zmiana nazwy komponentów w menu panelu administracyjnego
Wyniki 1 do 10 z 10

Temat: zmiana nazwy komponentów w menu panelu administracyjnego

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    02-02-2012
    Wpisy
    16
    Punkty
    10

    Domyślny zmiana nazwy komponentów w menu panelu administracyjnego

    W jaki sposób można zmienić nazwy komponentów w menu panelu administracyjnym?
    Chciałbym zmienić je odpowiednio pod użytkownika. W tej chwili mam np. DJ slider czy dj Catalog2 a chciałbym zamienić np. na katalog produktów itd.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 045
    Punkty
    1117

    Domyślny

    Komponent powinien posiadać odpowiedni plik językowy pl-PL.com_komponent.menu.ini
    Nazwy modułów definiowane są bezpośrednio w bazie przez instalatora. Nazwy dodatków również - i tam je trzeba zmienić. Nazwy komponentów też możesz pozmieniać w bazie.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  4. #3
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 264
    Punkty
    183

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Arek12345 Zobacz wiadomość
    Chciałbym zmienić je odpowiednio pod użytkownika.
    Zwykły użytkownik (od Gościa po Wydawcę) nie ma dostępu do komponentów od strony zaplecza, bo nie ma uprawnień do logowania na zaplecze. Sądząc po Twoich wpisach sam nie do końca ogarnąłeś Joomla, a jeszcze chcesz wpuszać do kuchni użytkowników od Operatora w dół. Nie boisz się postawienia Joomla na głowie?
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 045
    Punkty
    1117

    Domyślny

    @Nikszal: A skąd wiesz, co @Arek12345 rozumie przez "użytkownik". Może robi witrynę dla klienta na zlecenie ?
    Albo może ja czegoś nie dowidziałem w jego zapytaniu. Wzrok mi wysiada coraz bardziej "jak widzę"
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  6. #5
    Senior nikszal awatar
    Dołączył
    07-09-2006
    Skąd
    FNW
    Wpisy
    5 264
    Punkty
    183

    Domyślny

    Może masz rację @zwiastun. Juz kiedyś trafiłem na ogłoszeniodawców z ogólną liczbą postów równą 1 (jeden) robiących "piekne" szablony z wykorzystaniem Artisteera, ale szybko wymiękli kiedy zażyczyłem sobie szablon z długosciami bloków w jednostkach em. Zlecenia bywają różne i wykonawcy też są różni. Ale jakby nie patrzeć administratora mało interesuje jaką ma nazwę komponent na zapleczu bo i tak musi znać Joomla, jego rozszerzenia i funkcje. Wazne jest to, co widać od strony frontowej, a tu akurat komponenty nie mają "dziwnych" nazw. Bardziej ta sytuacja dotyczy modułów, o ile administrator nie zmieni ich tytułów.
    Zanim zapytasz na Forum:
    1. Przeszukaj wątki.
    2. Poszukaj odpowiedzi na wiki.
    __________________________________________________ _________________
    Książki oddane na makulaturę dowodzą, że cierpliwość papieru też ma swoje granice.

  7. #6
    Nowicjusz
    Dołączył
    02-02-2012
    Wpisy
    16
    Punkty
    10

    Domyślny

    Z problemem sobie poradziłem: nie lubie mieć jakiś dziwnych nazw i niepotrzebnych informacji, które tylko przeszkadzają.
    Z waszych wywodów wynika, że dostęp do dj catalog 2 oraz np.
    DJ Image Slider (które podałem na wstępie) aby zmieniac ich zawartosci (dotyczy to szczególnie tego pierwszego) dajecie też od strony frontowej? Chętnie poznam jak.

  8. #7
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 045
    Punkty
    1117

    Domyślny

    A gdzie doczytałeś to, co Ci "z naszych wywodów wynika" (dostęp do zmiany zawartości od strony frontowej)?
    Odnośnie "dziwnych nazw" - Jeśli to strona dla Ciebie, Twój problem. Jeśli dla klienta - zmiana nazwy rozszerzenia może czasem powodować kłopot, np. gdy przyjdzie aktualizować oprogramowanie. Nie twierdzę, że zmiana nazw jest złym pomysłem, ja też zbytnio nie lubię obcych nazw. Zwłaszcza, że Joomla! ma - jak pisałem - mechanizm polonizowania nazw wszystkich rozszerzeń.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  9. #8
    Debiutant
    Dołączył
    10-08-2017
    Wpisy
    6
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Arek12345 Zobacz wiadomość
    Z problemem sobie poradziłem: nie lubie mieć jakiś dziwnych nazw i niepotrzebnych informacji, które tylko przeszkadzają.
    Z waszych wywodów wynika, że dostęp do dj catalog 2 oraz np.
    DJ Image Slider (które podałem na wstępie) aby zmieniac ich zawartosci (dotyczy to szczególnie tego pierwszego) dajecie też od strony frontowej? Chętnie poznam jak.
    Możesz powiedzieć co zrobiłeś? Mam ten sam problem ;/

  10. #9
    Wyjadacz siristru awatar
    Dołączył
    28-05-2009
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    776
    Punkty
    91

    Domyślny

    Ale czy nie chodzi o nazwę wyświetlaną? To znaczy w w zapleczu mamy w menu "Komponenty" a pod nim listę nazw komponentów. Nazwę komponentu na liście można zmienić bardzo prosto korzystając z nadpisywania języka "Language override".
    Przykładowo: http://prntscr.com/idprxy
    Zaznaczone elementy to Akeeba Backup, RS!Events i OSMap.

    http://prntscr.com/idpsld

    Czy o taką zmianę nazwy chodzi?
    Само слога Славjанa спашава - Свуда пођи, својој кући дођи.

  11. #10
    Debiutant
    Dołączył
    10-08-2017
    Wpisy
    6
    Punkty
    2

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez siristru Zobacz wiadomość
    Ale czy nie chodzi o nazwę wyświetlaną? To znaczy w w zapleczu mamy w menu "Komponenty" a pod nim listę nazw komponentów. Nazwę komponentu na liście można zmienić bardzo prosto korzystając z nadpisywania języka "Language override".
    Przykładowo: http://prntscr.com/idprxy
    Zaznaczone elementy to Akeeba Backup, RS!Events i OSMap.

    http://prntscr.com/idpsld

    Czy o taką zmianę nazwy chodzi?

    Tak, tylko jak znaleźć dany komponent??

    - - - Updated - - -

    Ok już znalazłem
    Trzeba ustawić żeby wyszukiwało w zapleczu a nie na witrynie Dzięki wielkie

Podobne tematy

  1. Zmiana hasła do panelu administracyjnego
    przez piter123 na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 17-02-2012, 16:24
  2. Zmiana domyślnej strony Panelu Administracyjnego
    przez brainac na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 11-02-2010, 16:12
  3. Przypominanie nazwy - zmiana wyświetlania panelu
    przez siristru na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 02-11-2009, 15:37
  4. Zmiana nazwy menu
    przez pjS na forum Menu, struktura witryny
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post/autor: 22-06-2009, 00:43
  5. Zmiana jezyka do panelu administracyjnego
    przez tomi513 na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 20-02-2009, 22:41

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •