Wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Joomla 1.5.xx nie instaluje się lokalnie na linuksie

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    20-08-2012
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny Joomla 1.5.xx nie instaluje się lokalnie na linuksie

    Zainstalowałem niby wszystko wg opisów, mam "It's works", działa mi localhost, mogę utworzyć bazę danych przez phpMyAdmin, jednak kiedy zaczynam instalację Joomli, w momencie potwierdzenia danych (host, user, baza, hasło) wyrzuca mi białą stronę z komunikatami o błędach (czuj mi mówi, że być może tworzę bazę MySQL w wersji 4.1, a potrzebowałbym 5.0 i 5.5). Dodatkowo w phpMyAdmin mam komunikat, że nie wszystkie elementy zostały skonfigurowane. Wszystko instalowałem automatycznie w Ubuntu 12.xx przez Centrum Oprogramowania Ubuntu. Może jakaś podpowiedź (np. jak sprawdzić i ew. zaktualizować MySQL do wersji 5.0/5.5).

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec
    Dołączył
    04-08-2012
    Skąd
    3ct
    Wpisy
    119
    Punkty
    19

    Domyślny

    w konsoli wpisz:
    mysqld --version
    w phpmyadmin na stronie głównej po prawej stronie masz dział MySQL - tam jest "Wersja serwera"
    Wklej komunikat - tam może być napisane co jest nie tak

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    20-08-2012
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    Wersje:
    Apache/2.2.22 - mam komunikat: "It works" w przeglądarce.
    mysqld Ver 5.5.24-0ubuntu0.12.04.1
    PHP Version 5.3.10-1ubuntu3.2 - działa panel testphp
    phpMySQL ver. 3.4.10.1deb1 - też działa

    Komunikat wyskakujący podczas próby instalacji Joomli:

    You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'TYPE=MyISAM CHARACTER SET `utf8`' at line 29 SQL=CREATE TABLE `jos_banner` ( `bid` int(11) NOT NULL auto_increment, `cid` int(11) NOT NULL default '0', `type` varchar(30) NOT NULL default 'banner', `name` varchar(255) NOT NULL default '', `alias` varchar(255) NOT NULL default '', `imptotal` int(11) NOT NULL default '0', `impmade` int(11) NOT NULL default '0', `clicks` int(11) NOT NULL default '0', `imageurl` varchar(100) NOT NULL default '', `clickurl` varchar(200) NOT NULL default '', `date` datetime default NULL, `showBanner` tinyint(1) NOT NULL default '0', `checked_out` tinyint(1) NOT NULL default '0', `checked_out_time` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00', `editor` varchar(50) default NULL, `custombannercode` text, `catid` INTEGER UNSIGNED NOT NULL DEFAULT 0, `description` TEXT NOT NULL DEFAULT '', `sticky` TINYINT(1) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT 0, `ordering` INTEGER NOT NULL DEFAULT 0, `publish_up` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00', `publish_down` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00', `tags` TEXT NOT NULL DEFAULT '', `params` TEXT NOT NULL DEFAULT '', PRIMARY KEY (`bid`), KEY `viewbanner` (`showBanner`), INDEX `idx_banner_catid`(`catid`) ) TYPE=MyISAM CHARACTER SET `utf8`

    Kodowanie mam UTF-8 general ci

  5. #4
    Bywalec
    Dołączył
    04-08-2012
    Skąd
    3ct
    Wpisy
    119
    Punkty
    19

    Domyślny

    Ściągnij najnowszą wersję Joomla! 1.5 (1.5.26)
    W MySQL już nie ma TYPE, zamiast tego jeste ENGINE i taki plik instalacyjny bazy danych jest w najnowszym Joomla!

  6. #5
    Wiarus
    Dołączył
    17-07-2009
    Wpisy
    1 370
    Punkty
    209

    Domyślny

    A jaką wersję Joomla! instalujesz?

    "TYPE=MyISAM CHARACTER SET `utf8`" było kiedyś używane, ale dawno temu - zostało zastąpione przez "ENGINE=MyISAM CHARACTER SET `utf8`" właśnie z powodu niekompatybilności z aktualnymi wersjami mySQL. W każdym razie w 1.5.26 jest to drugie.

    BTW Skoro dopiero zaczynasz - to dlaczego linia 1.5, a nie aktualna 2.5?

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    20-08-2012
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    To jest konkretnie 1.5.17 - rozumiem, że stronę w tej wersji trzeba najpierw uaktualnić do 1.5.26, a potem można ją przenieść na lokalny serwer i to powinno ruszyć ? Dwa pytania w takim razie:

    1. czy nie da się jakoś przełączyć nowego MySQL na współpracę z tą wersją 1.5.17 ?
    2. gdzie jest opisana prosta aktualizacja J 1.5.17 do 1.5.26 ?

  8. #7
    Wiarus
    Dołączył
    17-07-2009
    Wpisy
    1 370
    Punkty
    209

    Domyślny

    A, rozumiem, że to nie nowa instalacja j!, tylko kopii istniejącej strony przy użyciu Akeeba Backup.

    W takim razie spróbuj rozpakować paczkę z Akeeby, w katalogu installation/sql znajdziesz plik joomla.sql, a jesli strona spora - to będzie ich więcej z nazwami joomla.sXX. Wczytaj kazdy z tych plików do edytora tekstu (np. notepad++) i zamień wszystkie frazy "TYPE=MyISAM CHARACTER" na ""ENGINE=MyISAM CHARACTER".

    Całość ponownie spakuj do zip-a - i instaluj.

    Co do aktualizacji: łatki 1.5.17 --> 1.5.26 nie ma. Skopiuj plik configuration.php z katalogu głównego (ten, który będziesz miał po zainstalowaniu kopii u siebie), nadpisz wszystkie pliki i katalogi z pełnej paczki J! 1.5.26, usuń katalog installation i przywróć configuration.php. Powinno działać.

  9. #8
    Debiutant
    Dołączył
    20-08-2012
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    Możesz mi jeszcze powiedzieć, jaka wersja Akeeba Backup będzie współpracowała poprawnie z J 1.5.17 (ew. może jakiś sprawdzony link) ? Ściągnąłem komponent v. 3.6.3 i to chyba jest wersja dla J 2.5 - a nie chcę przez nieuwagę instalować czegoś już przestarzałego. Jak rozumiem JoomlaPack jako stary odpada ?

  10. #9
    Wiarus
    Dołączył
    17-07-2009
    Wpisy
    1 370
    Punkty
    209

    Domyślny

    Tak, najnowsze wersje są już tylko dla j! 2.5.x. JP chodził tylko na 1.0

    Mam zapisane, że pod 1.5 działa akeeba w wersji 3.3.4. Znajdziesz go tu

  11. #10
    Debiutant
    Dołączył
    20-08-2012
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dzięki za komponent, z J 1.5.26 problem zniknął.

Podobne tematy

  1. Jomsocial nie instaluje się na serwerze lokalnym.
    przez klik na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post/autor: 05-05-2012, 13:22
  2. Gallery plugin - nie instaluje się
    przez Pita na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 20-10-2010, 11:37
  3. JArtForms utf nie instaluje się
    przez murvs na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 27-07-2009, 19:04
  4. ebygallery nie instaluje się prawidłowo
    przez rubeus na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 18-03-2007, 22:23
  5. Artbanners nie instaluje się poprawnie
    przez BICKI na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 25-08-2006, 10:36

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •