joomla 2.5 | komunikat wyświetlany dla uzytkowników bez dostępu do kategorii
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: joomla 2.5 | komunikat wyświetlany dla uzytkowników bez dostępu do kategorii

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    17-01-2008
    Wpisy
    27
    Punkty
    10

    Domyślny joomla 2.5 | komunikat wyświetlany dla uzytkowników bez dostępu do kategorii

    Witam,

    Mam kategorię artykułów dostępną tylko dla grupy użytkowników. W menu strony znajduje się odnosnik do listy artykułów w tej kategorii. Jeżeli użytkownik, nie mający dostępu do tej kategorii wybierze tę pozycję menu to wyświetla mu się komunikat "404 - strony nie znaleziono". Chciałabym, żeby zamiast tego pojawiał się artykuł z napisanym przeze mnie komunikatem.

    Czy jest na to jakiś sposób?
    M.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec Dziudek awatar
    Dołączył
    17-10-2012
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    342
    Punkty
    60

    Domyślny

    Trochę dziwne, że pojawia się błąd numer 404, bo powinien się pojawić błąd 403 - wtedy można by nadpisać w szablonie plik error.php i poprzez warunek dla wartości w polu:

    Kod:
    $this->error->getCode()
    wyświetlać stosowną treść

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    17-01-2008
    Wpisy
    27
    Punkty
    10

    Domyślny

    To może jakoś inaczej to rozwiązać?
    Chodzi o to, aby w menu była widoczna dla wszystkich pozycja "PozycjaN". I jeżeli wybierze ją użytkownik zalogowany z prawem dostępu, to będzie mógł sobie oglądać znajdujące się tam artykuły. A jeżeli "PozycjęN" wybierze użytkownik nieuprawniony, to powinien mu się wyświetlić komunikat typu "aby oglądać te treści musisz być zalogowanym czlonkiem grupy".

  5. #4
    Bywalec Dziudek awatar
    Dołączył
    17-10-2012
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    342
    Punkty
    60

    Domyślny

    Nie no rozumiem doskonale o co chodzi, tylko dziwi mnie, że teraz Joomla! zwraca błąd 404 - mi zawsze zwracała 403. I prawdę mówiąc w tym wypadku ciężko będzie inaczej to zrobić, bo podstawą tego typu przekierowań/rozwiązań jest właśnie kod błedu - a w tym wypadku będzie on mylony z kodem błędu braku strony.

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    17-01-2008
    Wpisy
    27
    Punkty
    10

    Domyślny

    Błąd wygląda tak: Załącznik 6225

    Tak się zastanawiam, że można by było próbować dwóch wersji menu, ale wtedy jedno manu powinno być widoczne dla wszystkich w wyjątkiem danej grupy użytkowników, a drugie menu widoczne tylko dla tej grupy. Tylko, że chyba nie da się zrobić menu z dostępem public z wyłączeniem jednej grupy?

  7. #6
    Bywalec Dziudek awatar
    Dołączył
    17-10-2012
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    342
    Punkty
    60

    Domyślny

    Załącznik nie działa, natomiast co do menu - aby zrobić dwa różne menu trzeba by przed blokiem generującym menu dodać sprawdzanie czy user jest zalogowany (+ ewentualnie czy należy do konkretnej grupy) i wtedy wczytywać dane menu (np. poprzez utworzenie dwóch różnych pozycji dla menu i wczytywanie ich zależnie od użytkownika).

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    17-01-2008
    Wpisy
    27
    Punkty
    10

    Domyślny

    Joomla robi takie sprawdzenie - przed wygenerowaniem kodu strony sprawdza status użytkownika. Ale nie ma w niej opcji, żeby wykluczyć daną grupę użytkowników. Jest opcja nadania dostępu grupie a nie ma opcji zakazu dostępu.
    Mi się ten załącznik otwiera, ale spróbuję go tu zamieścić inaczej
    Załącznik 6226

  9. #8
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    Wiesz co - o ile kojarzę to można zrobić taki myk że kategorię robisz na menu ukrytym z określonym dostępem, a w menu umieszczasz alias do tego elementu - jakoś tak kiedyś kombinowałem i w efekcie - dawało albo dostęp tylko dla zarejestrowanych, albo hasło - nie masz prawa dostępu do zasobu (o ile dotyczyło grupy).
    Pzdr

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    17-01-2008
    Wpisy
    27
    Punkty
    10

    Domyślny

    O, tak jest prawie dobrze, jedyny problem z tą wersją to zmieniona ścieżka nawigacyjna, ale to jakoś spoukładam, żeby było w miarę sensownie.

Podobne tematy

  1. Błąd! Odmowa dostępu - komunikat na wszystkich stronach
    przez vereb na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 21-12-2011, 09:37
  2. Poziom dostępu do wyświetlanej treści w Joomla 1.6
    przez tomaszek63 na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post/autor: 22-02-2011, 23:42
  3. modul wyświetlany do danej kategorii - dla pomysowych
    przez Depson na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 10-12-2008, 20:56
  4. Ustawienia dostępu(komunikat) na stronie.
    przez .:romano:. na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 23-09-2008, 22:44
  5. Wyświetlanie zewnętrznej strony bez dostępu do internetu
    przez danpre na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 31-07-2007, 09:53

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •