Zmiana strony wizualnej w Gantry Framework - Strona 2
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Wyniki 11 do 16 z 16

Temat: Zmiana strony wizualnej w Gantry Framework

  1. #11
    Debiutant
    Dołączył
    20-04-2012
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    Firebug zawsze zaprowadzi do skompilowanych css musisz podążać tylko za nazwami klas.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Vldeck Zobacz wiadomość
    Można w katalogu /templates/NazwaSzablonu/css/ utworzyć plk o nazwie: NazwaSzablonu-custom.css. Css zostanie nadpisany, ale nie jest to dobre rozwiązanie. Któregoś dnia po aktualizacji Gantry mozesz tego gorzko żałować.
    Naprawdę lepiej stosować pliki less. Less to nic innego jak trochę lepsze css tyle tylko że można w nich stosować zmienne czy funkcje. Jeżeli nie chce Ci się poznać natury less to niczym się nie przejmuj wystarczy że w plikach less będziesz stosował zwykły css.
    Utwórz w katalogu: \templates\NazwaSzablonu\less
    plik o nazwie: style-custom.less i w nim nadpisuj css.
    Raczej nie będzie problemu z tym pierwszym sposobem. Jest on zalecany przez zespół Rockettheme - producenta Gantry. Moderatorzy na forum RT cały czas o tym piszą. Też tak robię i bez problemu aktualizuję Gantry i szablony RT do wyższych wersji. A poprawki do Gantry pojawiają się prawie zawsze z nowym szablonem więc praktycznie co miesiąc.
    Ostatnio czytałem wywiad z Andym w którym mówi o nowej wersji Gantry - nie kompatybilnej z poprzednimi wydaniami ale za to szybszej

  4. #13
    Bywalec
    Dołączył
    08-04-2011
    Wpisy
    171
    Punkty
    10

    Domyślny

    Nie wiem co robie źle ale utorzyłem plik w katalogu: \templates\gantry\less plik style-custom.less i wprowadzając zmiany z okna firebug widzę zmianę rozmiaru np loga koloru tła itp ale po przesłaniu na serwer i ponowne odświeżenie strony zmiany nie następują tak jak by nie nadpisywał mi ten plik szablonu? czy poza utworzenie tego pliku w katalogu less nie trzeba zmienić ustawień np w panelu administracyjnym joomla ?

  5. #14
    Debiutant
    Dołączył
    20-04-2012
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    Po zmianie pliku less wyczyść pamięć przeglądarki. W opcjach gantry - advanced, masz też opcję "Clear Cache" może to pomoże.

  6. #15
    Przeglądacz
    Dołączył
    27-08-2014
    Wpisy
    42
    Punkty
    2

    Domyślny

    Gantry - zmiana tła pod artykułami

    Ma ktoś pomysła ?

    Stosowałem zmianę w css ale to nie jest dobry wybór po aktualizacji strona traci zmiany więc muszę to zrobić w less a może ktoś zna komponent który pozwoli na zmianę tlą pod artykułami
    Projektowanie stron internetowych E-daron.

  7. #16

    Domyślny

    Niektóre zmiany - kolorystyczne tła możesz zrobić z poziomu szablonu
    Zmianę obrazka tła z poziomu szablonu dla dowolnej sekcji możesz zrobić w szablonach od inspiretheme.com
    Można to i wiele innych rzeczy zrobić za pomocą pliku custom.scss - przyjmuję że chodzi o Gantry5

    templates/nazwa_szablonu/custom/scss/custom.scss

    Takie zmniany będą trwałe i nie znikną po aktualizacji szablonu
    Te wykonywane z poziomu szablonu też nie znikną po aktualizacji

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. gantry - jak wstawić obrazek jako tło strony
    przez kedarby na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post/autor: 11-02-2013, 10:54
  2. Gantry framework nie zapisuje ustawień
    przez Thorn na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 37
    Ostatni post/autor: 23-09-2012, 12:43
  3. Instalacja Gantry Framework dla Joomla! 2.5
    przez Keparhc na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 03-08-2012, 23:41
  4. gantry
    przez cygan89 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 05-02-2012, 23:38
  5. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 21-07-2010, 15:24

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •