"Wygląd i opis" strony w googlach
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 14

Temat: "Wygląd i opis" strony w googlach

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    22-11-2012
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny "Wygląd i opis" strony w googlach

    Witam

    Z góry zaznaczam, że w tych tematach jestem zielony, ale postarałem się co nieco poszperać i dowiedzieć i bardzo Was proszę o poradę.

    Otóż wraz z kilkoma osobami prowadze stronkę skipol.pl. Pozycja w googlach przy haśle "biegi narciarskie" nie jest zła. Problemem jest wygląd. Strona wygląda beznadziejnie. Szczegóły tutaj: http://i48.tinypic.com/ux0t1.jpg (nie mogłem tego pliku wrzucić jako załącznik, żeby cokolwiek było widać). Myślę, że rozumiecie o co mi chodzi. Co mogę jeszcze zrobić w takiej sytuacji? Dostałem informację "dodać stronę do przeszacowania w webmasters tools google". Dotarłem gdzie i jak to zrobić, ale czytałem, że tyczy się to głównie jakiś kar czy dziwnych obniżej pozycji, a nie tak błahej sprawy jak moja...

    Dodam, że wygrałem też ta aukcję: http://allegro.pl/show_item.php?item=2716871607 Czy na podstawie jakiegoś punktu tej aukcji mogę ich w tym temacie przycisnąć czy muszę radzić sobie sam? Są raczej oporni i skoro mają tylko pozycjonować to nic więcej ich nie obchodzi.

    Z góry dziękuje za jakąś pomoc w moim zapewne błahym problemie.

    Pozdrawiam.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec Dziudek awatar
    Dołączył
    17-10-2012
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    342
    Punkty
    60

    Domyślny

    Witam,

    Odnośnie rezultatów generowanych w Google, to z tego co wiem od dłuższego czasu metatagi są najczęściej ignorowane, bo często nie mają korelacji z treścią strony - najważniejsza jest zawartość znacznika <title> oraz treść strony - warto sobie wyłączyć CSS i zobaczyć co jest widoczne na stronie w pierwszej kolejności - te teksty są brane do opisu wyniku wyszukiwania.

    Co do pozycjonowania - cóż, takich usług nie kupuje się na Allegro z prostego powodu - jeżeli komuś zależy na porządnym pozycjonowaniu to trzeba się zgłosić do porządnej agencji albo samemu budować swoje zaplecze pozycjonerskie. Tego typu usługi z Allegro mogą wiązać się z korzystaniem np. z SWL-i, które są ostatnio ostro tępione przez Google, a strony, które z nich korzystają - banowane.

    Warto też pamiętać, że po zmianie kodu strony może upłynąc sporo czasu zanim Google zaktualizuje wyniki wyszukiwania.

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    22-11-2012
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dziękuje bardzo za odpowiedź.

    Najpierw odniose się do kupowania na allegro. Na pewno jesteś doświadczony w tym temacie, ale jako "młody i najwiny" kiedyś na własnej skórze przekonałem się, że na hasło kombinacja norweska wypozycjonowałem amatorską stronę (kombinacjanorweska.dbv.pl) na drugie miejsce w googlach (przy 300 tysiącach wyników). Kosztowało mnie to 15 zł.

    Co do zmiany kodu, to na starej stronce zmieniło się po trzech dniach (teraz czekam już chyba drugi tydzień). Czy może to trwać aż tak długo?

    Przepraszam za trywialne pytanie:
    - jak zmienić zawartość znacznika <title> i gdzie tego szukać?
    - gdzie wyłączyc CSS i sprawdzić co wyświetla?

    Dziękuje za cierpliwość. Jeśli to bardziej skomplikowane, to wyślę to informatykowi, który jest swoje lata ma i jest trochę ciężki w spółpracowaniu, a o pozycjonowaniu raczej wie niewiele.

    http://www.youtube.com/watch?v=800kLmAmTK4

    Znalazłem coś takiego, ale jakoś mój panel w Joomli 1.5 w konfiguracji globalnej wygląda trochę inaczej. W końcu jednak przebrnąłem tak jak tu pokazali przez Menu - Main menu - Home - opcje wyglądu strony i zmieniłem tytuł strony dla przeglądarki. Czy mogę też coś wpisac w nagłówek strony i klasę CSS albo coś w działach "opcje pozycji menu" i "opcje metadanych"?
    Ostanio edytowane przez RakuNH : 22-11-2012 16:00

  5. #4
    Bywalec Dziudek awatar
    Dołączył
    17-10-2012
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    342
    Punkty
    60

    Domyślny

    Najpierw odniose się do kupowania na allegro. Na pewno jesteś doświadczony w tym temacie, ale jako "młody i najwiny" kiedyś na własnej skórze przekonałem się, że na hasło kombinacja norweska wypozycjonowałem amatorską stronę (kombinacjanorweska.dbv.pl) na drugie miejsce w googlach (przy 300 tysiącach wyników). Kosztowało mnie to 15 zł.
    Oczywiście są takie oferty, ale warto zwrócić uwagę na jedną rzecz - efekty pozycjonowania a sposób pozycjonowania to dwie różne kwestie - powiedzmy sobie szczerze: z reguły te super korzystne oferty nie korzystają z eleganckiego SEO tylko raczej sposobów, które może i gwarantują pożądany efekt, ale ich stosowanie niesie ze sobą ryzyko zbanowania przez Google i to jest to przed czym chciałem uprzedzić - tyle ;)

    2 tygodnie to rzeczywiście bardzo długo - nie wiem czy aż tyle teraz to w ogóle trwa, podejrzewam, że nie.

    Znacznik <title> jest generowany przez Joomla! - rozwiązania są dwa:

    - stworzyć kod, który będzie samodzielnie odpowiedni generował znacznik title,
    - użyć plugina, który za taką funkcjonalność odpowiada - na pewno istnieją takowe na JED

    Co do wyłączania CSS - jest taki dodatek: https://addons.mozilla.org/pl/firefo...web-developer/

    Jak widać nawet na screenshocie na wspomnianej stronie - ma on opcję "disable styles" - warto też poza CSS wyłączyć też JavaScript.

    Ewentualnie można skorzystać z narzędzi typu "Jak boty widzą moją stronę?" - http://www.smart-it-consulting.com/i...ofer/index.htm

    - - - Updated - - -

    Oczywiście co do Title - wspomniane przeze mnie sposoby są przydatne wtedy kiedy nie pomogą zmiany w opcjach Joomla! ;)

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    22-11-2012
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Dzięki za ostrzeżenie - mam nadzieje, że strona wyjdzie z tego żywa;)

    Co do tych wszystkich działań. Zmieniłem co się dało w "Menu - Main menu - Home - opcje wyglądu strony" i w "Konfiguracji globalne" i jeśli to nic nie pomoże to wyślę informatykowi Twoje rady, bo sam sobie chyba nie poradzę.

    A możesz się odnieść do tego "przeszacowania w webmasters tools google": http://support.google.com/webmasters...l&answer=35843 - ma to jakiś sens w obecnej sytuacji i może jakoś pomóc?

  7. #6
    Bywalec Dziudek awatar
    Dołączył
    17-10-2012
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    342
    Punkty
    60

    Domyślny

    Ale to przeszacowanie jest używane z tego co widzę w wypadku braku strony w wynikach wyszukiwania lub w wypadku znaczącego obniżenia pozycji witryny, natomiast opisywany problem odnosi się do zawartości witryny.

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    22-11-2012
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Tak tez to interpretowałem. Dzięki więc za pomoc. To co "prosty chłop" mógł zmienić to pozmieniałem, a jak dalej nie będzie żadnych efektów to będę myślał dalej.

  9. #8
    Debiutant
    Dołączył
    06-06-2011
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam
    Podpinam się pod ten temat mam pewien problem.
    Stronka na Jomla 1.5.26 adres strony http://www.ssww.pdg.pl/ po w pisaniu w google do wyszukania adresu stowarzyszenie szkoła weglowicach adres jest w pierwszej 3
    https://www.google.pl/search?q=stowa...ient=firefox-a

    Niestety po kliknięciu adresu w google przekierowuje na jakieś bzdetne strony.

    Co może być problemem i jak to rozwiązać?

  10. #9
    Debiutant
    Dołączył
    23-09-2014
    Wpisy
    3
    Punkty
    2

    Domyślny

    dziwna sytuacja, to najwyraźniej jakiś błąd ze strony google

  11. #10
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 287
    Punkty
    1132

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez momomi Zobacz wiadomość
    dziwna sytuacja, to najwyraźniej jakiś błąd ze strony google
    Nie sądzę. Teraz nie widać, gdzie kieruje, bo wyłączyłeś witrynę, która - najprawdopodobniej - została zhakowana.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. problem a "wycinaniem" z kodu: <form action="wyslij_mail.php" method="post">
    przez mitas na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 30-08-2011, 13:54
  2. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 26-10-2010, 19:06
  3. DOCman - nie zapisuje "Opis" ze strony frontowej
    przez mbzdak na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 19-09-2008, 13:51
  4. JEvents - brak pola "opis"
    przez Bartosz31 na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 07-05-2008, 20:32
  5. Błąd i opis naprawy "Notice: Undefined offset: -1"
    przez renczus na forum Własne rozwiązania
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 06-02-2007, 17:06

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •