Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 19

Temat: Kunena - przeniesienie forum na nową instalke joomla

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    20-04-2011
    Wpisy
    24
    Punkty
    10

    Domyślny Kunena - przeniesienie forum na nową instalke joomla

    Zainstalowałem na nowo joomla 1.5, w podkatalogu ( adresstrony.pl/adresstrony3 ), założyłem nową baze danych. Docelowo instalka z podkatalogu, ma stać się główną instalką, stara zostanie całkowicie usunięta. Jak przenieść forum kunena 1.5 ( tematy, posty, użytkowników ), na nową instalkę joomla 1.5/kunena 1.7?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 352
    Punkty
    479

    Domyślny

    Zmieniając tabele bazy danych nowej wersji kuneny na odpowiednie z kopii starej bazy danych.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  4. #3
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 264
    Punkty
    183

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zettegie Zobacz wiadomość
    Jak przenieść forum kunena 1.5 ( tematy, posty, użytkowników ), na nową instalkę joomla 1.5/kunena 1.7?
    Może jednak warto od razu migrować do wersji Joomla 1.7.3. Komponent jupgrade przenosi forum Kunena i użytkowników, więc jaki jest sens pozostawiania "starego" forum w dalszym ciągu na "starym" środowisku?
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

  5. #4
    Nowicjusz
    Dołączył
    20-04-2011
    Wpisy
    24
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez nikszal Zobacz wiadomość
    Może jednak warto od razu migrować do wersji Joomla 1.7.3. Komponent jupgrade przenosi forum Kunena i użytkowników, więc jaki jest sens pozostawiania "starego" forum w dalszym ciągu na "starym" środowisku?
    Zgadza się . Jednak nie widzę w tym za bardzo sensu ponieważ 10 stycznia wychodzi stabilna wersja 1.8 która przez cały rok będzie wspierana.
    Także, nie chciałbym robić tak wielu kombinacji bo mam rozbudowaną stonę która kilka razy przez takie zmiany mi się sypła.

    Gdyby był spec, który napisał by w jaką tabele trzeba wejść i gdzie ją skopiować, było by super, myślę że to najlepsze rozwiazanie.

  6. #5
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 264
    Punkty
    183

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zettegie Zobacz wiadomość
    Zgadza się . Jednak nie widzę w tym za bardzo sensu ponieważ 10 stycznia wychodzi stabilna wersja 1.8 która przez cały rok będzie wspierana.
    Po pierwsze nie wersja 1.8 a 2.5. Po drugie - myślisz, że w locie przesiądziesz się z Joomla 1.5 na 2.5. I tak czeka Ciebie migracja jeśli chcesz mieć to dotychczasowe forum.
    Cytat Wysłane przez zettegie Zobacz wiadomość
    Gdyby był spec, który napisał by w jaką tabele trzeba wejść i gdzie ją skopiować, było by super, myślę że to najlepsze rozwiazanie.
    Tym specem jest darmowy komponent jupgrade. Ręczne dłubanie w bazie jest bardziej ryzykowne niż wykonanie migracji.

    EDIT

    10 stycznia jest dzisiaj. Czy jest stabilna wersja Joomla 2.5?
    http://www.joomla.org/
    Ciągle widzę wersję 1.7.3
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

  7. #6
    Nowicjusz
    Dołączył
    20-04-2011
    Wpisy
    24
    Punkty
    10

    Domyślny

    Tak czy owak nie mogę zrobić migracji... w obecnej joomli 1.5 mam sporo błędów i nieużywanych komponentów, dlatego nie robię migracji, tylko ponownie zainstalowałem joomla 1.5. Powróćmy zatem do tematu... i tu prośba do alex51. Czy mógłbyś dokładniej opisać jak tego dokonać? Czyli jak/czym dobrać się do bazy i jak odnaleźć te tabele i odpowiednie linijki?

  8. #7
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 830
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zettegie Zobacz wiadomość
    Czy mógłbyś dokładniej opisać jak tego dokonać? Czyli jak/czym dobrać się do bazy i jak odnaleźć te tabele i odpowiednie linijki?
    Z zadanego przez Cie pytania można wnioskować, że pojęcie na temat bazy danych masz raczej mikre. Jak więc chcesz dokonywać dość skomplikowanej operacji, w wyniku której trzeba zapewnić spójność danych?
    Proponuję zatem rozważyć sugestię @nikszala. Kwestia zapowiadanego wydania Joomla 2.5 (1.8) nie ma tu nic do rzeczy - przejście z 1.7.3 do 2.5 będzie polegać na aktualizacji oprogramowania (standardowo 1 kliknięciem).

    Do bazy danych "dobieramy" się za pomocą phpMyAdmina lub innego podobnego narzędzia (opisy w Sieci, także w witrynach PCJ).
    Tabele komponentu Kunena łatwo rozpoznać po członie _fb_ w nazwie. Oprócz tych tabel trzeba przenieść także tabele obsługujące użytkowników.

  9. #8
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 264
    Punkty
    183

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zettegie Zobacz wiadomość
    Czyli jak/czym dobrać się do bazy i jak odnaleźć te tabele i odpowiednie linijki?
    Czytając to zdanie widzę, że ciężkie zadanie przed Tobą. Ja zrobiłbym to inaczej i bez zbędnego dłubania w bazie. Skopiowałbym stronę przy pomocy Akeeba i zainstalowałbym ją na serwerze lokalnym (np. Jamp). Następnie usunąłbym nieużywane elementy, ewentualnie z bazy wykopałbym pozostałości po odinstalowanych elementach, zaktualizowałbym Joomla do wersji 1.5.25, zainstalował Jupgrade i dokonał migracji do wersji 1.7.3. Ostatnim etapem jest ponowne spakowanie strony przy pomocy Akeeba i jej instalacja na serwerze wirtualnym. Nie ma żadnego ryzyka uszkodzenia czegokolwiek, bo na serwerze lokalnym można sobie do woli dłubać bez wpływu na stronę produkcyjną.

    Zabawa w bazie w Twoim przypadku przede wszystkim wymaga sporej wiedzy, ale Ty jej nie masz, skoro pytasz "jak/czym dobrać się do bazy". Nawet gdyby istniał jakiś poradnik dotyczący bazy danych Joomla (pewnie istnieje), to i tak nie będzie on w całości obejmował Twojego problemu. Rozważ więc jeszcze raz moją propozycję.
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

  10. #9
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 264
    Punkty
    183

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    Tabele komponentu Kunena łatwo rozpoznać po członie _fb_ w nazwie.
    Mała poprawka @zwiastun - Kunena 1.7.1 zainstalowana na Joomla 1.5 ma tabele z prefixem jos_kunena_
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

  11. #10
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 830
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Dawno nie instalowałem. Zatem jeszcze prościej, ale nie dla laika.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Przeniesienie użytkowników z kunena na joomla 15 do kunenea na Joomla 1.6
    przez bogdanbojarski na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 10-10-2011, 20:50
  2. Przeniesienie danych z forum phpb do forum kunena
    przez inesfryzjer na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 09-04-2011, 16:09
  3. przeniesienie bazy forum phpbb3 na forum kunena
    przez tier na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 09-04-2011, 16:02
  4. Joomla 1.5. + Kunena / .htacces przekierowanie forum na forum.domena.pl
    przez Izabela80 na forum Własne rozwiązania
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 28-11-2009, 22:50
  5. Przeniesienie istniejącego forum do Joomla
    przez orygano na forum Komunikacja: fora, czaty, poczta, biuletyny
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 22-02-2009, 11:44

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •