Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Nie działa przyrostek klasy

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    17-06-2008
    Wpisy
    94
    Punkty
    10

    Domyślny Nie działa przyrostek klasy

    Witam serdecznie czy ktoś powiedział by mi dlaczego nie u mnie nie działa dodawanie przyrostków klas??? Wiem, że w sieci jest dużo instrukcji jak to zrobić i mimo, że stosuję się do tego przyrostki klas mi nie działają. Problem polega na zmianie wyglądu danego materiału statycznego. Utworzyłem materiał statyczny o nazwie MOJE WPISY. W parametrach "Przyrostek klas css strony" wpisałem -wazne. Następnie w stylach .CSS utworzyłem klasę .contentpaneopen-wazne i dodając style do tej klasy na w podstronie MOJE WPISY nie ma żadnych efektów.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga
    Dołączył
    02-06-2009
    Skąd
    straszna wiocha
    Wpisy
    3 029
    Punkty
    283

    Domyślny

    link do tej podstrony podaj

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    17-06-2008
    Wpisy
    94
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cała strona wygląda następująco http://milanow.pl/ natomiast podstrona to http://www.milanow.pl/index.php?opti...sk=view&id=589 i na tej podstronie chciałem zrobić inne style a konkretnie, żeby w tabelce którą widać pojawiło się zdjęcie a po najechaniu zdjęcie się zmieniło na inne oczywiście podmiana zdjęć w .CSS to nie jest problem:
    .contentpaneopen-wazne {
    background: url("zdjęcie_1";)
    }

    .contentpaneopen-wazne :hover {
    background: url("zdjęcie_2";)
    }

    tylko właśnie problem jest z przyrostkiem klas. Muszę zmienić przyrostek bo jeśli nie zmienię to na każdej podstronie będzie mi wstawiał jako tło zdjęcie_1

  5. #4
    Wyga
    Dołączył
    02-06-2009
    Skąd
    straszna wiocha
    Wpisy
    3 029
    Punkty
    283

    Domyślny

    no ale masz przecież <table class="contentpaneopen-wazne"> no i stosując przyrostek bez spacji wytrąciłeś już tabelę z formatowania przez szablon, teraz jak chcesz głębiej, to musisz się pobawić selektorami, np

    table.contentpaneopen-wazne {}
    table.contentpaneopen-wazne td{}
    table.contentpaneopen-wazne td table{}
    table.contentpaneopen-wazne td table td{}
    table.contentpaneopen-wazne td table td a{}
    table.contentpaneopen-wazne td table td a img{}
    natomiast co do takiego graficznego odnośnika, to nie jest potrzebny przyrostek klasy strony; możesz przecież zrobić tak:

    w artykule: <a href="#" class="cos_tam">Lorem ipsum</a>

    a w css:

    a.cos_tam{
    background:url('ścieżka') no-repeat 0 0;
    text-indent: -9999px;
    display: block;
    height: 150px;
    width: 150px;
    }

    a.cos_tam:hover{
    background:url('ścieżka') no-repeat 0 0;
    }

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    17-06-2008
    Wpisy
    94
    Punkty
    10

    Domyślny

    No niestety i to mi nie działa robię tak jak podał a-m ale nie działa tak zastanawiam się, że to może wina całego cms bo wiem, że coś poprzestawiane;/

  7. #6
    Wyga
    Dołączył
    02-06-2009
    Skąd
    straszna wiocha
    Wpisy
    3 029
    Punkty
    283

    Domyślny

    no nie mów że robisz jak napisałem; w pliku css masz

    #wazny{}
    a w arykule klasę wazne

  8. #7
    Wyga
    Dołączył
    02-06-2009
    Skąd
    straszna wiocha
    Wpisy
    3 029
    Punkty
    283

    Domyślny

    no i masz błędy w arkuszu

    #tabela {
    border: px rgb(0,0,0) solid;
    margin-left: 200px;
    text-align: center;

    /*Galeria*/
    nie ma klamry zamykającej, podobnie jak po #wazny

  9. #8
    Przeglądacz
    Dołączył
    17-06-2008
    Wpisy
    94
    Punkty
    10

    Domyślny

    Wielkie dzięki a_m zadziałało problem tkiwł, w tym że style stosowałem do całej tabeli a nie do komórek, a róznice między wazny a wezne pochodziły z tąd iż najpeirw próbowałem robić z table class="contentpaneopen-wazne a później div id="wazny" ale najważniejsze, że działa dzięki a_m , wiekie dzięki za pomoc.

  10. #9
    Przeglądacz
    Dołączył
    17-06-2008
    Wpisy
    94
    Punkty
    10

    Domyślny

    Jednak moja radość nie trwała zbyt długo, dopiero teraz sobie uświadomiłem, że takie rozwiązanie nie ma większego sensu gdyż ja chciałem żeby na danej podstronie istniały w jednym wierszu 3 miniaturki zdjęć a robiąc klasę dla danej strony w jednym wierszy będą 3 miniaturki zdjęć ale takie same a ja chciałem żeby był różne a robiąc kilka klas na danej podstronie to przy dodaniu jakiejś miniaturki na będę musiał zmieniać za każdym razem .CSS, czy może ktoś podsunąć jakiś pomysł jak to ugryźć?

Podobne tematy

  1. Problem z Przyrostek klasy CSS
    przez arekk na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post/autor: 23-01-2010, 21:17
  2. Przyrostek klasy CSS modułu
    przez stasio na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post/autor: 12-11-2009, 15:02
  3. Przyrostek klasy CSS
    przez Arkady na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 07-09-2009, 20:54
  4. Pozycja Menu - Przyrostek klasy CSS
    przez trzepiz na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post/autor: 10-01-2009, 22:02
  5. Przyrostek klasy CSS modułu
    przez mbx na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 21-11-2007, 20:11

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •