Virtuemart i atrybuty produktów cyfrowych
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Virtuemart i atrybuty produktów cyfrowych

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-08-2008
    Wpisy
    18
    Punkty
    10

    Domyślny Virtuemart i atrybuty produktów cyfrowych

    Witam,
    chcę przypisać różne atrybuty dla produktu cyfrowego - da się powiązać atrybut z plikiem?
    Czyli klient wybiera np. ebook "A" i atrybut A1, albo A2, albo A3. Po wybraniu atrybutu pobiera odpowiedni plik (np. A2).
    Da się to tak zrobić albo w jakiś podobny sposób? Czy jednak muszą być oddzielne produkty A1,A2,A3?
    (joomla! 1.5.22, virtuemart 1.1.3)
    Dzięki za odpowiedź!

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec ugly kid joe awatar
    Dołączył
    09-11-2012
    Skąd
    C:\WINDOWS\Wirusy i Trojany
    Wpisy
    342
    Punkty
    18

    Domyślny

    żeby po wybraniu atrybutu zmieniło na właściwy plik do pobrania ? nie i obawiam się, że żaden powszechny komponent nie oferuje tego.

    - - - Updated - - -

    prawdę mówiąc nie wiem czy jakiś ogólnie dostępny skrypt sklepu do instalowania z palca, oferuje takie funkcje.
    moje nowe alter ego

  4. #3
    Senior PeFik awatar
    Dołączył
    18-02-2007
    Skąd
    Miasto Stu Mostów
    Wpisy
    5 465
    Punkty
    241

    Domyślny

    joomla! 1.5.22
    Nic tylko pogratulować : lenistwa i/albo lekceważąceggo stosunku do bezpieczeństwa własnego biznesu
    Współautor bloga o systemie Joomla! -> blog.elimu.pl < oraz kilku książek i artykułów o tym CMS.

  5. #4
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 287
    Punkty
    1132

    Domyślny

    @PeFik, daj spokój. Chodzi wszak o to, żeby @JakoTako się kręciło
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  6. #5
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    W przypadku VirtueMart 2.14 (akurat na tej wersji to widziałem) można to wykonać na zasadzie produktów potomnych od produktu podstawowego.
    Ustawiasz produkt podstawowy
    Ustawiasz w zakładce dostosowanie "wariant" (który należy najpierw zdefiniować w polach dodatkowych), przy konfiguracji - ustawiasz nadrzędny jako produkt (nadrzędny jako opcja pozostaje nie odhaczony). Przy takiej konfiguracji otrzymujesz:
    Produkt: (tyle że tego nie możesz kupić)(jeżeli w konfiguracji ustawisz nadrzędny jako opcja - wówczas też jest możliwy do kupienia)
    : wariant a (to można kupić)
    : wariant b (to można kupić)
    O ile dobrze cię zrozumiałem chodziło Ci o takie rozwiązanie. Co do twojej wersji VM nie pamiętam jak wyglądały te możliwości.
    Pzdr
    P.S. Produkty potomne nie są publikowane w przeglądzie kategorii na liście produktów wchodzących w jej skład pomimo faktu iż są do niej przypisane.

  7. #6
    Bywalec ugly kid joe awatar
    Dołączył
    09-11-2012
    Skąd
    C:\WINDOWS\Wirusy i Trojany
    Wpisy
    342
    Punkty
    18

    Domyślny

    chodzi o to, żeby wraz ze zmianą atrybutu, przeładowywał mu się ( w locie ) plik zgodny z atrybutem.

    nie sądzę, żeby nowy vm to miał, bo to wymaga uzycia technologii, której vm nie posiada. tzn posiada, ale w funkcji "umieść w koszyku".
    moje nowe alter ego

  8. #7
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    Dokładnie tak,
    on nie przeładowuje, tylko ładuje wybrany do koszyka (jest wymuszenie w odpowiedniej konfiguracji - najpierw musisz wybrać wariant /jeżeli produkt główny jest skonfigurowany jako opcja - jest wariantem domyślnym),
    Być może to rozwiązanie spełni oczekiwania @JakoTako
    Przy okazji potomne można tworzy się jako kopie oryginału poprzez opcje z wewnątrz konfiguracji produktu "dodaj potomne" - po czym zmieniamy w potomnym nazwę i plik produktu.
    Pzdr

  9. #8
    Bywalec ugly kid joe awatar
    Dołączył
    09-11-2012
    Skąd
    C:\WINDOWS\Wirusy i Trojany
    Wpisy
    342
    Punkty
    18

    Domyślny

    ok, skoro tak. może spełni.
    moje nowe alter ego

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    16-08-2008
    Wpisy
    18
    Punkty
    10

    Domyślny

    Ciach - zbędny komentarz - Gall Anonim

    Co do odpowiedzi na twoje pytanie - dam ją jak będę miał parę minut luzu - bo wpadłem tutaj na "sekundę" w kwestiach porządkowych.
    Pzdr


    - - - Updated - - -

    Cytat Wysłane przez Gall Anonim Zobacz wiadomość
    W przypadku VirtueMart 2.14 (akurat na tej wersji to widziałem) można to wykonać na zasadzie produktów potomnych od produktu podstawowego.
    Ustawiasz produkt podstawowy
    Ustawiasz w zakładce dostosowanie "wariant" (który należy najpierw zdefiniować w polach dodatkowych), przy konfiguracji - ustawiasz nadrzędny jako produkt (nadrzędny jako opcja pozostaje nie odhaczony). Przy takiej konfiguracji otrzymujesz:
    Produkt: (tyle że tego nie możesz kupić)(jeżeli w konfiguracji ustawisz nadrzędny jako opcja - wówczas też jest możliwy do kupienia)
    : wariant a (to można kupić)
    : wariant b (to można kupić)
    O ile dobrze cię zrozumiałem chodziło Ci o takie rozwiązanie. Co do twojej wersji VM nie pamiętam jak wyglądały te możliwości.
    Pzdr
    P.S. Produkty potomne nie są publikowane w przeglądzie kategorii na liście produktów wchodzących w jej skład pomimo faktu iż są do niej przypisane.
    Dzięki! O to właśnie mi chodzi. W vm2.0.18 (na j!258) utworzyłem produkt podstawowy i potomne, tylko mam jeden podstawowy problem:
    kiedy dodaję produkt do pobrania (przez menedżer mediów) on mi się zapisuje i mogę go znaleźć jako produkt do sprzedaży... tylko nie jest powiązany z produktem (media=0)
    Gdzieś o czymś zapomniałem?

Podobne tematy

  1. Virtuemart, atrybuty produktów- zależności pomiędzy wartościami
    przez vereb na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 14-01-2013, 23:43
  2. zdjecia produktów w virtuemart
    przez thordur na forum VirtueMart
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 06-03-2009, 20:43
  3. Atrybuty produktów
    przez artegraf na forum VirtueMart
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 12-04-2008, 16:51
  4. VirtueMart + atrybuty zdalnych plików
    przez Timoti na forum VirtueMart
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 11-12-2007, 01:38
  5. ilość dostępnych produktów a atrybuty
    przez tezet na forum VirtueMart
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 16-06-2007, 22:35

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •