Problem z widocznością modułów w joomla 2.5
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 15

Temat: Problem z widocznością modułów w joomla 2.5

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    26-11-2009
    Wpisy
    28
    Punkty
    10

    Problem z widocznością modułów w joomla 2.5

    Witam wszystkich serdecznie,

    Wiele już razy poszukując bardziej skomplikowanych problemów, odwiedzałem to forum - przeważnie znajdując rozwiązanie.
    Z reguły nie było potrzeby pisania - a jedynie dokładne przeszukanie forum.

    No ale stało się - drobny problem - i nie mam kompletnie pomysłu.

    Otóż jak do tej pory bardzo zadowolony korzystałem z joomla 1.5. W ciągu około 3 lat udało mi się dość dobrze poznać obsługę cms.
    Postanowiłem jednak przenieść się ze stroną do wersji 2.5.4.
    Z powodzeniem przeniosłem użytkowników, artykuły forum Kunena i wiele innych. Wszystko szło dobrze do momentu budowania układu strony.

    Więc kiedy postanowiłem włączyć moduł np. X na stronie głównej a wyłączyć go na pozostałych, w ustawieniach modułu, w sekcji "Przypisz do pozycji menu" zaznaczyłem "Tylko na zaznaczonych stronach" po czym zaznaczyłem "Home". Moduł się nie wyświetlił.
    Próbowałem innych konfiguracji. Np. "Na wszystkich poza zaznaczonymi" , próbowałem też z innymi pozycjami w menu. Efekt cały czas ten sam.
    Mogę wyświetlić dany moduł na każdej stronie albo na żadnej. Wygląda to tak jakby nie działały opcje pośrednie. Szczerze mówiąc nie mam już pomysłu.

    Będę bardzo wdzięczny za sugestie i pomoc.

    Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

    Grzegorz
    Attached Images Attached Images

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Nowicjusz
    Dołączył
    26-11-2009
    Wpisy
    28
    Punkty
    10

    Domyślny

    Pozwolę sobie powtórzyć prośbę o pomoc..

  4. #3
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 941
    Punkty
    447

    Domyślny

    A czy go aby opublikowałeś i przypisałeś do istniejącej pozycji używanego szablonu?

  5. #4
    Nowicjusz
    Dołączył
    26-11-2009
    Wpisy
    28
    Punkty
    10

    Domyślny

    Gall..

    1. Szablon jest przypisany do wszystkich dostępnych menu (oraz ich pozycji)
    2. Moduł jest opublikowany

    Widać go tylko wtedy kiedy przypisując go do pozycji, zaznaczam : Zasada przypisania "Na wszystkich stronach"
    Kiedy natomiast wybieram "Tylko na zaznaczonych" i zaznaczam niektóre pozycje menu - moduł nie jest widoczny nigdzie.

    Wykluczyłem już problem modułu, ponieważ z innymi modułami jest podobnie.
    Sprawdziłem również na innej templatce - to samo.

    Aż mi wstyd polec na tak prozaicznym problemie...

    Pozdrawiam

    ---------- Post dodany o 23:05 ---------- Poprzedni post był o 22:55 ----------

    ...jeszcze jedna dziwna sprawa.
    Otóż kiedy w przypisując pozycję modułu wybrałem: Zasada przypisania "Na wszystkich poza zaznaczonymi" i odznaczyłem kilka pozycji menu, okazało się że moduł nadal jest wyświetlany na wszystkich stronach.

    Podsumowując całość: Wygląda tak jakby można było użyć jedynie opcji przypisania "Na wszystkich stronach"

  6. #5
    Wiarus
    Dołączył
    17-07-2009
    Wpisy
    1 375
    Punkty
    210

    Domyślny

    Czy problem występuje tylko w tym menu, czy także przy analogicznych czynnościach także w innych?

    Mam przeczucie (bo informacji za mało), że Twoja strona główna to wcale nie jest pozycja Home z tego menu...

  7. #6
    Nowicjusz
    Dołączył
    26-11-2009
    Wpisy
    28
    Punkty
    10

    Domyślny

    No niestety - problem nie dotyczy tylko pokazanej pozycji "Home" ale również innych pozycji menu.
    Mało to, powtórzyłem tę czynność na innych modułach menu - to samo.

    Odpowiadając więc na Twoje pytania:

    - Home w moim wypadku jest stroną główna, a nawet gdyby nie był to przy innych pozycjach menu problem też występuje
    - problem występuje też w innych menu

  8. #7
    Wiarus
    Dołączył
    17-07-2009
    Wpisy
    1 375
    Punkty
    210

    Domyślny

    A spróbuj eksperymentalnie zrobić nową pozycję menu (nie kopiować, zupełnie nową) z ustawieniami jak któraś z istniejących - i zobaczyć jak z nią będzie wyglądać to wyświetlanie modułów...

  9. #8
    Nowicjusz
    Dołączył
    26-11-2009
    Wpisy
    28
    Punkty
    10

    Domyślny

    Utworzyłem nowe menu a w nim 3 testowe pozycje kierujące do istniejących podstron.
    Następnie dwa przykładowe moduły, przypisałem do pozycji 1 i 3 w tym menu, wybierając "Tylko na zaznaczonych stronach"
    Moduły powinny się więc nie wyświetlać w pozycji 2 , a wyświetlać w pozycjach 1 i 3.
    Natomiast efekt jest taki że nie wyświetlają się wcale. No i ponownie : jeśli zaznaczam "Wyświetl na wszystkich stornach" - moduły wyświetlają się na każdej ..

  10. #9
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 941
    Punkty
    447

    Domyślny

    @gregory82 w związku z faktem że to jak widać strona testowa proponuję daj na pw dostęp SU do zaplecza bo tak to my się w nieskończoność będziemy bawić - jak znam życie - jakiś drobiazg - ale mogę się mylić.
    Pzdr

  11. #10
    Nowicjusz
    Dołączył
    26-11-2009
    Wpisy
    28
    Punkty
    10

    Domyślny

    Strona nie testowa - a nowa na którą przenoszę dane z J 1.5.
    Ale oczywiście bardzo chętnie skorzystam z Twojej pomocy.

    Dostęp i info za chwilę wyślę do Ciebie na PW.

    Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Problem z pamięcią podręczna modułów
    przez bessos na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 17-08-2011, 04:13
  2. Brak widoczności modułów
    przez keko na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 04-02-2009, 19:36
  3. Problem z szerokością modułów
    przez torrez na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 04-09-2008, 17:16
  4. widoczność modułów
    przez mychael na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 26-02-2008, 10:23
  5. blog, artkuły i widoczność modułów
    przez grzebyk na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 24-09-2006, 23:04

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •