Zmiana strony wizualnej w Gantry Framework
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 16

Temat: Zmiana strony wizualnej w Gantry Framework

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    16-10-2012
    Wpisy
    2
    Punkty
    2

    Domyślny Zmiana strony wizualnej w Gantry Framework

    Witam serdecznie.
    Chciałbym w niewielkim stopniu zmodyfikować witrynę, która bazuje na Gantry. Chodzi mianowicie o zmienienie koloru buttonów pozycji menu z szarego (opcja light) na bordowy. Jednak nie mam zbytniego pojęcia, który plik odpowiada w frameworku za kolory menu.
    Dlatego prosiłbym Państwa o pomoc, gdyż przeszukując poszczególne pliki z css'ami, nie mogę natrafić na ten właściwy (znikoma wiedza). Próbowałem również zmieniać kolory przez Firebug'a, lecz cokolwiek przekształcę, na powrót wraca do swego pierwotnego stanu.

    Podsumowując: co, gdzie i jak? Ponieważ sam nie dam rady... niestety

    Dziękuję za wszelką pomoc.

    Karol

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus
    Dołączył
    17-07-2009
    Wpisy
    1 375
    Punkty
    210

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez LocDog21 Zobacz wiadomość
    Próbowałem również zmieniać kolory przez Firebug'a, lecz cokolwiek przekształcę, na powrót wraca do swego pierwotnego stanu.
    "Przez Firebuga" możesz jedynie testować jak będzie wyglądać strona np. z innym kolorem czcionki czy tła. Zmiany, których dokonasz w okienku FB są widoczne tylko na Twoim ekranie i znikają po odświeżeniu strony.

    Aby się zachowały musisz odpowiednio zmodyfikować arkusz css strony i przesłać go na serwer. Firebug podpowiada Ci w którym pliku (ścieżka i nazwa) i w którym jego fragmencie (nazwa klasy, numer linii) należy zmiany wprowadzić.

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    16-10-2012
    Wpisy
    2
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dzięki Karol99! Rzeczywiście Firebug jest pewnego rodzaju drogowskazem, dobrze wiedzieć (po fakcie).
    Poza tym, jeżeli ktokolwiek będzie ingerował w szatę Gantry Framework, np. by zmienić kolor aktywnego przycisku w menu, należy dokonać zmiany w pliku master-41fd3375bde2e7942037d9ae6407d8d9.css
    Jest to pozycja w kodzie o nazwie: menutop li.active.root .item > span,.splitmenu .menutop li.active .item span
    Przypisujemy mu odpowiedni background-color i button menu uzyskuje odpowiedni kolor.

    Musiałem sam przekształcać i zapisywać setki kombinacji, ale w końcu zyskałem cenną wiedzę.....

  5. #4
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 426
    Punkty
    550

    Domyślny

    Witam,

    Należy wyłączyć kompresję css w szablonie, a wtedy Firebug pokaże konkretny plik do edycji

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    20-04-2012
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    Niestety to co odkryłeś wygląda trochę inaczej.
    Gantry stosuje pliki .less znajdujące się w folderze \templates\gantry\lessi to w nich wszystko zmieniasz. Pliki .lessza pomocą lessphp są kompilowane a ich efektem są pliki .css umieszczane w \templates\gantry\css-compiled o nazwie która zawiera nazwę szablonu + sumę MD5 i u każdego użytkownika może być inna. Firebug będzie kierował do skompilowanych plików.
    Więcej http://www.gantry-framework.org/docu...anced/less-css

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    07-02-2011
    Wpisy
    5
    Punkty
    11

    Domyślny

    1) Najlepiej swtórz własny plik css /templates/gantry/css/gantry-custom.css - Będziesz mógł tam dodawać zmiany, nie grzebiąc w plikach frameworka.

    2) Odpuść sobie less i zostan przy klasycznym css.

    3) Firebug i do przodu ;)

  8. #7
    Bywalec
    Dołączył
    09-02-2010
    Wpisy
    108
    Punkty
    19

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez tadeusz1986 Zobacz wiadomość
    1) Najlepiej swtórz własny plik css /templates/gantry/css/gantry-custom.css - Będziesz mógł tam dodawać zmiany, nie grzebiąc w plikach frameworka.

    2) Odpuść sobie less i zostan przy klasycznym css.

    3) Firebug i do przodu ;)
    Wiesz co ty piszesz do niego - no pytam :-))))

    Tak na serio jako że Gantry to jeden z moich ulubionych frameworków to tak:
    1. gantry-custom.css daje możliwość tylko i wyłącznie niewielkich modyfikacji, nie wyobrażam sobie budowy szablonu komercyjnego na samym custom
    2. Poza tym less w gantry nie jest taki trudny - wystarczy przejrzeć zawartosć folderu less i popatrzeć co on tam ma zapisane, są pliki gdzie masz zapisane jak powinien wyglądać kolor czcionki, tło i tp
    3. Firebug jest dalej pomocny nawet przy less - tylko trzeba patrzeć nie na numer linii a na klasy i tp

    Niestety coraz więcej ramek będzie szło w kierunku less, patrz Yougirds juz działa na less, nie piszę że css jest zły, ale trzeba nauczyć sie korzystać z less jak chesz efektywnie pracować np gantry

    poza tym jest już sposób wyłączenia less i zrzucenia wszystkiego do css w gantry, trochę z tym roboty ale mamy cały szablon w plikach css
    A kiedy nadejdzie czas ze zaszyje sie w lesie i wszystko załatwie on-line? I do zkorkowanego, zatrutego spalinami miasta przybede po........

  9. #8
    Bywalec
    Dołączył
    08-04-2011
    Wpisy
    180
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam, sory że odkopuje stary temat, kacper1972 napisałeś że jest sposób wyłączenia less i zrzucenia wszystkiego do css w gantry! czy mógł byś zdradzić jak to zrobić ? z góry wielkie dzięki

  10. #9
    Debiutant
    Dołączył
    20-04-2012
    Wpisy
    8
    Punkty
    2

    Domyślny

    Można w katalogu /templates/NazwaSzablonu/css/ utworzyć plk o nazwie: NazwaSzablonu-custom.css. Css zostanie nadpisany, ale nie jest to dobre rozwiązanie. Któregoś dnia po aktualizacji Gantry mozesz tego gorzko żałować.
    Naprawdę lepiej stosować pliki less. Less to nic innego jak trochę lepsze css tyle tylko że można w nich stosować zmienne czy funkcje. Jeżeli nie chce Ci się poznać natury less to niczym się nie przejmuj wystarczy że w plikach less będziesz stosował zwykły css.
    Utwórz w katalogu: \templates\NazwaSzablonu\less
    plik o nazwie: style-custom.less i w nim nadpisuj css.

  11. #10
    Bywalec
    Dołączył
    08-04-2011
    Wpisy
    180
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dzięki Vldeck, chodziło mi właśnie o to aby przyśpieszyć pracę, bo jak wiadomo Firebug pokazuje nam numerek wiersza ale do plików css a gentry ma ten less. Strukture less znam średnio i wiem że ułatwia pracę ale nie chce grzebać w kodzie zwłaszcza jak trzeba szukać w pliku less odpowiednich klas,div itp bo firebug nie pokaże nam w którym wierszu się to znajduje, schodzi przy tym czasu albo ja jestem niecierpliwy
    Dziś sprubóje podziałać i utorzę własny plik less jak napisałeś z góry dzieki za zainteresowanie się tematem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. gantry - jak wstawić obrazek jako tło strony
    przez kedarby na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post/autor: 11-02-2013, 10:54
  2. Gantry framework nie zapisuje ustawień
    przez Thorn na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 37
    Ostatni post/autor: 23-09-2012, 12:43
  3. Instalacja Gantry Framework dla Joomla! 2.5
    przez Keparhc na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post/autor: 03-08-2012, 23:41
  4. gantry
    przez cygan89 na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 05-02-2012, 23:38
  5. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 21-07-2010, 15:24

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •