Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Wyniki 21 do 30 z 31

Temat: Witryny z szablonami pozbawionymi tabel (opartymi na CSS, DIV)

  1. #21
    Bywalec
    Dołączył
    02-08-2007
    Wpisy
    333
    Punkty
    31

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    Accessible Joomla! - http://www.a8ejoomla.com, co już pokazywał tu Jac
    Autorzy projektu dokonali licznych zmian w kodzie, eliminując tabele i javascript. Oczywiście, rozwiązanie nadal można doskonalić w szczegółach.
    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    Marzenia o patTemplate trzeba odłożyć, niestety lub stety ad acta. W Joomla 1.5 zachowano możliwość korzystania z patTemplate tylko ze względu na kompatybilność wstecz. CoreDev po głębszych analizach wycofało się z zamiaru oparcia modelowania szablonów za pomocą patTempate. Zastosowany w J! 1.5 wzorzec projektowy MVC (Model-Widok-Kontroler (sterownik) - jeśli będzie konsekwentnie stosowany w rozszerzeniach - wydziela kod warstwy widoku (a szerzej interfejsu użytkownika) do odrębnych skryptów, co da pełne podstawy do rzeczywiście elastycznego korzystania z html i css tudzież systemów szablonów.
    Dzięki za info.
    pozdrowienia,
    Marek K.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #22
    Wiarus Jac awatar
    Dołączył
    22-12-2005
    Skąd
    Szczecin/Warszawa/Bieszczady
    Wpisy
    1 266
    Punkty
    174

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    3. Przykład jest bardzo dobry. Ale proszę go zastosować do rozbudowanej witryny. Na niewielkiej witrynie, jak przykładowa, osiągnięcie takiego efektu - przy wykorzystaniu projektu a8e to po prostu pikuś!
    Zgadzam się ze wszystkim, co napisał Zwiastun.
    Uważam jednak, że umiejętnie projektując i budując witrynę w połączeniu z projektem a8ejoomla można zdziałać naprawdę sporo. I może to być naprawdę duża witryna. Wszystko zależy od postawionego na starcie celu, wymagań jakie stoją przed projektem i umiejętności wykonawcy.
    Na pewno warto zainteresować się projektem a8ejoomla.
    Zapracowany po uszy, cały czas kilka projektów na tapecie.
    Od 2005 roku indywidualne projekty Joomla - www.studioalfa.pl.
    Polecam darmowe templatki Joomla.

    Nie pomagam w kwestiach związanych z Joomla na Facebooku! Forum Joomla jest tutaj.

  4. #23
    Bywalec
    Dołączył
    02-08-2007
    Wpisy
    333
    Punkty
    31

    Domyślny

    Oczywiście nie zapominając o tym, że sensem projektowania tego typu witryn jest uniwersalność medium na którym strona jest odtwarzana. Tak to tylko IMO sztuka dla sztuki .
    pozdrowienia,
    Marek K.

  5. #24
    Nowicjusz
    Dołączył
    24-05-2006
    Skąd
    Toruń
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny qbatura.info -pytanie

    A propos stronki qbatura.info, mam wrażenie że efekt braku tabel w treści został osiągnięty wstawieniem artykułu w moduł (są rozszerzenia to umożliwiające). Świadczy o tym na moje oko ten fragment kodu:

    Kod:
    div id="right">
    <div class="moduletable-ofirmie">
        <h3>O firmie</h3>
        Pracownia Projektowa QBATURA  istnieje 
    od 2006  roku...(tu dalsza cześć artu)
     </div>
     </div>
    Może się mylę to proszę wtedy o poprawienie mnie. Jeśli jest
    tak jak myślę to na dłuższą metę cięzko by z tego zrobić dużą,
    rozbudowaną witrynę.

    Ostanio edytowane przez Łukasz Macuga : 08-11-2007 13:48
    Pozdrawiam
    Łukasz

  6. #25
    Bywalec
    Dołączył
    02-08-2007
    Wpisy
    333
    Punkty
    31

    Domyślny

    Zobacz jak jest na innych stronach. Kod bardziej przypomina normalny artykuł, (klasy: contentintro i contentfull).
    pozdrowienia,
    Marek K.

  7. #26
    Nowicjusz
    Dołączył
    24-05-2006
    Skąd
    Toruń
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny

    Najlepiej jakby się sam autor site'u wypowiedział Ja w cssie nie widzę tych klas, wiec to pewnie przeróbka pliku content.php w takim razie.
    Pozdrawiam
    Łukasz

  8. #27
    Wiarus Jac awatar
    Dołączył
    22-12-2005
    Skąd
    Szczecin/Warszawa/Bieszczady
    Wpisy
    1 266
    Punkty
    174

    Domyślny

    Marek Kobyliński słusznie Cię naprowadził.
    Artykuły są opisane klasami: contentitem, contentintro i contentfull.
    Zapracowany po uszy, cały czas kilka projektów na tapecie.
    Od 2005 roku indywidualne projekty Joomla - www.studioalfa.pl.
    Polecam darmowe templatki Joomla.

    Nie pomagam w kwestiach związanych z Joomla na Facebooku! Forum Joomla jest tutaj.

  9. #28
    Nowicjusz
    Dołączył
    24-05-2006
    Skąd
    Toruń
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny

    Ok. Ale pliki z components/com_content/ też przerabiałeś? Ja w nie na razie nie ingerowałem ale się przymierzam. Przerobiłem za to modules/mod_mainmenu.php żeby nie robić menu za pomocą listy a zwykłych bloków.
    Pozdrawiam
    Łukasz

  10. #29
    Wiarus Jac awatar
    Dołączył
    22-12-2005
    Skąd
    Szczecin/Warszawa/Bieszczady
    Wpisy
    1 266
    Punkty
    174

    Domyślny

    Po co przerabiać coś, co już ktoś zrobił. Znowu się powtórzę: zainteresuj się projektem a8ejoomla.
    Zapracowany po uszy, cały czas kilka projektów na tapecie.
    Od 2005 roku indywidualne projekty Joomla - www.studioalfa.pl.
    Polecam darmowe templatki Joomla.

    Nie pomagam w kwestiach związanych z Joomla na Facebooku! Forum Joomla jest tutaj.

  11. #30
    Bywalec
    Dołączył
    02-08-2007
    Wpisy
    333
    Punkty
    31

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Łukasz Macuga Zobacz wiadomość
    Ok. Ale pliki z components/com_content/ też przerabiałeś? Ja w nie na razie nie ingerowałem ale się przymierzam. Przerobiłem za to modules/mod_mainmenu.php żeby nie robić menu za pomocą listy a zwykłych bloków.
    Moduł exmenu. Nie trzeba wiele przerabiać, poza tym można przygotować templatkę w patTemplate.
    pozdrowienia,
    Marek K.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •