problem z importem bazy sql
Wyniki 1 do 7 z 7

Temat: problem z importem bazy sql

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    25-04-2013
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny problem z importem bazy sql

    Witam
    jest to mój pierwszy temat na forum. Trochę już internetu przeszukałem w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu, ale nie znalazłem nic, co by mi się przydało.
    Już mówię, jak sprawa wygląda. Zainstalowałem na kompie xamp, następnie joomla w wersji 1.6. gdy wszystko skończyłem, chciałem przenieść stronę na serwer zewnętrzny. Stworzyłem bazę, zainstalowałem joomlę (w wersji 1.5.26). Na kompie zrobiłem eksport bazy, do tej pory wszystko szło gładko. Bazę chciałem zaimportować na serwer i tutaj pojawił się problem. Przy próbie importu pojawia się komunikat o błędzie:

    1146 - table XXX.YYY_assets doesnt exist.

    xxx - nazwa bazy na serwerze zewnętrznym
    yyy - przedrostek przed tabelami z xamp
    assets jest pierwszą tabelą w bazie, więc już przy pierwszej import się wywala. nie za bardzo wiem od czego zacząć próby pozbycia się tego błędu. Z sql jestem zielony.
    Początkowo myślałem, że może jest to spowodowane różnicą w wersjach, ale z drugiej strony to jakie to ma znaczenie, przy imporcie bazy. raczej żadne, prawda?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez pafiel Zobacz wiadomość
    Zainstalowałem na kompie xamp, następnie joomla w wersji 1.6.
    Cytat Wysłane przez pafiel Zobacz wiadomość
    Stworzyłem bazę, zainstalowałem joomlę (w wersji 1.5.26).
    Nie daje ci ta kolejność do myślenia? O ile naturalnie napisałeś to co faktycznie zrobiłeś.

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    25-04-2013
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Daje, niestety nie mam w tej chwili możliwości sprawdzenia tego. Ale czy ma to wpływ? wersja joomla na import bazy w phpmyadmin?
    wydawało mi się, że baza powinna się normalnie zaimportować, a błędy wyrzucałoby później przy próbie uruchomienia strony.

  5. #4
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    Masz rację.
    Natomiast swoją drogą może wykonasz transfer na zewnętrzny serwer za pomocą akeeba.
    Pzdr

  6. #5
    Debiutant
    Dołączył
    25-04-2013
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    hmm tego będę mógł spróbować, ale niestety dopiero jutro
    akeeba robi backup w jakiś inny sposób?
    czym może być spowodowane to, że w obecnej formie nie mogę tego zaimportować?

    hmm bo z tego co wyczytałem, to było puszczone polecenie, które miało umieścić w tabeli odpowiednie wartości, ale polecenie się nie udało, bo tabela nie mogła zostać stworzona.
    jest szansa na to, że gdy stworzę tabelę ręcznie o odpowiedniej nazwie to dane się do niej zaimportują?

  7. #6
    Debiutant
    Dołączył
    25-04-2013
    Wpisy
    4
    Punkty
    2

    Domyślny

    Witam
    zrobiłem backup za pomocą akeeba, poszło wszystko bez żadnych problemów. wersji joomla nie zmieniałem, na dysku jest wersja 1.6, na serwerze 1.5.26 i po skopiowaniu bazy danych wszystko działa

    dziękuję za pomoc

  8. #7
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 301
    Punkty
    1136

    Domyślny

    Cieszymy się, ze Ci się udało. Prosimy wszakże, byś sprawdził, co rzeczywiście masz, bo będziesz żyć do śmierci w przeświadczeniu, że naprawdę zrobiłeś to, co napisałeś.
    Jeśli zrobiłeś kopię za pomocą AkeebaBackup, a potem z niej odtwarzałeś witrynę, to na serwerze masz taki sam Joomla i taką sama bazę danych jak na swoim komputerze.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

Podobne tematy

  1. problem po zmianie bazy sql
    przez kerad12 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 17-03-2012, 19:43
  2. problem z instalacją bazy- problem SQL
    przez blitzer na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 07-08-2009, 21:27
  3. Problez z importem bazy danych pomocy!
    przez elvis_stig na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 02-08-2008, 10:43
  4. problem z importem bazy
    przez mayl na forum Administracja Joomla!
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 26-01-2007, 20:02
  5. Problem z importem bazy danych :/
    przez maniek na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 04-06-2006, 17:11

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •