udana migracja do 2.5 a moduły i dodatki
Wyniki 1 do 10 z 10

Temat: udana migracja do 2.5 a moduły i dodatki

  1. #1
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-11-2008
    Wpisy
    38
    Punkty
    10

    Domyślny udana migracja do 2.5 a moduły i dodatki

    Witam
    Udało mi się zrobić migrację jupgradepro z bazą danych.
    Miałem jednak w starszej wersji joomla inny szablon i dodatki niestandardowe.
    Teraz pytanie czy przed migracją powinienem najpierw na nowej joomli to wszystko dograć i robić upgrade?
    Np mam remository i jak teraz dogram to chyba nie będzie wpisów w bazie co kto ściągał, podobnie moduł cbox.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2

    Domyślny

    Każdy z komponentów to tak naprawę osobny problem dla remository tu masz przepis
    Templatkę musisz przepisać - polecam artykuł na wiki

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-11-2008
    Wpisy
    38
    Punkty
    10

    Domyślny

    zainstalowałem remository i pojawiło się ze ok a potem jak chce wejść w komponent to wyskakuje błąd 404 nie ma takiej strony

    - - - Updated - - -

    a z tymi szablonami to nie rozumiem
    nie wystarczy ze w nowej wersji po prostu zainstaluje najnowszy?

  5. #4
    Wiarus tomaszek83 awatar
    Dołączył
    19-05-2008
    Skąd
    Gorzów Wlkp.
    Wpisy
    2 191
    Punkty
    167

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Rafal111 Zobacz wiadomość
    a z tymi szablonami to nie rozumiem
    nie wystarczy ze w nowej wersji po prostu zainstaluje najnowszy?
    Czego nie rozumiesz? Że przesiadłeś się na nowsze oprogramowanie które ma niewiele wspólnego z poprzednim. To tak jakbyś zamienił stary model auta na nowy i powiedział ze kierownica od starego nie pasuje do nowego.

    Cytat Wysłane przez Rafal111 Zobacz wiadomość
    zainstalowałem remository i pojawiło się ze ok a potem jak chce wejść w komponent to wyskakuje błąd 404 nie ma takiej strony
    Gdzie instalujesz Joomla? Jaka wersja Joomla? Czy serwer spełnia wymagania Remository? Nie opisujesz nic poza kodem błędu. Trochę za mało żeby zdiagnozować przyczynę.

  6. #5
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-11-2008
    Wpisy
    38
    Punkty
    10

    Domyślny

    1. szablon - skoro na nowej wersji joomli 2.5 zainstalowałem najnowszą templatkę to nie powinny wyskakiwać błędy - przecież baza danych i migracja nic do tego nie ma.
    2/ Remository tez zainstalowałem najnowsze na 2.5 zmigrowanej - czyli skoro są błędy to znaczy że migracja przeniosła dane pomimo braku wczesniej remository w 2.5?

  7. #6
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 297
    Punkty
    1135

    Domyślny

    Kolego, zanim opublikujesz kolejny post, daj go przeczytać np. swojej babci i zapytaj, czy rozumie, o co chodzi.

    Cytat Wysłane przez Rafal111 Zobacz wiadomość
    Teraz pytanie czy przed migracją powinienem najpierw na nowej joomli to wszystko dograć i robić upgrade?
    O co pytasz? Skoro je miałeś przed migracją, to gdzie chcesz "dogrywać"? I co to w ogóle jest "dogrywanie"?

    Cytat Wysłane przez Rafal111 Zobacz wiadomość
    zainstalowałem remository i pojawiło się ze ok a potem jak chce wejść w komponent to wyskakuje błąd 404 nie ma takiej strony
    Migrowałeś, korzystając z opisu, czy tylko zainstalowałeś wersje dla 2.5? Gdzie Ci się pojawia błąd 404 - pytał już @tomaszek83?


    Cytat Wysłane przez Rafal111 Zobacz wiadomość
    1. szablon - skoro na nowej wersji joomli 2.5 zainstalowałem najnowszą templatkę to nie powinny wyskakiwać błędy
    A jakie Ci błędy wyskakują? @AndrzejH odpowiadał na Twoje pytanie, co zrobić ze starym szablonem w związku z migracją, a Ty ni z gruszki ni z pietruszki, że nie rozumiesz, bo skoro zainstalowałeś nowy szablon, to Ci nie powinny wyskakiwać błędy.


    Cytat Wysłane przez Rafal111 Zobacz wiadomość
    czyli skoro są błędy to znaczy że migracja przeniosła dane pomimo braku wczesniej remository w 2.5?
    To jak to w końcu jest - miałeś to Remository czy nie miałeś. Jeśli nie miałeś, to skąd Ci "migracja miała przenieść dane", a jeśli miałeś, to jakim cudem jUpgrade przeniosło Ci dane których przenieść nie potafi.

    Zatem jeszcze raz: poproś babcię, ciocię, wujka, kuzyna, przyjaciółkę czy kogo tam masz, żeby Ci sprawdzali, czy to co piszesz, jest zrozumiałe.
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  8. #7
    Wiarus tomaszek83 awatar
    Dołączył
    19-05-2008
    Skąd
    Gorzów Wlkp.
    Wpisy
    2 191
    Punkty
    167

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Rafal111 Zobacz wiadomość
    zainstalowałem najnowszą templatkę to nie powinny wyskakiwać błędy
    Jaką? Nazwa! Skąd pobraną? Jakie błędy?

    Cytat Wysłane przez Rafal111 Zobacz wiadomość
    Remository tez zainstalowałem najnowsze na 2.5 zmigrowanej - czyli skoro są błędy
    Czy Twoje środowisko, gdzie masz tą zmigrowaną stronę spełnia wymagania remository?

    Czy potrafisz odpowiedzieć na te pytania? Proste pytania proste odpowiedzi.

  9. #8
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-11-2008
    Wpisy
    38
    Punkty
    10

    Domyślny

    1. Zainstalowałem wersję 2.5 joomla z czysta bazą danych.
    2. Zrobiłem migrację poprzez jupgradepro - wersja z bazą danych
    3. zainstalowałem ten sam szablon co był na starej joomli ale w wersji najnowszej themza_j25_07 - i chyba tu nic migracja do tego nie ma a błędy są np Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /www/skalar_www/www/skalar1.akwamaniak.pl/templates/themza_j25_07/index.php on line 5
    4.
    Zauważyłem że w starej wersji używałem Remository więc poszukałem najnowszej wersji na joomla 2.5 i zainstalowałem ( bez żadnych danych i migracji na razie)
    Był komunikat że zainstalowano pomyślnie. Wchodze w menu Komponenty-Remository i wtedy błąd 404
    5. Serwer ustawiony wg instrukcji ( kilka funkcji php inaczej niz w starej działającej joomli)

  10. #9
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 297
    Punkty
    1135

    Domyślny

    Błędy Strict Standards wskazują na zbyt wysoki poziom raportowania błędów na serwerze, a nie na niepoprawny szablon, ale

    Cytat Wysłane przez Rafal111 Zobacz wiadomość
    ale w wersji najnowszej themza_j25_07 -
    Szablony Themza mogą generować błędy, poza tym zawierają ukryty szyfrowany kod z linkami. Odradzam.


    Cytat Wysłane przez Rafal111 Zobacz wiadomość
    Serwer ustawiony wg instrukcji
    Wg jakiej instrukcji? Błędy Strict Standards dowodzą, że albo jakiejś standardowej, albo niedoczytanej do końca.

    Mimo poprawnego komunikatu komponent może nie zadziałać poprawnie. Zainstalowałeś ponownie?
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  11. #10
    Przeglądacz
    Dołączył
    08-11-2008
    Wpisy
    38
    Punkty
    10

    Domyślny

    wyłączyłem raportowanie błędów i z szablonem już ok - dzięki
    remository zainstalowałem jeszcze raz-
    Wiadomość Komponent zainstalowano poprawnie

    a po wejściu w Komponenty
    Nieznany błąd

    404 Nie znaleziono komponentu

Podobne tematy

  1. Aktualizacja joomli częściowo nie udana
    przez eta87 na forum Instalacja, aktualizacja, migracje
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post/autor: 11-02-2012, 20:13
  2. Pytanie o dodatki ( moduły )
    przez mmiisiek na forum Instalacje (Joomla!, składników)
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post/autor: 14-07-2006, 20:48
  3. Udana instalacja zoom na joomla
    przez comraden na forum Zoom Media Gallery
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post/autor: 09-06-2006, 20:59

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •