Po przeniesieniu strony na inny serwer - brak okna do redagowania artykułów
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 21

Temat: Po przeniesieniu strony na inny serwer - brak okna do redagowania artykułów

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    04-12-2008
    Skąd
    śląskie
    Wpisy
    45
    Punkty
    10

    Domyślny Po przeniesieniu strony na inny serwer - brak okna do redagowania artykułów

    Niedawno przeniosłam stronę do innej firmy hostingowej. Nawet gładko poszło, ale nie do końca. Teraz kiedy chcę dodać nowy artukuł albo edytować stary, nie mam takiej możliwości bo okno treści czy to nowego do tworzenia czy starego do edytowania jest puste. Brak jest standardowej ramki okalający okno treści artykułu. Przenosiłam już 3 strony i nie miałam takich problemów. Dodam, że inną stronę na joomla 2.5 przenosiłam też do tej samej firmy. Taka sama konfiguracja i sposób przenoszenia. Tam nie miałam takich problemów. Sprawdzałam na różnych przeglądarkach. Okna jak nie ma, tak nie ma Siedzę nad tym drugi dzień i brak mi pomysłów, bo nie wiem gdzie szukac problemu

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    04-12-2008
    Skąd
    śląskie
    Wpisy
    45
    Punkty
    10

    Domyślny

    Po wypróbowaniu wielu sposóbów podpatrzonych z netu zrobiłam tak : akeeba backup instalowałam na starej stronie, kopie ściągałam na kompa. Robiłam potem export bazy danych. Na nowym serwerze instalowałam tę samą wersję joomli pierwsza strona była to joomla 2.5.11 (tu poszło gładko), zaś z tą co mam problem byłam zmuszona zainstalować na nowym serwerze wersję 2.5.8 bo starą stronę miałam tej wersji a na starym serwerze był problem z aktualizacją (tylko ręcznie kopiując pliki). Potem na nowym serwerze nowej joomli instalowałam te moduły i komponenty co na starej. Potem usuwałam wszystkie tabele z bazy danych a na to miejsce importowałam z kompa wyeksportowaną bazę. Na koniec aktualizowałam do wersji 2.5.11. Ale aktualizacja z poziomu administracji w joomla ma problemy. Aktualizację robiłam z PA na serwerze. Może to na opak, może to okrężną drogą, ale stosowane metody z netu nie zdawały egzaminu. Nie jest łatwo kiedy serwery posiadają różne wersje php. Do tego nie mogłam w całości przenieść całej bazy tylko podzielić na dwie części. Rok temu też migrowałam i przenosiłam stronę i wszystko działało (padła tylko księga gości) ale tabele księgi mam jeszcze na kompie.

    Tak w ogóle zawiesza się strona jak otwieram okno nowego artykułu, muszę po prostu uruchomić ponownie przeglądarkę
    Ostanio edytowane przez libia : 05-05-2013 18:47

  5. #4
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    No to zrób tak:
    zrób pełną kopię korzystając z akeeba, przenieś ją może najpierw na lokal a potem na docelowy i zainstaluj za pomocą kickstart'a - bo to co tutaj opisujesz to kombinacja alpejska. A przy pomocy akeeba robi się to w 15 minut (pod warunkiem że jest szybkie łącze).
    Pzdr

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    04-12-2008
    Skąd
    śląskie
    Wpisy
    45
    Punkty
    10

    Domyślny

    Tak próbowałam wcześniej to zrobić za pomocą kickstart'a ale właśnie wtedy pojawił się problem z wersją php. Stąd mój archaizm. No ale ja jestem tylko amatorką w tym temacie. A jeśli jest błąd gdziś w joomli to po kombinacji którą opisujesz problem nie wystąpi?

  7. #6
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    Jaki problem z php ci się pojawił?
    Na jaki serwer przenosisz?
    W życiu nie miałem problemów z akeeba a było tego już naprawdę sporo.
    Pzdr

  8. #7
    Przeglądacz
    Dołączył
    04-12-2008
    Skąd
    śląskie
    Wpisy
    45
    Punkty
    10

    Domyślny

    Przenoszę na hekko. Przeniosłam zipa na nowy serwer razem i kickstart'a też. W przeglądarce wpisywałam domenę /kickstart.php Proces rozpakowania nie rozpoczął się. Już dokładnie nie pamiętam kodu błędu, ale odnosił sie że jest niezgodność wersji php. Zrobiłam tak wg instrukcji z tej strony http://joomla-porady.blogspot.com/20...ny-serwer.html

  9. #8
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    Po pierwsze po kiego grzyba na zip?
    Po wtóre ta instrukcja jest niepełna i ma nieaktualną wersję ilustracji.
    1. Plik kopii zalecany jest w jpa i tego nalezy się trzymać.
    2. Pobierz go z serwera przez klienta ftp = chociażby FileZilla (przeglądarki faktycznie czasami potrafią mącić w pobieranych, większych plikach, czasmi zrywają pobieranie, aczkolwiek nie jest to regułą)
    ../administrator/components/com_akeeba/backup/ (tutaj będzie plik kopii do pobrania - data wskaże ci najnowszą kopię jpa)
    3. Prześlij do katalogu docelowego na nowym serwerze tym samym klientem (albo innym to akurat wszystko jedno)
    4. Z TEGO miejsca pobierz pakiet Kickstart'a w najnowszej wersji.
    5. Rozpakuj i prześlij do katalogu z plikiem jpa kopii następujące pliki:
    kickstart.php
    json2.min.js
    jquery.min.js
    en-GB.kickstart.ini
    pl-PL.kickstart.ini
    - językowy polski i angielski ponieważ kiedyś faktycznie miałem jakąś szpokę i polskiego nie chiało użyć (???), pewnie język serwera był ustawiony na angielski, ale cała reszta była ok, jak zwykle.
    6.Przygotuj sobie na serwerze docelowym bazę danych dla Joomla - spokojnie może być to najnowsza dostępna wersja PHP i MySQLi
    7.Wystartuj kickstart'a wywołując go poprzez adres_twojej_domeny/kickstart.php
    Najpierw rozpakuje ci na serwerze plik jpa, potem pojawi się przycisk "uruchom instalator"
    8.Przejdź do instalatora
    9.Kroki analogiczne do standardowej instalacji Joomla - pamiętaj jednak aby zaznaczyć iż katalogi logs i temp mają się odnosić do ścieżkl według root obecnej instalacji (gdzieś tam jakieś pole do zaznaczenia jest)
    10.Na koniec daj - usuń pliki instalatora (uwaga - sprawdź to ręcznie - na niektórych serwerach akurat ten element nie chce hulać /czy też może przy Joomla 3 mam ten problem? ale nie ważne, sprawdź poprzez klienta ftp czy na 100% został usunięty katallog instalation i plik install w root, przy okazji sprawdź jak wygląda htaccess, jeżeli htaccess.bak lub htaccess.txt to przemianuj na .htaccess
    11. usuń pliki:
    kickstart.php
    json2.min.js
    jquery.min.js
    en-GB.kickstart.ini
    pl-PL.kickstart.ini
    (chociaż to się zapewne robi opcją porządkowanie podczas instalacji - tyle że z nawyku robię tak jak opisałem od dawna i zawsze jest ok).
    - aaa - w konfiguracji akeeba zmień potem ścieżkę katalogu zapisu bo z automatu potrafi trzymać starą, a jak instalka była w podkatalogu to trzeba poprawić na obecną aby pokazywało lokalizację domyślną.
    Pzdr

  10. #9
    Przeglądacz
    Dołączył
    04-12-2008
    Skąd
    śląskie
    Wpisy
    45
    Punkty
    10

    Domyślny

    po kilku próbach (musiałam usunąć moduł visit counter oraz pozostałości w bazie danych), przeniosłam stronkę, ale i tak wyszły nowe problemy. Pluginy SimpleImage Gallery, allvideo, jcomments, aicontactsafe, phocaquestbook, to wszysto niby działa ale z całostronicowymi wyświetleniami błedów. W sumie wszystkie zainstalowane pluginy, komponenty, moduły. Działa tylko nowo zainstalowanyt visit counter. Tamte mimo reinstalacji nie usunęło tych błedów. Początkowo update joomla też krzyczał błędami, ale o dziwo, joomla zaktualizowała się do 2.5.11 zaś język już nie, bo nie da się poza joomlą nic aktualizować. Na szczęście artykuły można pisać i edytować. Nie wiem teraz który problem był poważniejszy. Poprzedni, gdzie problem leżał w braku możliwości redagowania artykułów, czy teraz kiedy większość dodatków nie działa... ot forum kunena działa

  11. #10
    Senior Gall Anonim awatar
    Dołączył
    19-10-2010
    Wpisy
    6 943
    Punkty
    447

    Domyślny

    Kurcze - zastanawia mnie jedno - czemu akurat z przeniesieniem witryny na inny hosting nie mam problemu tym bardziej że zlecenia wykonuję u siebie i dopiero po zakończeniu realizacji przenoszę ???

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. "call to a member function getcfg..." po przeniesieniu strony na inny serwer
    przez sisiek2 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post/autor: 02-02-2013, 16:31
  2. problem z grafiką po przeniesieniu strony na inny serwer
    przez kurczakimp na forum Administracja - ogólnie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 15-01-2013, 20:29
  3. Brak modułów na stronie startowej po przeniesieniu na inny serwer
    przez konsad na forum Administracja - ogólne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post/autor: 09-03-2010, 23:02
  4. Problemy po przeniesieniu na inny serwer.
    przez elementh na forum Szablony, wygląd, formatowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 18-01-2010, 03:19
  5. Błąd po przeniesieniu na inny serwer
    przez CNK na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 14-04-2009, 00:44

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •