"call to a member function getcfg..." po przeniesieniu strony na inny serwer
Wyniki 1 do 9 z 9

Temat: "call to a member function getcfg..." po przeniesieniu strony na inny serwer

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    22-12-2011
    Skąd
    Wyrzysk
    Wpisy
    12
    Punkty
    10

    Domyślny "call to a member function getcfg..." po przeniesieniu strony na inny serwer

    Przeniosłem stronkę z serwera cba.pl na ovh.pl
    Niestety pojawił się błąd:

    Fatal error: call to a member function getcfg() on a non-object in/homez.666/venuswyr/www/templates/siteground-j16-11/index.php on line 1

    Po rozmowach z działem pomocy w ovh dowiedziałem się, że problem tkwi w szablonie. Faktycznie po zmianie szablonu strona się pojawiła.

    Moje pytanie brzmi: Czy ktoś potrafi mi podpowiedzieć co mam zmienić w tym szablonie żeby działał?

    Sprawdziłem plik .htaccess

    SetEnv PHP_VER 5_3
    SetEnv REGISTER_GLOBALS 0

    www.venus-wyrzysk.cba.pl działa prawidłowo
    po przeniesieniu na ovh i zakupie domeny www.venus-wyrzysk.pl mam powyższy kłopot.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec Dziudek awatar
    Dołączył
    17-10-2012
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    342
    Punkty
    60

    Domyślny

    Witam,

    Sugeruję wrzucić tutaj fragment kod pliku (pierwsze linijki), który rzuca błędem - bez tego nie bardzo będzie można pomóc, poza tym, że prawdopodobnie jakiś obiekt jest niezdefiniowany.

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    22-12-2011
    Skąd
    Wyrzysk
    Wpisy
    12
    Punkty
    10

    Domyślny

    Jeśli dobrze rozumuję to chodzi o kod tego pliku: www/templates/siteground-j16-11/index.php

    <?php/** * @version $Id: index.php $ * @package Joomla.Site * @copyright Copyright (C) 2009 - 2011 SiteGround.com - All Rights Reserved. * @license GNU General Public License version 3 or later; see LICENSE.txt * This program is free software: you can redistribute it and/or modify * it under the terms of the GNU General Public License as published by * the Free Software Foundation, either version 3 of the License, or * (at your option) any later version. * This program is distributed in the hope that it will be useful, * but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of * MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the * GNU General Public License for more details. * You should have received a copy of the GNU General Public License * along with this program. If not, see <http://www.gnu.org/licenses/>. */// No direct access.defined('_JEXEC') or die;JHTML::_('behavior.framework', true);/* The following line gets the application object for things like displaying the site name */$app = JFactory::getApplication();$tplparams = $app->getTemplate(true)->params;?><!DOCTYPE html><html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="<?php echo $this->language; ?>" lang="<?php echo $this->language; ?>" dir="<?php echo $this->direction; ?>"><head> <jdoc:include type="head" /> <!-- The following line loads the template CSS file located in the template folder. --> <link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template ?>/css/template.css" type="text/css" /> <!-- The following line loads the template JavaScript file located in the template folder. It's blank by default. --> <script type="text/javascript" src="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template ?>/js/CreateHTML5Elements.js"></script> <script type="text/javascript" src="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template ?>/js/jquery-1.4.4.min.js"></script> <script type="text/javascript">jQuery.noConflict();</script> <script type="text/javascript" src="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template ?>/js/sgmenu.js"></script></head><body class="page_bg"> <header> <table cellpadding="0" cellspacing="0"> <tr><td> <h1><a href="<?php echo $this->baseurl ?>"><?php echo $app->getCfg('sitename'); ?></a></h1> </td></tr> </table> <div class="top-menu"> <div id="sgmenu"> <jdoc:include type="modules" name="menuload" /> </div> </div> <div id="search"> <jdoc:include type="modules" name="position-0" /> </div> </header> <section id="content"> <div id="topcurve">&nbsp;</div> <?php if ($this->countModules( 'position-7 and position-4' )) : ?> <div class="maincol"> <?php elseif( $this->countModules( 'position-7' ) ) : ?> <div class="maincol_w_left"> <?php elseif( $this->countModules( 'position-4' ) ) : ?> <div class="maincol_w_right"> <?php else: ?> <div class="maincol_full"> <?php endif; ?> <?php if( $this->countModules('position-7') ) : ?> <div class="leftcol"> <jdoc:include type="modules" name="position-7" style="rounded"/> </div> <?php endif; ?> <div class="cont"> <?php if ($this->getBuffer('message')) : ?> <div class="error"> <jdoc:include type="message" /> </div> <?php endif; ?> <jdoc:include type="component" /> </div> <?php if( $this->countModules('position-4') ) : ?> <div class="rightcol"> <jdoc:include type="modules" name="position-4" style="rounded"/> </div> <?php endif; ?> <div class="clr"></div> </div> </section> <footer> <p style="text-align:center;"><?php $sg = ''; include "templates.php"; ?></p> </footer></body></html>



    Wrzuciłem cały kod pliku index.php z szablonu

  5. #4
    Bywalec Dziudek awatar
    Dołączył
    17-10-2012
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    342
    Punkty
    60

    Domyślny

    Zawartość tego pliku jest zawarta w jednej linijce w index.php? Bo jeżeli tak to pierwsze co to sugeruję rozbić to na normalne linijki z tego jednolinijkowego ciagu. Prawdopodobnie wtedy komentarz wyklucza linijkę:

    Kod:
     $app = JFactory::getApplication();
    co powoduje błąd we fragmencie:

    Kod:
    <?php echo $app->getCfg('sitename'); ?>

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    22-12-2011
    Skąd
    Wyrzysk
    Wpisy
    12
    Punkty
    10

    Domyślny

    Otworzyłem plik w notepad++ i wszystko było w jednym ciągu.

    Możesz mi to łopatologicznie przekazać?

  7. #6
    Bywalec Dziudek awatar
    Dołączył
    17-10-2012
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    342
    Punkty
    60

    Domyślny

    Łopatologicznie to najprościej będzie pobrać ten plik z serwera jeszcze raz i zobaczyć czy wszystko znowu jest jednym ciągiem - jezeli tak to najprawdopodobniej wina transferu FTP.

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    22-12-2011
    Skąd
    Wyrzysk
    Wpisy
    12
    Punkty
    10

    Domyślny

    jest jednym ciągiem

    czyli jeszcze raz całą stronę ponownie transferować?

    Poprzednio przez FileZillę ściągnąłem stronę na komputer, a potem przesłałem te pliki na nowy serwer.
    Mam na starej stronie zrobione kopie Akeebą, ale nie wiem jak się pracuje na Kickstart dlatego ręcznie całą stronę kopiowałem.

  9. #8
    Bywalec Dziudek awatar
    Dołączył
    17-10-2012
    Skąd
    Łódź
    Wpisy
    342
    Punkty
    60

    Domyślny

    W takim razie sugeruję jeszcze raz przetransferować stronę, ewentualnie zapoznać się z obsługą Kickstarta Akeeby.

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    22-12-2011
    Skąd
    Wyrzysk
    Wpisy
    12
    Punkty
    10

    Domyślny

    Jutro poćwiczę, dzięki za odpowiedzi.

Podobne tematy

  1. problem z grafiką po przeniesieniu strony na inny serwer
    przez kurczakimp na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 15-01-2013, 20:29
  2. błąd po instalacji Fatal error: Call to a member function getActive() on a non-object
    przez biznet1 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 27-09-2010, 20:23
  3. Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 31-05-2010, 14:24
  4. Call to a member function on a non-object
    przez jurcio na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 18-09-2006, 01:05

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •