Huston - mamy problem z joomla - dodawanie uzytkownika
Wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Huston - mamy problem z joomla - dodawanie uzytkownika

  1. #1
    Bywalec
    Dołączył
    25-12-2005
    Wpisy
    126
    Punkty
    10

    Domyślny Huston - mamy problem z joomla - dodawanie uzytkownika

    Witam - mialem wczesniej jsas - testowalem sobie joomla - wszyskto ladnie skladnie i postanowilem zainstalowac to na serwerze z linuchem - wszystko wygloadalo wporzaku: stworzylem baze danych podczas instalacji, bez problemow mozna logowac sie do backendu jako admin - problem z dodaniem nowego uzytkownika - potrafi sie wszystko wylozyc zaczyna mulic serwer - zwesil mi raz kompletnie mysql'a - dopeiro po restarcie jakos to chodzi - nadal nie moge utorzyc uztkownika - pojawia sie np cos takiego:

    mosuser::store failed
    Duplicate entry '0' for key 1 SQL=INSERT INTO jos_users ( `id`,`name`,`username`,`email`,`password`,`usertyp e`,`block`,`sendEmail`,`gid`,`registerDate`,`param s` ) VALUES ( '0','o.Mieczysław','o.Mieczysław','jahu21@poczta .onet.pl','b59c67bf196a4758191e42f76670ceba','Admi nistrator','0','1','24','2006-01-29 17:51:26','editor=tinymce' )

    Aha - zinstalowalem Joomla1.0.7Pl Power Edition

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Opiekun forum
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    3 743
    Punkty
    131

    Domyślny

    jezli instalowas PE w wraz z phpbb, do dla tej integracji nie mozliwe jest dodawanie uzytkownikow z poziomu panelu administatra. Tak niestety jest zrobiona integracja. Wyczysc najpierw to co zostalo dodane do bazy danych z tablei users (znaczy tylko te rekordy ktore zostaly utowrzone po przez panel admina) i dodaj uzytkownika po przez rejestracje na stronie

  4. #3
    Bywalec
    Dołączył
    25-12-2005
    Wpisy
    126
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez stone
    jezli instalowas PE w wraz z phpbb, do dla tej integracji nie mozliwe jest dodawanie uzytkownikow z poziomu panelu administatra. Tak niestety jest zrobiona integracja. Wyczysc najpierw to co zostalo dodane do bazy danych z tablei users (znaczy tylko te rekordy ktore zostaly utowrzone po przez panel admina) i dodaj uzytkownika po przez rejestracje na stronie
    Hejka - czyli jako tako nic wielkeigo sie nie stalo - tylko mam pytanie - musze grzebac w bazie - a od tego dostaje dreszczy i obaw ze cos spartole - mam phpMyAdmin - czyli wchodze do zarzadzania baza joomla odnajduje tabele users i skasowac rekordy? A nowych userow tworzyc wylacznie korzystajac z panelu logowanie (tam jest ten link "Nie masz konta? Załóż sobie") Nie chce niczego spartolic.Acha ewentualnie nadawanie im uprawnien dziala z poziomu panelu? Pozdrawiam

  5. #4
    Opiekun forum
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    3 743
    Punkty
    131

    Domyślny

    z tabeli users usuwasz tylko tych uzytkownikow ktorych dodales, jezeli dodawales na czysta instalacje to pomin pierwsze dwa wpisy, czyli annonymus i admin
    natomiast co do uprawnien to mozna je nadawac, natomiast zmiana pozostalych ustawien konta (jak zmiana halsa, maila itp powiina odbywac sie z poziomu admina forum

  6. #5
    Bywalec
    Dołączył
    25-12-2005
    Wpisy
    126
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez stone
    jezli instalowas PE w wraz z phpbb, do dla tej integracji nie mozliwe jest dodawanie uzytkownikow z poziomu panelu administatra. Tak niestety jest zrobiona integracja. Wyczysc najpierw to co zostalo dodane do bazy danych z tablei users (znaczy tylko te rekordy ktore zostaly utowrzone po przez panel admina) i dodaj uzytkownika po przez rejestracje na stronie
    Rejestracje na strone - tzn przez dodanie usera za pomoca formularza w forum czy przy uzycia formularza z joomla (link w menu logowania uzytkownika)?

    Usuwanie userow - czyli np phpMyAdmin - wchodze do tabeli jos-users usuwam rekord z nazwa uzytkownika ktorego sie nie udalo porawnie utworzyc

    Mam problem z ksiega gosci:
    Fatal error: Call to undefined function: mail() in /home/httpd/html/parafia/components/com_akobook/akobook.php on line 248

    przypuszczam ze chodzi o to ze funkcja mail nie jest aktywna na serwerze - tylko jak to zmienic? - i czy daloby sie wylaczyc funkcje mailowania w tym przypadku - zeby bledow nie pokazywalo mimo ze funkcja dalej nie aktywna by pozostala

    A i zupelnie na marginesie - gdzie zedytowac mozna ten tekst z forum phpBB: "A _little_ text to describe your forum" ?
    Ostanio edytowane przez jahu : 02-02-2006 17:30

  7. #6
    Opiekun forum
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    3 743
    Punkty
    131

    Domyślny

    Staraj sie poruszac jeden temat w temacie bo sie potem robi bałagan

    Co do rejestracji to odbywa sie ona przez forum, a link do rejestracji jest w module do logowania ktory musisz pobrac z tej strony co komponent

    Usuwanie niepoprawych userow phpAdmin

    Z kiążka to Ci nie pomogę gdyż nie spotkałem sie z takim zachowaniem

    A ten tekst to albo w panelu admina, albo w pliku jezykowym, albo bezposrednio w szablonie (juz nie pamietam )

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •