gantry - jak wstawić obrazek jako tło strony
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 23

Temat: gantry - jak wstawić obrazek jako tło strony

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    18-09-2007
    Wpisy
    97
    Punkty
    11

    Domyślny gantry - jak wstawić obrazek jako tło strony

    Witam
    napisze może tak, wiem jak to zrobić w firebug'u i tam mi pokazuje ze w test.rzezcyca.pl linijka 15 ok ale jaki to plik za to odpowiada, w którym body mogę zmodyfikować?

    strona test.rzeczyca.pl

    pozdrawiam

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 359
    Punkty
    481

    Domyślny

    Framework Gantry sam w sobie nie zapewnia wyboru pliku graficznego jako tła strony. Trzeba to zrobić samodzielnie wgrywając wybrany plik graficzny i odpowiednio modyfikując wpisy w pliku css.
    Na podstawie wskazania firebuga wiesz już, że w wierszu 15 pliku test.rzeczyca.pl należy dokonać zmiany wpisu:
    body {
    background: none repeat scroll 0 0 #FFFFFF;
    }
    Zmiana ma polegać na wskazaniu w tym miejscu linku do pliku graficznego, mającego być tłem. Wcześniej taki plik (nazwany np. plik_tla.png) należy umieścić na serwerze, najlepiej w katalogu images aktualnie stosowanego szablonu, by link bez problemów kierował do danego pliku:
    background: url(../images/plik_tla.png)
    Pozostaje jeszcze kwestia sposobu wyświetlania tego tła, ale to już wykracza poza temat niniejszego wątku.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    18-09-2007
    Wpisy
    97
    Punkty
    11

    Domyślny

    no tak ale gdzie ten plik test.rzeczyca.pl jest? bo ja go nigdzie nie znajduje?

  5. #4
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 359
    Punkty
    481

    Domyślny

    Skoro tak podpowiada firebug, to można podejrzewać, że wpis określający wspomniane wartości css może być w pliku http://test.rzeczyca.pl/templates/rt_gantry/index.php.
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  6. #5
    Wiarus tomaszek83 awatar
    Dołączył
    19-05-2008
    Skąd
    Gorzów Wlkp.
    Wpisy
    2 191
    Punkty
    167

    Domyślny

    być może jest to plik index.php szablonu...

  7. #6
    Przeglądacz
    Dołączył
    18-09-2007
    Wpisy
    97
    Punkty
    11

    Domyślny

    no właśnie nie ma tam w index.php
    oto zawartość, może ja "oślepłem":

    // zbędny kod
    // bazyl
    Ostanio edytowane przez Bazyl : 16-05-2012 21:36

  8. #7
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 297
    Punkty
    1135

    Domyślny

    Po co zamieszczasz cały skrypt? Pomyśl trochę, jak by to forum (i inne) wyglądało, gdyby każdy tak robił?
    NIe mam zainstalowanego aktualnie nigdzie tego frameworka, ale czy przypadkiem nie kompresuje on arkuszy stylów i JavaScriptu - sprawdź w opcjach i wyłącz, jeśli chcesz badać style za pomocą Firebuga
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  9. #8
    Wyga alex51 awatar
    Dołączył
    16-01-2007
    Skąd
    Kamień Pomorski
    Wpisy
    3 359
    Punkty
    481

    Domyślny

    W pliku templates/rt_gantry/css/template.css dodaj:
    Kod:
    body {background:url(../images/plik_tla.png) repeat-x !important;}
    Wiem, że niewiele wiem, ale jeśli to co wiem było Ci pomocne,
    to skorzystaj z tego:

  10. #9
    Przeglądacz
    Dołączył
    18-09-2007
    Wpisy
    97
    Punkty
    11

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez alex51 Zobacz wiadomość
    body {background:url(../images/plik_tla.png) repeat-x !important;}
    dodaełem i nic to nie dało
    adres strony test.rzeczyca.pl

  11. #10
    Bywalec
    Dołączył
    31-08-2009
    Wpisy
    429
    Punkty
    26

    Domyślny

    W znacznikach code zamieść cały plik template.css (templates/rt_gantry/css/template.css) gantry.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Jak wstawić plik header zapisany jako gif
    przez rockrobin na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post/autor: 31-03-2010, 23:18
  2. Obrazek z tła jako link do strony głównej
    przez feronek na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 06-06-2007, 18:05
  3. Czy można wstawić jako tło grafikę?
    przez bendi na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 19-04-2006, 18:19
  4. jak wstawić zdjęcie jako moduł
    przez fid na forum Szablony graficzne
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post/autor: 28-03-2006, 12:08

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •