów
    2. No będę musiała, tak, może zamiast usuwać to przekieruję do strony głównej.
    A google linkuje -nie po wpisaniu nazwy firmy, ale po wpisaniu słów kluczowych
    3. No to nie wiem

    To nic trudno, zaakceptowałam, ze joomlę nie zawsze da się pojąć, muszę jakoś w googlach te linki poblokować
    Dzięki w każdym razie za pomoc.

    ---------- Post dodany o 23:19 ---------- Poprzedni post był o 23:19 ----------

    Coś takiego znalazłam na forum po angielsku

    Same error on my site, in my Feed ( h**p:// SITE/index.php?format=feed&type=rss ) the home link for the site point to h**p:// SITE/component/content/frontpage

    I looked around a bit and found a patch for this error(?), here what I've done:

    Edited the file:
    \libraries\joomla\document\feed\renderer\rss.php
    and changed the line 59 (joomla versione 1.5.15):

    == BEFORE (original line) ==
    Code:
    $feed.= " <link>".str_replace(' ','%20',$url.$data->link)."</link>\n";

    == AFTER (patched line) ==
    Code:
    $feed.= " <link>".str_replace(' ','%20',$data->getBase())."</link>\n";


    Now my feed is perfect and the main link point to my home-page at index.php


    ---------- Post dodany o 23:20 ---------- Poprzedni post był o 23:19 ----------

    ale to jest do joomli 1.5,

Podobne tematy

  1. Reklama się nie "linkuje"
    przez malinamalina13 na forum Różne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 27-09-2010, 09:38
  2. Joomla nagle "zwariowala" - zle linkuje
    przez BogdanH na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 21-03-2009, 10:17
  3. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 08-03-2007, 10:28
  4. Bład Nie ma pliku instalacyjnego XML dla: "%s" "component".
    przez Kulajson na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 18-10-2006, 17:00
  5. DocMan_PL: Nie ma pliku instalacyjnego XML dla: "%s" "component".
    przez grzegorz.nowak na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 29-05-2006, 15:34

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •