Fields and Filters czyli Pola i Filtry dla Joomla! 3.x i 2.5.x - Strona 2
Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Wyniki 11 do 20 z 51

Temat: Fields and Filters czyli Pola i Filtry dla Joomla! 3.x i 2.5.x

  1. #11
    Bywalec KES awatar
    Dołączył
    13-05-2011
    Wpisy
    408
    Punkty
    63

    Domyślny

    Instalacja komponentu Fields and Filters v. <= 1.1.1 na Joomla! 3.2 jest możliwa.
    Po dodaniu kilku pól w komponencie, podczas edycji artykułu zakładka Fields and Filters jest pusta.
    W Joomla! 3.2 zostało zmienione prasowanie plików .xml.

    Rozwiązaniem problemu jest zmiana w pliku Joomla!:
    Kod:
    libraries/joomla/form/form.php: linia: 1544
    Należy zmienić z:
    Kod PHP:
    protected function &findFieldsByFieldset($name)
    {
         ...
         
    $fields $this->xml->xpath('//fieldset[@name="' $name '"]/field | //field[@fieldset="' $name '"]');
               ...

    Na:
    Kod PHP:
    protected function &findFieldsByFieldset($name)
    {
         ...
         
    $fields $this->xml->xpath('//fieldset[@name="' $name '"]//field | //field[@fieldset="' $name '"]');
               ...

    Dokładnie chodzi o fragment:
    Kod:
    //fieldset[@name="' . $name . '"]/field
    Zmieniamy go na:
    Kod:
    //fieldset[@name="' . $name . '"]//field

    Problem zostanie rozwiązany w Fields and Filters v. 1.2.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #12
    Bywalec KES awatar
    Dołączył
    13-05-2011
    Wpisy
    408
    Punkty
    63

    Domyślny

    Chciałbym się z wami podzielić informacją na temat nowej wersji komponentu Fields and Filters w wersji 1.2.

    Aktualną wersję można pobrać z: Fields and filters v1.2

    Lista zmian - v1.2

    Ogólne:
    • pełne wsparcie dla Joomla! 3.2 i nowszych
    • łatwiejszy sposób dodawania nowych układów dla pól i filtrów
    • zmiana struktury helper'ów, teraz są one bardziej wygodne w użyciu


    Prosta składnia (Simple Syntax):
    • dodano nowe formuły prostej składni:
      • #{field_id, item_id:option, context}
      • #{field_id, item_id:option, context, {params}}
        • item_id - np. artykuł id
        • option - np. com_content
        • context - np. mod_custom.content
        • {params} - zmiana parametrów pola w “locie” (format json), eg. {‘base’ => {‘show_name’: 1}}

    • starej prostej składni można również używać


    Pola (Fields):
    • dodano dwa nowe pola:
      • url
      • datę

    • możliwość dodania Prostej składni do:
      • nazwa pola
      • wartości pola
      • opisu pola
      • wartości "textarea"


    Filtry (Filters):
    • dodano możliwość filtrowania:
      • artykułów archiwalnych
      • artykułów wyróżnionych

    • "checkboxlist" został zmieniony na "list"
    • "lista" ma możliwość wybrania układów:
      • pole wyboru (checkboxlist)[domyślnie]
      • lista rozwijana (select)
      • lista rozwijana z możliwością wielokrotnego wyboru (multiselect)
      • pole opcji (radiolist)

  4. #13
    Bywalec KES awatar
    Dołączył
    13-05-2011
    Wpisy
    408
    Punkty
    63

    Domyślny

    Chciałbym się z wami podzielić informacją na temat nowej wersji komponentu Fields and Filters w wersji 1.2.1.

    Aktualną wersję można pobrać z:Fields and filters v1.2.1

    Lista zmian - v1.2.1

    • Fix: nie istniejąca właściwość "field_value_id" w views/fieldvalue/tmp/edit.php
    • Fix: "biały ekran" na froncie w Joomla! 2.5.x

  5. #14
    Bywalec KES awatar
    Dołączył
    13-05-2011
    Wpisy
    408
    Punkty
    63

    Domyślny

    Chciałbym się z wami podzielić informacją na temat nowej wersji komponentu Fields and Filters w wersji 1.2.2.

    Aktualną wersję można pobrać z: Fields and filters v1.2.2

    Lista zmian - v1.2.2

    • Fix: nie można wyłączyć ładowania jQuery w Joomla! 2.5

  6. #15

    Domyślny

    Szukałem i znalazłem.
    Wspaniała rzecz którą tu znalazłem.

    Zawsze szukam wad rozwiązań i znalazłem
    Brak dokumentacji. Filmik który może i pokazuje jak co zrobić jest ok ale jednak dokumentacja pisana w mojej sytuacji jest podstawą pracy z czymkolwiek.

    Możecie powiedzieć że się czepiam ale przydało by się.

    Dodatkową sprawą jest to że autorem jest Polak i czemu nie ma tłumaczenia?

    Poza powyższymi spostrzeżeniami pakiet jest wspaniały i warty rozwoju i poprawiania błędów.
    Szczere podziękowania za stworzenie tego pakietu.

    Jeżeli jest potrzebna jakakolwiek pomoc i będę w stanie pomóc to zgłaszam się na ochotnika.

    Pozdrawiam

  7. #16
    Bywalec KES awatar
    Dołączył
    13-05-2011
    Wpisy
    408
    Punkty
    63

    Domyślny

    Nie widzę sensu pisania dokumentacji do FaF v1.x ponieważ zacząłem tworzyć FaF v2.0, które w niewielkim procencie będzie podobne do FaF v1.x.

    Nie rozumiem czemu miał bym czas przeznaczyć na tłumaczenie komponentu na polski, wolę go wykorzystać na rozwój rozszerzenia. Jest wielu polaków którzy używają FaF więc może ta grupa ludzi przetłumaczyła FaF.

    Jeżeli chcesz pomóc możesz stworzyć tłumaczenie do FaF oraz dokumentację do FaF v1.x ;)

    Życzę udanego korzystania z FaF
    Oczywiście czekam na propozycję co można zmienić/dodać itp.

  8. #17

    Domyślny

    Jestem bardzo chętny w pomocy przy takim projekcie jak FaF. Pomógł mi on w rozwiązaniu paru istotnych problemów. Mimo że stronka którą robię jest jeszcze w fazie projektu i testowania to sam komponent sprawia się świetnie.
    Korzystam z niego w tej chwili na Joomla 2.5 i to co potrzebowałem od niego uzyskałem.

    W każdej wolnej chwili z przyjemnością pomogę przy tworzeniu tłumaczenia i czegokolwiek co jestem w stanie wykonać.
    Sugestie na pewno pojawią się, ale puki co testuję i cieszę się z dobrego jak na moje potrzeby rozwiązania.

  9. #18
    Bywalec KES awatar
    Dołączył
    13-05-2011
    Wpisy
    408
    Punkty
    63

    Domyślny

    Trochę zaniedbałem temat, lecz teraz to poprawię.

    Więc tak, aktualna wersja Fields and Filters to v1.2.5
    Co się zmieniło od ostatniego wpisu do 1.2.5:

    Lista zmian - v1.2.5
    Rozszerzono możliwości filtrowania losowego:
    • Losowanie ze wszystkich wartości (Random from all values) - moduł sam losuje wartości filtrów i następnie pobiera pasujące do nich artykuły
    • Losowanie z zaznaczonych wartości (Random from selected values) - użytkownik sam zaznacza wartości filtrów a następnie z wybranych wartości filtrów są losowane artykuły



    Lista zmian - v1.2.4

    Poprawiono:
    • problem z losującym przyciskiem. Losowanie odbywało się tylko pomiędzy wartościami filtrów które były widoczne.
    • Dodanie klasy dla wartości filtru który jest ukryty
    • Joomla 2.5: Moduł filtrującu nie pokazuje się na stronach gdzie typ pozycji menu jest: Artykuły/Jedna kategoria artykułów - przegląd i Artykuły/Jedna kategoria artykułów - lista
    • Joomla 2.5: kilka problemów w pliku css w administracji.



    Lista zmian - v1.2.3

    Dodano:
    • możliwość filtrowania wraz z Opcją listy pozycji/Kryteria filtrowania w type pozycji menu: Artykuły/Jedna kategoria artykułów - lista
    • przycisku losującego w module filtrowania


    Poprawiono:
    • JGLOBAL_SELECT_AN_OPTION nie pokazuję się po przefiltrowaniu archiwalnych artykułów
    • filtry nie działały poprawnie dla Joomla 3.3.4+
    • filtry nie pobierały prawidłowo opcji z typów pozycji menu: Artykuły/Jedna kategoria artykułów - przegląd i Artykuły/Jedna kategoria artykułów - lista
    • Uncaught TypeError: undefined is not a function jquery.fieldsandfilters.js:601

  10. #19
    Nowicjusz
    Dołączył
    07-12-2009
    Wpisy
    18
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam, znakomity komponent.

    Mam kilka pytań:
    1) czy można przypisać pola tylko do określonych kategorii artykułów?
    2) czy jest możliwość aby w module filtrowania zawsze były widoczne wszystkie pozycje? W tej chwili jest tak, że po zaznaczeniu i wyfiltrowaniu pozostają tylko te opcje do zaznaczenia, które spełniają wszystkie warunki, więc trzeba resetować żeby znów widzieć wszystkie pola. Mogłyby być zawsze wszystkie widoczne, a przy polach niespełniających warunki po prostu byłaby wartość 0.

    Pozdrawiam
    Ostanio edytowane przez dexter77 : 21-01-2015 16:49

  11. #20
    Bywalec KES awatar
    Dołączył
    13-05-2011
    Wpisy
    408
    Punkty
    63

    Domyślny

    1) czy można przypisać pola tylko do określonych kategorii artykułów?
    Będzie taka możliwość w FaF v2.0

    2) czy jest możliwość aby w module filtrowania zawsze były widoczne wszystkie pozycje? W tej chwili jest tak, że po zaznaczeniu i wyfiltrowaniu pozostają tylko te opcje do zaznaczenia, które spełniają wszystkie warunki, więc trzeba resetować żeby znów widzieć wszystkie pola. Mogłyby być zawsze wszystkie widoczne, a przy polach niespełniających warunki po prostu byłaby wartość 0.
    Rozwiązanie na ten problem może być dodanie stylu CSS do pliku CSS w twoim szablonie:

    Kod:
    .faf-filters .faf-hide {
    	display: block !important;
    }

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Struktura katalogu szablonu dla 2.5, czyli jak przygotować pliki do instalacji
    przez mik1 na forum Szablony, formatowanie wyglądu
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post/autor: 12-12-2012, 23:37
  2. K2 i RSS- czyli jak włączyć drugi kanał z innymi ustawieniami dla tej samej treści
    przez tomputer na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 23-03-2012, 17:55
  3. Formularz rejestracyjny - pola zależne od innych (conditional fields)
    przez karminek na forum Rozszerzenia - problemy z obsługą, zarządzaniem
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post/autor: 04-03-2011, 13:49
  4. Rozszerzenie massmail o dodatkowe filtry
    przez elondesign na forum Szukam dodatku do Joomla
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 16-07-2009, 23:45
  5. Jogadgets filtry w Flash-Rotator + problemy z galerią
    przez Emilwwl na forum Administracja składnikami
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 29-05-2008, 11:08

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •